''Kapımız onlara da açık''

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, devşirme futbolcuya karşı olmadığını söyledi, Ryan Donk ve Jose Fernandao'ya mesaj gönderdi.

Başkan Yıldırım Demirören şu anda devşirmesiz oynayan tek milli takımın ay-yıldızlı ekibimiz olduğunu belirtti, “Bunun zararlı olduğunu sanmıyorum. Fernandao ve Ryan Donk hep gelmek istediklerini söylüyorlar. Buyursun gelsinler, başımızın üzerinde yerleri var” dedi.

NTV ve NTV Spor’da ortak olarak yayınlanan “Yüzde Yüz Futbol” programına konuk olan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen’e futbolun gündemini değerlendirdi, önemli mesajlar verdi.

Başkan Demirören devşirme futbolculara kapılarının açık olduğunu belirterek, “Şu anda devşirmesiz oynayan tek milli takım biziz neredeyse. Bunun bir zararı olduğunu sanmıyorum. Fernandao ve Donk hep gelmek istediklerini söylüyorlar. Belli kuralları var. Buyursun gelsinler başımızın üzerinde yerleri var” dedi.

Yıldırım Demirören, “Aurelio milli takımda yıllarca oynadı. Ben devşirmeye karşı değilim. Kısa vadeli bakarsak turnuvalarda kalıcı olmalıyız. Bunun için devşirmeleri kullanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Yabancı futbolcu konusunda endişe duymadığının da altını çizen Demirören, “6+2+2’de ilk 11’deki ortalama 4,5’tu. Şimdi 6,5. Biz buna rağmen en genç milli takım yarattık. Eksiğimiz altyapıdan yetişen oyuncuların Avrupa kaynaklı olmasıydı. Geldiğimizden beri bununla ilgileniyoruz” yorumunu yaptı.
Demirören, “Bu işin gelişmesini istiyorsak tesisleşme, altyapı ve mali kontrol. Altyapıdaki hocalar hep hatır-gönülle göreve gelen insanlar. Oradaki hocalar daha profesyonel olmalı” diye konuştu.

‘Lig erken biter’

Başkan Demirören şöyle devam etti:“Fatih Terim, Türkiye Futbol Direktörü’dür. Futbolla ilgili her konuyu Fatih Hoca ile paylaşarak yapıyoruz. Çok ciddi projeleri var. Ülkenin futbol dünyasına göre kademe kademe projeler üzerinde gidiliyor. Ama hocamız sahadaki futbola bakmıyor. Genel kurula da, hakemlere de bakıyor. Fikirlerle geliyor.”

Demirören, şampiyon ve küme düşenlerin belli olması halinde ligi, Avrupa Şampiyonası’na hazırlık için 1 hafta erken bitirebileceklerini söyledi.

‘Passolig engelledi’

“Türkiye’de Passolig öncesi ve Passolig sonrası olarak konuşuluyor. Buna katılmıyoruz. Seyirci gelmemesinde Passolig’in alakası yok. Passolig öncesi ortalama 10 bin küsürdü. Şu anda 8 bin. Aradaki 2 bin fark holiganlar ve bedava biletçi tayfası. Onlar zaten gelmesinler. Futbolu kavga ortamına çekiyorlar. Passolig bunları engelledi. Avrupa’daki 40 bin kişilik ortalamayı yakalayabilir miyiz? Bu imkansız. Ancak derbilerde olur. Bu ortalamayı hep birlikte yükseltmeliyiz. Basın, kulüpler, taraftarlar... Bu konuda UEFA ile çalışmalarımız var.”

‘Sponsorlar dönüyor’

“Siyaset futbola karışıyor deniliyor ancak tam aksine biz hükümete gidip ‘bize yardımcı olun’ diyoruz. Durum bu. Sponsorların kaçmasının nedeni şu, kavgadan kaçıyor herkes. Taraftarların, yöneticilerin kavgalarından kaçıyorlar. Ama yavaş yavaş dönecekler. Herkesin kavga ortamından kaçması lazım. Futbol mutluluk duyarak izlenmeli ve paylaşılmalı.”

