Şaşırtan açıklama ! Tayyip Erdoğan, Tayyip Erdoğan'ı yalanladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sabah "okudum" dediği belge ile ilgili öğleden sonra yaptığı açıklamada "okudum demedim" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Slovenya'ya hareketi öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Erdoğan basın mensuplarının başkanlık sistemine ilişkin sorularına AK Parti'nin seçim bildirgesini ve başkanlık sistemi vaatlerini "bizzat okuduğunu" ve "kendi kanaatlerini ifade ettiği" belirtmişti. Bu açıklamanın ardından muhalefet partilerinden tepki gelmişti.

Slovenya'ya inişinde mevkidaşı ile birlikte basın toplantısına katılan Erdoğan, bir Türk gazetecinin "muhalefetten yapılan tepkileri" hatırlatması üzerine "ben okudum demedim" dedi.

"OKUDUM DEMEDİM"

Gazeteci: Bugün Ak Parti'nin seçim bildirgesini okuduğunuza dair sözlerinize muhalefetten tepki geldi. Seçim bildirgelerini size göndereceklerini söylediler?

Erdoğan: Seçim bildirisi okudum diye beyanım olmadı. Başbakanın, başkanlık sistemi ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını, bizzat kendisini yazacağını söylediğini, ben de düşüncelerimi kendisi ile paylaştığımı söyledim. Muhalefet seçim bildirgelerini bana yollarsa kendilerine yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemi ile ilgili düşüncelerini yollarlarsa isabetli olur. Biliyorsunuz başkanlık sistemine karşılar. Ben bu ülkede, ülkemde 40 yıldır siyasetin içinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi, bu tür bildiriler gelirse tecrübelerimi kendileri ile paylaşmış olurum.

PEKİ ERDOĞAN NE DEMİŞTİ ?

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde de yer verilen açıklama şu şekildeydi:

"Sıkça dile getirdiğiniz ve artık bir ihtiyaç olarak tanımladığınız başkanlık sisteminin hükümetin seçim bildirgesine girdiği yönünde bilgiler geliyor. Ancak aynı zamanda Başbakan yardımcısının da bir açıklaması yansıdı medyaya, 'alaturka mı olacak, alafranga mı olacak, denge ve fren mekanizmaları nasıl hesaplanacak, bunu da görmek lazım' dedi.

Acaba sizin kastettiğiniz başkanlık sistemi modelinin hükümetin programına giren uyumu konusunda herhangi bir soru işareti var mı, bu açıklama ekseninde" şeklindeki soruya cevaben de, Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımı başbakanlığımın ilk anlarından itibaren değil, ta büyükşehir belediye başkanlığımdan itibaren bir siyasetçi olarak gündemde tutmuş bir insanım. Bunu da açıklarken hep şu örneği vermişimdir; 'dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa, adeta biz bir arı maharetiyle hepsinden faydalı olanları alırız ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarız' demişimdir.

Bu konu ile ilgili olarak, son dönemlerde de, Cumhurbaşkanı kampanyasında da biz kendi sistemimizi kurma iradesine de, kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Biz, adeta bir devletçik veya bir kabile devleti değiliz. Bakın bizim Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 tane yıldız var. Bunların her biri bir devleti ifade eder. Biz buralardan, buraya gelmişiz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Hele hele Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır. Burada şunu çok açık net söylemek durumundayım.

Biz geçen hafta Sayın Başbakan ile bunları konuştuk. Sayın Başbakan da başkanlık sistemiyle ilgili olarak, bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını, bayağı da detaylı ele almış, ben de bizzat orada kendim de okudum, kendi kanaatlerimi de ifade ettim ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar ve böylece hükümetimizin, iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir, bu orada yerini alacaktır. Bu tabii şahsen benim için çok çok olumlu bir gelişme."



 

Sonraki Haber