Bakan: Bu Anayasayı tanımıyorum

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecinin sekteye uğratılmaya çalıştığını iddia ederken, çok sert açıklamalarda bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda MHP’nin “Üniter yapının fiilen bozulmasına ve ülkemizin belirli bölümlerinde paralel devlet yapılanması kurulmasına zemin hazırladığı” gerekçesiyle İçişleri Bakanı efkan ala hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması reddedildi. Ala, konuşmasında çözüm sürecinin inanılmaz provokasyonlarla sekteye uğratılmaya çalışıldığını öne sürdü.


“Oslo görüşmeleri devletin kendi birimi içerisinden sabote edilerek dışarıya sızdırıldı” diyen Ala, şunları kaydetti:

‘Provokasyon oldu’

“Habur provokasyonu oldu. Birinde, MİT bu işleri yürütüyor diye mahkemeye çağrıldı, MİT 7 Şubat darbesi oldu. Birinde 8 Mayıs’ta, değerli arkadaşlar, terör örgütü dedi ki: ‘Ben dışarıya çıkıyorum.’ Görüşmeler yapıldı, 8 Mayısta dışarı çıkma kararı aldı, 28 Mayıs’ta Gezi olaylarıbaşladı bu ülkede ve bir büyük provokasyon. Ondan sonra, o provokasyon olunca bu sefer yine kesintiye uğradı.
Bu sefer tekrar toparladık; 17, 25 Aralık darbe girişimi. Sonra yine toparlandı, değerli arkadaşlar, bu sefer de 6-7 Ekim olayları.”

‘Anayasa kötü’

“Anayasayı tanımıyorum” diyen Ala, şöyle devam etti:
“Bu anayaya yemin ediyoruz, uyuyoruz ama bu Anayasa’nın kötü bir anayasa olduğunu söylememize engel bir durum yok, olsa da tanımıyoruz. Bu Anayasa, darbe anayasasıdır, kötü bir anayasadır, doğru dürüst bir anayasa değildir. Anayasada diyor ki: Milletindir egemenlik.
Millet bu egemenliğini devletin anayasal kurumları eliyle kullanılır. Katılıyor musunuz buna Allah aşkına! Millet bu egemenliğini milletvekilleri eliyle kullanır ve referandum yoluyla kullanır. Hiçbir anayasal kurum millet egemenliği kullanma yetkisine sahip değildir, tanımıyorum. Bunda ne var? Bu Anayasa, onun için, behemahâl ve derhâl değişmelidir. Milletin iradesini gasbetmiş, satır aralarına gizlemiştir, söküp çıkarıp millete teslim etmek bizim görevimizdir.”
Ala’nın sözleri muhalefet tarafından tepkiyle karşılanırken MHP’li Oktay Vural, “Yazıklar olsun” dedi. Ala ise “Size yazıklar olsun” karşılığını verdi.

Sonraki Haber