Yargıtay'ın yeni başkanı belli oldu

Yargıtay yeni başkanı 37’nci tur oylamada, 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez oldu.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 37'nci tur oylamasında 193 oy alan 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez başkan seçildi. Kerkez, 4 yıl boyunca Yargıtay Başkanlığı görevini yürütecek. 

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresinin 24 Mart'ta dolması nedeniyle Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi günü sandık başına gitmişti.

Seçimin ilk 36 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün Akarca ve Kerkez'in katıldığı 37. tur oylama yapıldı.

Oylama sonucu Akarca 103, Ömer Kerkez ise 193 oy aldı. Seçime katılım 324 olurken, 8 boş oy kullanıldı, 20 oy da geçersiz sayıldı.

Bu sonuçla Kerkez, üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayarak 4 yıllığına Yargıtay Başkanlığı görevine seçildi.

Mazbatasını alıp, cübbesini giydi

Yargıtay 1'inci Başkanı seçilen Ömer Kerkez, mazbatasını alarak cübbesini giydi. Yargıtay’da düzenlenen törende 1'inci Başkan Vekili Adem Albayrak, Kerkez’e mazbatasını takdim ederken, önceki Başkan Mehmet Akarca cübbesini giydirdi. Akarca, Kerkez’i tebrik ederek, "Bu bir bayrak yarışı. Son derece demokratik geleneklere sahip 156 yıllık köklü çınarın, Osmanlı'dan Cumhuriyet’e intikal eden ve ebediyete kadar da devletimizde var olacak güçlü kurumun, güçlü gelenekleri bulunmaktadır. Bu güçlü geleneklere hepimiz mutlaka destek veriyoruz, mutlaka katılıyoruz. Önemli olan yargının ve Yargıtay’ın yücelmesi ve bu kurumların saygınlığının korunması, yargı mensuplarının, Yargıtay üyelerinin saygınlığının korunması, bunun için de yeni seçilen arkadaşımızın elinden gelen bütün gayreti göstereceğine inanıyorum. Tarafsız ve bağımsız bir yargının insan haklarının, hukuk devletinin, demokrasinin, bağımsızlığın ve devletimizin temeli ve teminatı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı. Biz de yargıya olan güvenin arttırılması ve adaletin bir an önce tesisi için alınması gereken bütün tedbirler konusunda çok değerli meslektaşlarımın yeni başkanımıza destek vereceğine, omuz vereceğine yürekten inanıyorum. Seçimin bitmiş olmasıyla birlikte her şeyin üzerine bir sünger çekilir ve yeni bir sayfa açılır. Bu yeni sayfada da hiçbir kırgınlığa yer verilmez. Onun için ben burada hiç kimseye kırgın değilim. Yüce genel kurulun teveccühü takdiri başımızın üstünde" dedi.

'İçeride mütevazı dışarıda dik duracağım'

Ömer Kerkez ise uzun ve zorlu bir seçim süreci yaşandığına dikkat çekerek, "Kamuoyunu çok meşgul etti; ama bugün itibarıyla seçim süreci her şeyiyle bitti. Ben tamamen kafamdan her şeyi sildim, içime attıklarımı attım. Bugün sizlerle beraber, hep birlikte el ele yargımız için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Başka hiçbir şeyde uğraşmaya zamanımız da enerjimiz de yok. Sizlerin huzurunuzda şu sözü veriyorum; Yargıtay’ımızın onurunu, itibarını korumak için elimden geleni yapacağıma, Yargıtay üyemizin konumunu, protokoldeki yerini, itibarını, saygınlığını her zaman yüceltmeye çalışacağıma söz veriyorum. Maalesef ülkemizde giderek yargı ve Yargıtay sürekli konuşulur, tartışılır hale geldi. Bu olumsuz tartışmaların en azından bizden kaynaklı sorunlarını mutlaka önce çözmemiz gerekiyor. Kimsenin eline fırsat vermememiz gerekiyor, diline fırsat vermememiz gerekiyor. Bugünden itibaren gerek çok saygıdeğer daire başkanlarımızla, saygıdeğer üyelerimizle, Cumhuriyet savcılarımızla, hakimlerimize ve personelimizle hep birlikte çalışacağız. Benim kapım, odam, gönlüm her zaman sizlere sonuna kadar açık olacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ayırmadan, ayrıştırmadan sadece ve sadece esasa bakarak Yargıtay'ın onurunu koruyarak mücadele etmemiz gerekiyor. İçeride mütevazı dışarıda dik duracağım. Sizlere karşı her zaman nezaketimden, kibarlığımdan taviz vermeden kapım her zaman sizlere açık olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kerkez'in öz geçmişi

Ömer Kerkez, 1966'da Antakya'da doğdu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1988'de mezun oldu.

Hatay hakim/savcı adayı olarak mesleğe başlayan Kerkez, sırasıyla Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet savcılığı, Adalet Bakanlığında tetkik hakimliği, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

Kerkez, 5 Temmuz 2017'de Yargıtay üyeliğine, 14 Şubat 2023'te ise Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilmişti.

Sonraki Haber