İlk vakadan 35 gün sonra gelen karar: Koronavirüs tedavisi ücretsiz!

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden tam 35 gün sonra, 7'den 70'e herkesin beklediği karar açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, artık vatandaşların sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmadan koronavirüse yakalanan tüm vatandaşların tedavileri ücretsiz yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı ve koronavirüse yakalanan tüm vatandaşların tedavilerinin ücretsiz yapılacağına dair karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, corona virüse yakalanan tüm vatandaşların tedavisi sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmadan ücretsiz şekilde yapılacak.

Kararla birlikte, kişisel koruyucu ekipman, hastalığın tespitinde kullanılan testler, kitler, ekipmanlar ile ilaçlardan herhangi bir ücret alınamayacak. 

KORUYUCU EKİPMAN DA DAHİL

Covid-19'la mücadele kapsamında pandemi testleri, korunma ekipmanları ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, kamuoyunda "Tasarruf kararnamesi" olarak bilinen ve 4376 sayılı kanun hükümlerinden muaf tutulacakların tespitine dair ilgili Bakanlar Kurulu kararından muaf tutuldu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve ilgili Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararı eki karara göre, salgın kapsamında, herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm kişiler, Sağlık Bakanlığı'nca temin edilerek dağıtımı yapılan test, koruyucu ekipman ve ilaçlardan yararlanmada söz konusu kararname hükümlerinden muaf tutuldu.

Muafiyet kapsamında; hastalıktan korunmaya yönelik kullanımı tavsiye edilen her türlü kişisel koruyucu ekipman, hastalık teşhisinde kullanılan testler, kitler ve bunların kullanılmasına ilişkin ekipman, hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere merkezi olarak temin edilen ilaçlar yer alıyor.

Karar, 1/3/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

İLK VAKADAN 35 GÜN SONRA GELEN KARAR

Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı her gün farklı tedbirlerin alınmasına rağmen vaka sayıları ve can kayıpları artmaya devam ediyor. Türkiye'de ilk vaka 10 Mart tarihinde görülmüştü. İlk ölüm ise 17 Mart'ta kaydedilmişti. Geride bıraktığımız 27 günde vaka ve ölüm sayıları çığ gibi büyüdü.

Dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamayla, Türkiye'deki vaka sayısının 61 bin 49'a ulaştığı, 1.296 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 1.786 vatandaşımızın yoğun bakımda tedavi gördüğü, 1.063 vatandaşımızın entube olduğu ve 3 bin 957 vatandaşımızın iyileştiği açıklanmıştı.

 

Sonraki Haber