Otomobile ÖTV artışı mı geliyor ?

Seçimlerin ardından yağmur gibi yağan zam ve vergi artışları sonrasında kulislerden "otomobilde ÖTV artışı geliyor" iddiaları gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci "kesin bilgi" diyerek açıkladı...

Türkiye'de şu anda 1.6 ve altında motora sahip tüm modeller yüzde 80’lik matrah dilimine girmiş durumda. Böylece 45, 50, 60 ve 70'lik ÖTV dilimlerinde artık bir tane bile araç bulunmuyor.

Öte yandan otomotivden tahsil edilen ÖTV geliri ise toplam vergi gelirlerinin yüzde 10'unu aştı. Bu kapsamda ilk 6 ay sonunda 155 milyar TL'yi bulacak bir ÖTV tahsilatı söz konusu. Bu da yıl sonu hedefinin yüzde 76'sına denk geliyor.

Ancak geçtiğimiz gün ortaya atılan bir iddia otomobil satın almak isteyenleri panikletti. İthalat rakamlarına paralel şirket kapanmaları ve istihdam kaybının arttığı gerekçesi ile otomobile yeni bir ÖTV zammının geleceği iddia edildi. Bu kapsamda ithalatı frenlemek amacıyla Bakanlığın 2000 cc ve üzerindeki otomobiller için ÖTV artışını öngören bir çalışma hazırlığında olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci, ‘Doğru olmadığı kesin bilgi’ diyerek, “Bazıları yanlış anlamış galiba. Bir zam söz konusu değilmiş” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber