Yeni algı operasyonu için Dink'in katiline sarıldılar

Yeni algı operasyonu için Dink'in katiline sarıldılar

SAMAST'IN DİNK DELİLİ TEKZİP ALAN HABERMİŞ!

Dink suikastının tetikçisi Samast, tanık sıfatı ile verdiği ifadede çelişkili beyanlarda bulundu. Samast, iddialarına, Sabah’ın tekzip edilen haberini referans gösterdi.

Hizmet Hareketi’ne yönelik insafsızca algı operasyonları yürüten kesimler, gazeteci-yazar Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast’a ezberletilmiş senaryoları söyletti.

Cinayette ihmali olan kamu görevlileri hakkındaki soruşturmada tanık sıfatı ile ifade veren Samast, çelişkili beyanlarla polis müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’i suçladı.

SABAH'IN YALANLANAN HABERİNİ REFERANS GÖSTERDİ

Paralel yapı iddiasını ortaya atan Samast, Sabah’ın tekzip edilen haberini referans gösterdi. Dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’in ağzından verilen ‘Paralel gizlemeseydi Hrant ölmezdi’ haberine atıfta bulunan Samast, “Yaşadıklarımdan sonra ben de öyle düşünüyorum.” dedi. Ancak bizzat Yavuzdemir, noter aracılıyla Sabah’a gönderdiği tekzip metninde söz konusu ifadenin kendisine ait olmadığını vurgulamıştı.

Samast, sözde paralel yapı kanaatine son dönemdeki polis operasyonları ile vardığını anlattı. Önce ‘Dink’i öldürmeye azmettirmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbete çarptırılan Yasin Hayal’in kendisine ‘Polis arkamızda’ dediği iddiasını ortaya attı. Sonra da cinayeti işlemek üzere İstanbul’a gittiği gün Hayal’in de gelmeyi düşündüğünü ancak polise yakalanmaktan korktuğunu söyledi.

Savcı Yusuf Hakkı Doğan’ın tanık olarak dinlediği Samast, ifadesinde çelişkilere imza attı. İddialar, Samast’ın cinayet suçundan çarptırıldığı 22 yıl 10 ay hapis cezasına dayanak olan eski ifadelerini de tekzip etti. Samast’ın, sorgusunda hükümet yanlısı yayın yapan Sabah Gazetesi’ndeki yalan haberleri tekrarlaması dikkat çekti.

Dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’e atfedilen “Paralel gizlemeseydi Hrant ölmezdi” haberine atıfta bulunan Samast, “Yaşadıklarımdan sonra ben de öyle düşünüyorum.” dedi. Ancak Samast’ın bahsettiği haber bizzat Vali Yavuzdemir tarafından tekzip edilmişti. Yavuzdemir, noter aracılığıyla Sabah’a gönderdiği tekzip metninde ‘paralel gizlemeseydi Hrant ölmezdi’ ifadesinin kendisine ait olmadığını vurgulamıştı.

İddiasını ‘dengesiz’ dediği Yasin Hayal’e dayandırdı

Yasin Hayal’in kendisine “Akyürek ve bazı polisler arkamızda” şeklinde bilgi verdiğini iddia eden Samast, sorgusunun ilerleyen bölümünde Yasin Hayal için, “Çok vukuatlı biridir. Biraz dengesizdir.” ifadelerini kullandı.

Yaptığı suçlamaları ise kulaktan duyma konuşmalara dayandırdı: “Yasin önce beni Erhan’ın evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerin 3 metre arkamda mutfak bölümü vardı. Mutfağın kapısı açıktı. Erhan’la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan’ın Ramazan Akyürek ve Fuat Müdür hakkında konuştuğunu duyunca döndüm, dinledim.”

SAVCI O ÇELİŞKİYİ SORMADI

Yasin Hayal’in polis müdürleri için “Arkamızda hepsi. Düşün iş büyük, kahraman olacaksın. Cayarsan fena olur, yakarım seni.” dediğini de ileri süren Samast, sorgusunun ilerleyen bölümlerinde Hayal’in polise yakalanmaktan korktuğu için cinayet günü kendisi ile birlikte İstanbul’a gelmekten vazgeçtiğini aktardı. “Hayal, kendisini destekleyen polisten neden korksun?” sorusu Samast’ın yalanlarını deşifre ederken, savcının bu çelişkiyi sormaması dikkat çekti.

İstanbul’a geldikten sonra polis olduğundan şüphelendiği 2 kişi tarafından takip edildiğini ve Yasin Hayal’i aradığını anlatan Samast, “Olabilir, onlar zaten bizden.” cevabı aldığını vurguladı. Samast, kendisini takip eden kişilerin polis olduğu kanaatine nasıl vardığına ise açıklık getirmedi.

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın ‘Bi Ermeni Var’ kitabında Samast’ın bir jandarma personeli eşliğinde İstanbul’a geldiği anlatılıyordu. Kitapta yer alan bilgilere göre, Samast’ın Trabzon’dan İstanbul’a hareket ettiği gün Trabzon Pelitli Jandarma’da görev yapan Astsubay Satılmış Şahin de İstanbul’a geliyor. Şahin’in, Samast’a 500 metre mesafede bir yerde görüldüğü tespit edilmiş. Erhan Tuncel ile 156 telefon görüşmesi yapan bu kişi olaya karışan herkesi tanıyor ve hepsi ile irtibatlı. Astsubay Şahin, savcıya verdiği ifadede 18 Ocak’ta ne yaptığını hatırlamadığını söylüyor. Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, onun mahkûm götürmek için görevlendirildiğini belirtiyor. Ancak bu görevlendirme evrakının sonradan hazırlandığı ve sahte olduğu ortaya çıkıyor.

Manşet kardeşliği: Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın çelişkilerle dolu ifadeleri hükümet yanlısı Sabah’ın yanı sıra Doğu Perinçek’in Aydınlık gazetesinde de manşete taşındı. Ergenekon hükümlülerinin tahliyesinden sonra dikkat çeken Perinçek-hükümet yakınlığı bir kez daha gözler önüne serildi.

Hâkime başka, savcıya başka ifade

Zaman'ın haberine göre Samast, 22 yıl 10 ay ceza aldığı davanın duruşmalarında ve savcılık aşamasında verdiği ifadeleri yalanlayan iddialar da ortaya attı.

Cinayetten sonra Trabzon’a gitmek için otogardan bileti kendisinin aldığını anlatan Samast, “Cinayette kullandığım silahı da atmadım. Çünkü Yasin bana atma dedi.” diyor. Ancak eski ifadesinde Hayal’in kendisine ‘Silahı cinayetten sonra at’ dediğini vurgulamıştı.

Samast’ın “Yasin bana seni Samsun’da otogarda alacaklar demişti. Yasin’in anlatımlarına göre polisin alacağını düşündüm.” sözleri de eski ifadeleriyle çelişti.

Hrant Dink’in katili, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde verdiği ifadede Trabzon’da jandarmaya teslim olmaya gittiğini söylemişti. Samast, kendisini kimin yakaladığı konusunda da yalan ifade verdi. Jandarma tarafından yakalanmasına ve burada çok tartışılan Türk bayraklı fotoğrafları çekilmesine rağmen kendisini polisin yakaladığını iddia etti.

Ogün Samast’ın, ‘olayın arkasında paralel yapı var’ kanaatine nasıl ulaştığını açıklarken dile getirdiği şu cümle ise oynanan oyunu deşifre ediyor: “Bugünlerde Türkiye’de peş peşe paralel yapı operasyonları yapılıyor.”Zaman

Sonraki Haber