Dijital yayıncılar ödeme sistemlerini değiştiriyor

Dijital yayın akışı hizmeti sunan şirketlerin puanlamaya dayanan yeni bir ödeme sistemi için çalışmalara başladığı öğrenildi.

Bloomberg, Apple’ın yeni ücretlendirme modeli hakkında bilgi vermek üzere şirket temsilcileriyle buluştuğunu bildiren bir bildirisini ve eğlence sektöründeki kişilerle yapılan konuşmaları aktardı.

Buna göre ilgili haberde, şirketlerin bir puan sistemine dayalı olarak çeşitli boyutlarda ikramiyeler vereceği bildirildi. Bu ikramiyeler çeşitli faktörlere göre dağıtılacak ve Bloomberg’in özetlediğine göre üç ana kriter, “izlemek için kaydolan kişi sayısı, izlemeye ne kadar zaman ayırdıkları ve programın izleyici kitlesine göre maliyeti” olacak. Ayrıca ilk üç diziden birine emek vermiş olanlar, bir sezon için ikramiye alabilecek.

Bloomberg’e göre modelin arkasındaki fikir, performansı ücretle daha yakından birleştirmek ve ideal olarak daha iyi içerikler oluşturulmasını teşvik etmek. Şu anda yaratıcılara, bir uzun metrajlı film veya dizi daha yapılmadan önce bile büyük ücretler ödenebiliyor ve Bloomberg’in aktardığına göre bu trend büyük ölçüde Netflix ile başladı.

Bu model, platformların büyük yetenekleri kazanmaya çalıştığı ve sırf belirli oyuncuları, yönetmenleri veya yapımcıları sitelerine çekmek için büyük miktarda para dağıtmaya istekli olduğu yayın endüstrisinin ilk büyümesine bağlıydı. Ancak artık şirketler, maliyetleri düşürmeye çalışırken yeni yöntemler arıyorlar. Apple’ın yanı sıra Amazon ve Netflix gibi diğer şirketler de benzer puanlama sistemlerini değerlendiriyor.

Sonraki Haber