Cumhurbaşkanı Erdoğan Gana'da

Gana Devlet Başkanı Mahama:- "Erdoğan'ın ziyareti sadece Gana için değil Batı Afrika için de önemli"

AKRA (AA) - Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin sadece Gana için değil, Batı Afrika'nın tamamı için önemli olduğunu söyledi.

Resmi ziyaret için Akra'da bulunan Erdoğan ile Türk Gana İş Formu'na katılan Mahama, forumda yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın Türkiye ile Gana arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 400 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarma hedefini ortaya koyduğunu belirtti.

Bu hedefin 2020 yılına kadar gerçekleşmesi için iki ülkenin özel sektörlerine çok iş düştüğünü ifade eden Mahama, "Önümüzdeki 4 yılda bu hedefe ulaşmamamız gerekiyor. Top iki ülkenin ticaret odalarındadır" dedi.

Gana'nın Batı Afrika'nın kapısı olduğunu, birçok şirketin Batı Afrika'daki merkezlerinin Akra'da bulunduğunu kaydeden Mahama, Türk şirketlerinin de Batı Afrika'ya açılmak için Gana'yı kapı olarak kullanabileceklerini dile getirdi.

Ülkesinin istikrar ve demokrasi açısından yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu vurgulayan Mahama, "Gana Batı Afrika'da bir kuğu gibidir. Şimdi o kuğu Türk iş adamlarına kanatlarını açtı. Size sadece ona yürümek kalıyor" ifadesini kullandı.

Mahama, Türkiye ile Gana arasında gün içinde imzalanan 4 önemli anlaşmanın karşılıklı ticareti artırmayı hedeflediğine dikkati çekerek, çifte vergilendirilmeden kurtulma konusunda kendi meclislerindeki süreci hızlandırmaya çalışacaklarını belirtti.

Gana'nın Batı Afrika'da bir petrol üretim merkezi olmak istediğini ifade eden Mahama, Batı Afrika ülkelerinin kalkındıkça petrol ve enerjiye olan taleplerinin de arttığını kaydetti.

Enerji alanında faaliyet gösteren Türk şirketleri ile işbirliği yapabileceklerini dile getiren Mahama, ülkesinin yatırımcılar için enerji, hafif endüstri, petrol ve tarım alanında avantajlar barındırdığını anlattı.

Batı Afrika ülkeleri arasındaki ticaret sistemi hakkında da bilgi veren Mahama, Erdoğan'ın Gana'ya ziyaretini iki ülke için bir kilometre taşı kabul ettiklerini kaydederek, "Erdoğan'ın ziyareti sadece Gana için değil Batı Afrika için de önemli" dedi.

Türkiye'nin sadece Gana değil tüm Afrika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme fikrini Türk Afrika Formu'nda beyan ettiğini hatırlatan Mahama, Türkiye ile yeni işbirliği alanları geliştirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Sonraki Haber