Davutoğlu: Fitne ateşine karşı...

Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa'da teröre karşı sert mesajlar verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye ve Irak'taki ateşin Türkiye'ye sıçraması için birilerinin fitne ateşi yakmak istediğini söyledi. 78 milyon insanın arasına etnik ve mezhebi çatışma sokmak isteyenlerin olduğunu belirten Davutoğlu, "Sizin fitne ateşinize karşı bizde kardeşlik aşkı var. İstilacıların istila ateşine karşı istiklal aşkımız ne kadar köklüyse; fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin fitne ateşine karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 13 yıl aradan sonra Bakanlar Kurulu'nun ilk kez Ankara dışında toplanacağı Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıldönümü etkinliklerine katıldı. GAP Spor Salonu'nda düzenlenen kutlama programına katılanlara hitap eden Davutoğlu, İstiklal Madalyası'nın Şanlıurfa için gecikmiş bir hak olduğunu söyledi. 1 Kasım seçimlerinden sonra Şanlıurfa'yı farklı şekilde ziyaret etmek istediklerini dile getiren Davutoğlu şöyle dedi:

"Size yüce meclisimizden bir hediye, bir de Rabbimizden güzel bir hediyeyle geldik. Düşündük, baktık ki Şanlıurfa'nın gecikmiş bir hakkı var. İstiklal Madalyası hak, gecikmiş ama hiçbir zaman manevi olarak terk edilmemiş bir hak. Gönlümüzde Şanlıurfa aşkı, elimizde İstiklal Madalyasıyla 11 Nisan'da 96'ncı Kurtuluş yıldönümünde Şanlıurfa'dayız. En kısa şekilde bu hediyeyi alabilmek için, bu hediyeyi Şanlıurfa'ya takdim edebilmek için arkadaşlara gerekli talimatları verdik. Çok kısa sürede TBMM Başkanımız İsmail Kahraman'ın liderliğinde meclisimiz tam bir mutabakatla İstiklal Madalyası kararını verdi. Sayın Meclis Başkanımıza ve bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. Şanlıurfa bunu hak etmişti. Bu kararı duyduğu, önüne bu karar geldiği anda hiç gecikmeden onaylayarak Şanlıurfa'ya bu hediyeyle gelmemizi sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum."

"SYKES-PİCOT DEDİLER, ŞANLIURFA'YI KARDEŞLERİNDEN AYIRMAYA ÇALIŞTILAR"

İman, istiklal ve kardeşlik aşkının Şanlıurfa'da bir arada olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Şanlıurfa'da doğan istiklal aşkının inşallah Halep şafağında da doğması için hepimiz dua ediyoruz. Bir gün Halep de özgür olacak, Rakka da özgür olacak. Humus da Şam da özgür olacak inşallah. Birileri haritalar çizdi. Sykes-Picot dediler. O haritalarla Şanlıurfa'yı kardeşlerinden ayırmaya çalıştılar. Yüz yıl sonra Şanlıurfa o kardeşlerine bağrını açtı. Ey Şanlıurfalılar, Halil-ür Rahman sofrasını kardeşlerinize açtınız ya Allah sizi hiçbir zaman sahipsiz bırakmaz. Hepinize teşekkür borçluyuz" diye konuştu.

"BİRİLERİ FİTNE ATEŞİ YAKMAYA ÇALIŞIYOR"

Suriye ve Irak'taki ateşin Türkiye'ye sıçramasını isteyenlerin olduğunu savunan Davutoğlu, "Birileri fitne ateşi yakmaya çalışıyor. Birileri Suriye'de, Irak'ta yanan o ateşin Türkiye'ye sıçramasını istiyor. Birileri bu topraklarda ezeli ve ebedi olarak kardeş olmuş 78 milyonun arasına etnik, mezhebi çatışmayı sokmak istiyor. Şimdi biz Şanlıurfa'dan İstiklal Madalyası için yan yana savaşmış; Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz. Sizin fitne ateşinize karşı bizde kardeşlik aşkı var. İstilacıların istila ateşine karşı istiklal aşkımız ne kadar köklüyse; fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin fitne ateşine karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür" diye konuştu.

"İSTİKLALİMİZİ SONUNA KADAR KORUYACAĞIZ"

Doğu ve Güneydoğu illerinde terörle mücadele operasyonlarının sürdüğünü, kendisinin de bu kentleri dolaştığını anlatan Davutoğlu, "Bu bölücülere, bu teröristlerin fitne ateşine karşı 23 Temmuz'dan bu yana şanlı bir mücadele yürütüyoruz. Her yerde, her ilçede, her şehirde sizin yaktığınız istiklal ateşi bugün aşkı, her yerde. Onun için son 2 ay içinde doğu ve güneydoğuda her vilayetimizi dolaşıyorum. Mardin'de, Silopi'de, Bingöl'de, Van'da ve geçen hafta Diyarbakır'da buluştuk. Size Diyarbekir'in selamını getirdim. Size İzmirlilerin, İstanbulluların selamını getirdim. İşte burada, Şanlıurfa'nın İstiklal Günü'nde bir kez daha en gür sedayı haykırıyoruz. Biz istiklalimizi sonuna kadar koruyacağız. Biz istiklalimizin sembolü olan al bayrağı sonuna kadar bu semalarda dalgalandıracağız" diye konuştu.

"ONLAR İSTİLACI ORDULARDAN DAHA KUVVETLİ DEĞİL"

Şanlıurfa'yı ayağa kaldırmaya kararlı olduklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, terörle mücadele kararlılığı üzerinden Şanlıurfalılara teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim vizyonumuz buyken, işte biz hizmet vizyonuyla hareket ederken bu bölücüler yolumuzu kesmeye çalışıyor. Aşkımızı, kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyor. Şehirlerimizi, ilçelerimizi kana bulamaya; çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyor. Onlar istilacı ordulardan daha kuvvetli değiller. İstilacılara bu memleketi teslim etmemiş Şanlıurfalılar fitne ateşine karşı da dimdik durdular. Hepinize teşekkür borçluyum. Bu hainleri, bu alçakları Şanlıurfa'ya yaklaştırmadığınız için, terör ateşine karşı kardeşlik aşkını yaşattığınız için Şanlıurfa'ya teşekkür borçluyuz. Onun için Bakanlar Kurulu'muzla birlikte huzurunuzdayız."

İSTİKLAL MADALYASI BAŞKAN ÇİFTÇİ'YE VERİLDİ

Başbakan Davutoğlu'na konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından fahri hemşerilik beratı ile şehrin temsili anahtarı verildi. Kentin fahri hemşehrisi olmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Davutoğlu, "Çok güzel bir hediye. Burada en güzel hediyeyi alıyoruz. Şanlıurfalı olmak gururların en büyüğüdür" dedi.

Kentin kurtuluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlerin ödüllendirildiği etkinlik, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Davutoğlu ile eski TBMM başkanları birlikte İstiklal Madalyası'nı Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye teslim etti.

Sonraki Haber