İstanbul'da 'sarı toz' alarmı

İstanbul'da konsolosluklara gelen zarfın içindeki 'sarı toz' alarma geçirdi.

İstanbul'da sabah saatlerinde Kanada Başkonsolosluğuna zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. Ardından "sarı Toz"un Almanya ve Belçika, ilerleyen saatlerde de ABD Başkonsolosluğuna da gönderildiği ortaya çıktı. AFAD ekiplerinin özel korumalı giysilerle konsolosluklarda yaptıkları inceleme sürerken Kanada'nın İstanbul Başkonsolosu da dahil olmak üzere "sarı toz"la temas eden 9 kişi hastaneye kaldırılarak karantinaya alındı

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Günün ilerleyen saatlerinde, ABD Başkonsolusluğu'na da 'sarı toz' yollandığı öğrenildi. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti. İlk olarak Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen AFAD görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların Almanya ve Belçika Başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda inceleme sürüyor.

İçinde sarı tozun bulunduğu zarfın önce binanın posta merkezine geldiği, buradan Kanada İstanbul Başkonsolosluğu'na götürüldüğü belirtildi. Üzerinde pul bulunan ancak damga vurulmadığı öğrenilen zarfı başkonsoloslukta bir kadın görevlinin açtığı tespit edildi.

Aralarında Kanada İstanbul Başkonsolosu'nun da bulunduğu 9 kişi karantinaya alındı. Bu kişiler ulusal medikal kurtarma aracı ve bir ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.


Özel kıyafetleriyle yanlışlıkla acil servise giren görevlileri gören hasta ve hasta yakınları panikleyerek dışarıya çıktı. Hastane görevlilerinin yanlışı düzeltmesinin ardından ekipler tekrar araçlarına binerek A Blok'taki özel alana gittiler.

ÇANTALARIMIZI BİLE ALAMADIK

Alman Konsolosluğunda çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi.

İLAÇLAMA YAPILIYOR

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklarda ki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğuna geldi. Özel koruyucu kıyafetler ve gaz maskesi giyen ekipler konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı. Ekiplerin konsolosluktaki çalışması devam ediyor.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA: KİMYASAL TEMİZLEYİCİLERLE TEMİZLEDİK

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.

AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.

AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere sağlık bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor. Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor."

Sonraki Haber