Eksikliği depresyona neden oluyor

Magnezyum, sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltarak sakinleşmeye yardımcı olduğu için \"Anti-stres minerali\" olarak da bilinir.

Enzimlerin harekete geçirilmesi ve kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde rol alır. Ayrıca cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir, tırnakları kuvvetlendirir. Sinir sistemi sağlığı, vücut ısısının dengede tutulması gibi pek çok fonksiyonda görev alan magnezyum, kemik ve diş gelişimi açısından da gereklidir. Adet dönemi öncesi magnezyum takviyesi adet sancılarını azaltır. Gebelikte görülen kramplara karşı koruyucudur. Stres, gebelik ve emzirme gibi durumlarda vücudun günlük magnezyum ihtiyacı artar. Alkol kullanımı magnezyum eksikliğine yol açtığı için özellikle "alkol bağımlılarında" ve sık alkol alanlarda magnezyum eksikliği çok görülür. Magnezyum eksikliği şu rahatsızlıklara yol açar.

- Kalp, böbrek, karaciğer ve beyin fonksiyonlarında aksaklıklar n Halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ve uyku bozuklukları

- Dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü n Böbrek yetmezliği, kalp çarpıntısı, kramp

- Bebeklerde havale geçirme tehlikesi

Fazlası zarar

Vücut normalde fazla alınan magnezyumu atar. Yine de vücutta fazla magnezyum birikirse bitkinlik, böbrek ve sindirim sistemi hastalıkları, terleme ve depresyon gibi sorunlar

Günlük ihtiyaç

Yetişkinlerde ortalama 300 miligramdır. Bu miktar gebelikte 600 mg olur. Baklagillerin yüz gramında ortalama 150-170 mg, tavuk etinde 100 mg, balık etinde ise 120 mg magnezyum bulunur.

Hangi besinlerde var?

- Balık
- Tavuk eti
- Peynir
- Yumurta
- Tam unlu ekmek
- Yerfıstığı
- Patates
- Portakal
- Baklagiller
- Bulgur

Sonraki Haber