SGK'lı çalışanlar için kritik maske kararı! Eczaneden alamayacaklar

Koronavirüs salgını sırasında Türkiye'nin en çok tartıştığı konuların başında gelen maske dağıtımı için İstanbul Eczacı Odası'ndan "SGK'lı çalışanlar maskelerini işyerlerinden temin edecek" açıklaması geldi.

İstanbul Eczacı Odası, bir açıklama yayınlayarak, ücretsiz maske dağıtımında yaşanan yoğunluk nedeniyle, maske dağıtımında yeni bir düzenleme yapıldığını bildirdi.

Açıklamaya göre İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Eczanelerimizden ücretsiz maske dağıtımı esnasında yaşadığımız yoğunluğun azaltılması yönünde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Buna göre; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'lı olarak çalışan vatandaşlarımız, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacaktır. Bu vatandaşlarımız, maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edeceklerdir.”

SSK'LI ÇALIŞANIN EŞİ VE ÇOCUKLARI ECZANEDEN MASKE ALABİLECEK

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "Sosyal sigortası bulunan vatandaşlarımızın, sosyal sigortalı olup bir yerde çalışmayan aile bireyleri (eşi, çocukları) eczanelerden ücretsiz maske temin edebilecek." ifadesini kullandı.

TEB Başkanı Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, ücretsiz maske temini konusunun uzun süredir gündemdeki ağırlığını koruduğunu belirtti.

Vatandaşların SMS kodu ile eczanelere başvurarak ve kimlik numaralarını ibraz ederek ücretsiz maskelerini alabildiklerini ifade eden Çolak, e-devlet ve PTT üzerinden de maske dağıtımı uygulamasının devam ettiğini bildirdi.

Türkiye genelinde sosyal sigortası olan, kamuda ve özel sektörde görev yapan kişilerin çalıştıkları yerlere valilikler aracılığı ile ücretsiz maskelerinin ulaştırıldığını dile getiren Çolak, "Bu uygulama kapsamında sosyal sigortası bulunan vatandaşlarımızın; sosyal sigortalı olup bir yerde çalışmayan aile bireyleri (eşi, çocukları gibi) eczanelerden ücretsiz maske temin edebilecek. Devlet kanalları tarafından söz konusu bu dağıtımın denetlenmesi elzemdir." ifadelerini kullandı.

TEB Başkanı Çolak, herkesin maskeye kolay ulaşımını sağlamak adına ücretsiz maske dağıtımını desteklediklerini, uygulamaya ek olarak devletin belirleyeceği sabit bir ücret karşılığında eczanelerden maske satışının yapılmasını da önerdiklerini kaydetti.

PTT'DEN BAŞLADI E-DEVLETTEN DEVAM ETTİ

Koronavirüs salgının Türkiye'de ilk can aldığı günün ardından başlayan maske dağıtımı ilk olarak PTT tarafından yapılacağı açıklanmıştı. Ancak maske dağıtımının başvurular, sistemin ilk saatlerde yaşanan yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı.

Kısa bir süre sonra e-Devlet sisteminin de uygulamada yetersiz kalması nedeniyle Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve İstanbul Eczacı Odası arasındaki mutabakatla sonucunda maske dağıtımının ‘hızlı ve güvenli’ bir şekilde eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildi.

Ücretsiz maskelerin İstanbul’da eczanelerden dağıtılması kararının ardından son olarak, maske dağıtımının nasıl gerçekleşeceği tartışmaları başladı. Cep telefonuna kod alamayan yurttaşlar mağduriyet yaşamaya başladı.

Telefonuna kod gelmediği için maskesiz kalan yurttaşların tepkileri sonucunda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni bir açıklama daha yaptı . Koca, mesaj gelmeyen kişilerin eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabileceğini bildirdi.

Yapılan açıklamalar ve sürekli değiştirilen dağıtım şekli, maske dağıtımında yaşanan aksaklıkları ve yaşanan yoğunluğun giderilmesi için yeterli olmadı.

Bugün İstanbul Eczacı odasından yapılan açıklamayla birlikte, maske dağıtımı sürecinde bir kez daha değişikliğe gidildi. Açıklamaya göre, İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler. Öte yandan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşların maskeye nasıl ulaşacağıyla ilgili ise bir açıklama yok.

Sonraki Haber