Tdk Başkanı: Osmanlıca, Kaybolan Bir Dildir

ARDAHAN’da düzenlenen 'Uluslararası tehlike altındaki diller' konulu konferansa katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Osmanlıca'nın da kaybolan bir dil olduğunu söyledi.TDK, Harvard Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi...

ARDAHAN’da düzenlenen 'Uluslararası tehlike altındaki diller' konulu konferansa katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Osmanlıca'nın da kaybolan bir dil olduğunu söyledi.

TDK, Harvard Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile Ardahan’da 40’ı aşkın bilim adamının katılımıyla 'Uluslararası tehlike atındaki diller' konulu konferans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi salonunda başladı. Konferansa, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Vali Ahmet Deniz, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve çok sayıda bilim adamı katıldı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 40 bilim adamı tarafından tehlikedeki dillerin durumunun ele alındığı konferansta konuşan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Osmanlıca'nın da kaybolan bir dil olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kaçalin, "Nüfus olarak belki geniş bir konuşanı olduğu zannediliyor ama bir başka gözlükle baktığımız zaman Osmanlıca da kaybolan bir dildir. Yine kaybolan diller konusunda, siyasi çerçeve içerisinde 'Öyle bir dil yok ki' denilen ve siyasi bir birliğe gidilmek istendiği için yok kabul edilen diller var. İlim bunların var olduğunu söylese de siyaset bu dillerin var olduğunu söylemiyor ve bu dillerin araştırmasını yapmakta zorlanıyorsunuz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Sonraki Haber