Araç sahipleri dikkat! Hırsızların gözü şimdi de o parçada

Otomobil hırsızları farlar, panjurlar, logolar, direksiyon simidi, hayalet ekranlar ve teypler derken şimdi de gözlerini araçların aynalara dikti.

Sürücüler, bir arabanın kolayca çalınması veya değerli eşyalarının karıştırılması için girilmesinin bir işareti olarak görülebilecek bir hata konusunda uyarıldı. Buna göre açık bırakılan yan aynalar, hırsızlığa davetiye çıkarıyor.

Daily Star’ın haberine göre, İngiltere’deki Huddersfield Üniversitesi’nde bir kriminolog olan eski polis başmüfettişi Kevin Floyd, hapishanedeki araba hırsızlarıyla görüştü.

Hükümlü araç hırsızları, yan aynaları açık şekilde kalan pahalı arabaları nasıl aradıklarını anlattı. Bunun aracın kilidinin açık kalmış olabileceğini ve değerli eşyaları çalmak için kolayca bir arabaya girebilecekleri anlamına geldiğini söylediler.

Hırsızlar, elde ettikleri ganimetlerin birçoğunun değerli eşyaları olsa bile arabalarını kilitlemeyen “tembel” sürücülerden geldiğini söyledi.

HIRSIZLIĞA DAVET ANLAMINA GELİYOR

Araştırmayı yürüten Floyd ise, “Günümüzde modern arabalarda, açık yan aynalar hırsızın zihninde açık bir kapıyla eş tutuluyor. Bu kadar basit. Sokakta yürümek kadar kolay.”

“Kapıları denemek istemiyorlar çünkü o kadar hassaslar ki alarm veriyorlar, ancak aynalar açıksa, o zaman aracın kilidinin açık olduğu ve hiçbir alarmın çalmadığı doğrulanıyor.”

“Daha sonra orada oturabilir, sahibi gibi davranabilir ve etrafa iyice bir göz atarak ya bir şeyleri ya da arabayı çalabilirler. Bu açık bir davet.” dedi.

HIRSIZLIK %22 ORANINDA ARTTI

Ulusal Polis Şefleri Konseyi’nden Jenny Sims, araba hırsızlığının yaklaşık 90.000 vakadan yaklaşık 110.000’e %22 oranında artmasının ardından Floyd’un yorumlarını yineledi.

Sims, “Benzin doldururken veya park halindeyken bile aracınızı kilitlemek, fırsatçı bir hırsız tarafından hedef alınma olasılığını büyük ölçüde azaltır.”

“Aracınızı kilitlemiş olsanız bile, herhangi bir pencereyi veya sunroof’u açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol edin. Hırsız, onları klonlamak için anahtarınıza veya uzaktan kumandanıza erişemediği sürece, bugün araçları çalmak genel olarak her zamankinden daha zor.” dedi.

Sonraki Haber