Dinleme yönetmeliğine iptal geldi

2007 yılında getirilen gizli soruşturmacılara alınan tedbirleri içeren yönetmelik iptal edildi.

2007 yılında, telefon dinlemeleri, teknik takip ve gizli soruşturmacılara ilişkin tedbirlerin uygulanması için çıkan yönetmelik iptal edildi.

Adalet Bakanlığınca 2007 yılında, telefon dinlemeleri, teknik takip ve gizli soruşturmacılara ilişkin tedbirlerin uygulanmasına ilişkin olarak çıkarılan yönetmeliğin bazı maddeleri Danıştay tarafından iptal edildi.

İstanbul Barosu’nun başvurusunu değerlendiren Danıştay, “Bakanlığın yetkisinin olmadığı ve yönetmeliğin yargı yetkisine müdahale niteliğinde olduğu” gerekçesiyle 5 maddeyi iptal ederek kritik bir karara imza attı.

Danıştay, iptal kararında şu gerekçeleri sıraladı:

“Uyuşmazlığın çözümü için öncelikle Ceza Muhakemesi Yasası kapsamında Adalet Bakanlığı’nın düzenleme yetkisi bulunup bulunmadığının belirlenmesi gerekir. Bu nedenle, genel anlamda, mahkemelerin yargılama faaliyeti içinde yer alan usul konusunun, idari alanın dışında kaldığının ve münhasıran yasa konusu olduğunun kabulü gerekmektedir. Yargılama usulü içinde düzenlenen bir konunun idari alan sayılabilmesi için ise, bu konuların neler olduğunun ve sınırlarının yasa koyucu tarafından açıkça gösterilmesi zorunludur. Yasa koyucunun düzenleme yapma yetkisi vermediği hususların da idarece düzenlenebileceğinin kabulü, yargı yetkisinin idare tarafından kullanılması anlamına gelir ki, bu durumun diğer bir ifadesi ‘fonksiyon gaspı’dır. Adalet Bakanlığı’nın bu konuda düzenleme yetkisi olmadığından, yönetmeliğin dava konusu hükümlerinde bu nedenle hukuka uyarlılık bulunmamaktadır”

Sonraki Haber