Çocuklar babalarından çok annelerine hediye alıyor

Çocukların ömürleri boyunca annelerine aldığı hediyeler, babalarına aldıkları hediyelerden iki kat daha fazla.

İngiltere’de yapılan bir araştırma babaların aslında çok iyi bilmelerine rağmen hiç bir zaman dile getirmedikleri bir sonucu ortaya koydu.

Araştırmada kız ve erkek çocukların anne ve babalarına yaşamları boyunca aldıkları hediyeler ve bunların değerleri incelenmiş ve özellikle kızların hediye konusunda annelerine karşı daha çömert davrandıkları kanıtlanmış.

ANNELER ÇOK ŞANSLI

Para Dağıtan Site Avantajix.com kurucu ortaklarından Güçlü Kayral’ın gündeme taşıdığı bu araştırmaya göre kız çocuklarının yaşadıkları süre boyunca annelerine aldıkları hediyelerin toplam değeri 30.000 lirayı bulurken, babalara aldıkları hediyelerin toplam değeri bunun yarısına bile ulaşamıyor.

Araştırma sonuçlarına gore, kızlar annelerini alışveriş gezmeleri, spor ve spa seansları ya da benzeri spontane hediyelerle içten gelen şekilde mutlu etmekten zevk alıyor.

Ancak sonuçlar babalar için aynı seviyede olumlu değil. Annelerine almış olduklarına karşı; kızların babalarına aldıkları hediyelerin toplamı 13.700 lirada kalıyor. Bu hediyeler de genelde babalar günü ve doğum günlerinde alınıyor.

Araştırma, hem anne hem de babası hayatta olan 2000’e yakın yetişkin üzerinde yapılmış. Sonucuna göre de hem erkek hem de kız çocukların para harcarken babalara kıyasla annelerine karşı daha verici olduklarını ortaya koymuş.

Araştırmaya göre, kızların düzenli olarak annelerine aldığı hediyelerin yıllık ortalaması 850 lirayı bulmakta. Bunun ortalama 160 liralık kısmı yılbaşında; 125 liralık kısmı doğum günlerinde; 85 liralık kısmı da anneler gününde harcanmakta.

Ayrıca kızlar erkek çocuklara göre iki kat fazla olacak şekilde annelerine sürpriz hediyeler almakta ve yemeğe götürmekteler.

Araştırma sonucuna göre “anne-kız” günlerinde kızların anneleri için yaptıkları harcamaların ortalaması 120 lirayı bulmakta.

Buna karşılık babaların yıl içinde kızlarından aldığı hediyelerin ortalaması 450 lira çivarında. Ortalamalara göre babaların aldığı hediyeler şu şekilde: 100 lira yılbaşlarında; 80 lira doğum günlerinde; 60 lira da babalar gününde.

Ankete katılan kız çocuklarının %53’ü annelerle, babalara nazaran daha kaliteli zaman geçirdiklerini söylemekteler.

Çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlardan bir diğeri de kız çocuklarının erkek çocuklara kıyasla, özel günleri unutmama konusunda daha dikkatli oldukları yönünde.

BABALAR HEP İKİNCİ SIRADA

Güçlü Kayral’a göre anketin sonuçları ile Avantajix datasının sonuçları örtüşüyor. Çocuklar için konu ebeveynlerine karşı hassasiyet olduğunda anneler sürekli birinci sırayı alıyor. Gerçekten de Avantajix kullanılarak yapılan harcamaların, anneler gününde babalar gününe kıyasla çok daha fazla olduğunu gözlemlemek mümkün. Kayral’ın bu konudaki görüşü ise şöyle:

“Şüphesiz ki yapılan harcamalar annenin mi yoksa babanın mı daha çok sevildiğini ortaya koyamaz. Burada elmayla armutu kıyaslama yanılgısına düşmeyelim. Annelerimiz de babalarımız da aynı önemde. Aslında babalar da annelere alınan hediyeler ile kendisine alınanları kıyaslamaz. Çünkü bilirler ki düşünülmek önemlidir. İçtenlikle ve düşünülerek alınan bir hediye, etiketinde yazan rakamla değerlendirilemez.”

Kayral alışveriş davranışlarının incelendiği anket sonuçlarını yorumlarken şunu da eklemeyi unutmuyor:

“Bu arada her kim için alışveriş yapıyor olursanız olun, düşüncenizi ve araştırmanızı bir adım öteye götürerek “para iadesi” (ya da diğer deyişle “cashback”) sistemini kullanmayı unutmayın. Çünkü ister küçük bir demet çiçek alın ister en büyük boy buzdolabını; para iadesi kazanmak sizin bütçenizi arttıracak ve bir boy daha büyük bir hediye seçmenize olanak verecektir.”

Çalışmanın ortaya koyduğu önemli sonuçlardan biri de babalara ait özel günlerin unutulup gitmesi gibi görünüyor. Kızların %20’si babalarının doğum gününü unuttuklarını ya da babalar gününde hediye alamadıklarını itiraf ediyor. Erkek çocuklar için ise bu durum daha yüz kızartıcı. Onların da %30’u babalarını özel günlerinde unutabildiklerini söylüyorlar.

Ankete göre erkek çocukları annelerine ömürleri boyunca toplamda yaklaşık 27.000 lira harcarlarken babalarına ise 13.500 lira harcamaktalar.

Ancak bu ankette babalar için çıkan en kötü sonuç şu: Ankete katılan kızların sadece %14’ü, babalarını annelerinden daha yakın görüyor. Erkeklerde ise bu oran daha düşük ve %13.

Sonraki Haber