‘Hazır değiliz’

“Derbilerdeki deplasman yasağında federasyonun bir kararı yok. Kulüpler ve il güvenlik kurulları karar veriyor. Kişisel görüşüm derbi deplasmanına gidenlerin futbola katkısı ne? Otobüs yakmak, tribün yakmak, vapur yakmak, tribünde rakibe küfretmek... Hazır değiliz. Tuvaletlere gidip kırıyorlar. Sanırsınız düşman seyretmeye gidiyorlar. Bu kültüre gelmemiz lazım.”

‘Primi hak ettiler’

“Eleme grubunda son 5 maça girerken herkes gitme şansımızın olmadığını söylüyordu ama bu çocuklar bunu başardılar. Gittiğimiz dönemi hatırlayın şehitler, saldırılar, bu çocuklar ülkemize bu gururu yaşattılar. O günün Türkiye’sinde 70 milyonu ağlattılar. Burada prim neden olmasın. Hepsi bu primleri hak ediyor. Hepsi alnından öpülecek çocuklar. Selçuk’un 90. dakikada attığı golde bir ülke ağladı.”

Gol çizgisi teknolojisi geliyor

“Gol çizgisi teknolojisi gelecek sezon büyük ihtimalle gelecek. Gol çizgisi teknolojisini stadyumlarımıza getireceğiz. Stadın dışında arabada maçı izleyen görevlilerin maçtaki pozisyonları hakeme bildirmeleri söz konusu olamaz. Hakemin iki gözünü atlayıp stadın dışındaki iki göze bırakmak mantıklı değil. Stadın dışındaki arabadaki adamların maça müdahil olmaları sıkıntı olabilir. Zaten bu konuda FIFA’nın da onayı yok henüz. Hem de maçın durması söz konusu olacak. Teniste basketbolda oyun duruyor ama futbolda oyunun durması bence oyunun zevkini kaçırır.”

Antrenörlere uyarı!

“Teknik adamların saat başı değiştirilmelerini tasvip etmiyoruz. Antrenörlerin sözleşmelerini sağlam yapmaları lazım. Biz bu konuya çok müdahil olamıyoruz. Bu daha çok camiayı ilgilendiriyor. Kulübe siz 2 antrenör değiştirdiniz, 3’e gidemezsiniz dersek kötü gidişlerini devam ettirmede bizim de sorumluluğumuz olur.”

‘Gündüz maçları artacak’

“Gündüz maçları önemli. Aileler gündüz maçlarına gidiyorlar. Yayıncı kuruluşu da ikna ederek gündüz maçlarını arttıracağız. Futbol sadece sahada oynanan bir oyun. Bir ‘Show Business’ artık.”

‘Sıra Collina’da’

“Hakem hataları tabii ki oldu. Bir takımımızın 3 puanı yendi, bir takım gelirlerden oldu. Biz bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Bu dönemler sancılı olur. Profesyonel hakemliği başlattık. Cüneyt Çakır dünyanın en iyi üç hakemi arasında.Genç hakemlere yöneldik. Adı üstünde genç hakem. Genç hakem hata yapar. Talimatları değiştirdik, genç hakemlerimiz görev alsın diye. Bunlar içinde hatalar olacak ama biz hakemin hatasını tartışmıyoruz. Uilenberg 8 yıldır eğitim veriyor. Şimdi Rossetti geliyor. Collina ile görüşmelerimiz sürüyor. O da ara sıra gelecek.”

‘Trabzon’a kasıt yok’

“Trabzonspor’a ve Kasımpaşa’ya kimse kasti olarak hareket yapmadı. Çok hata oldu mu? Evet oldu. Ama kasti bir durum yok. MHK de bu hakemlere gereken cezayı verdi. 38’den 22 hakeme inmek ciddi bir durum. Profesyonel hakemlik bizim açımızdan hiç tartışılmadı. Profesyonel olunca oturup 4 sene para alacaklar deniliyor, böyle bir şey yok. MHK’nin raporuna göre bizim kontratı durdurma şansımız var.”

‘Bütçemizi 490 milyona çıkardık’

“Futbolu ve sporu çok seven bir cumhurbaşkanımız var. Hükümetin ve bakanlığın bize desteği söz konusu. Bu destekler olmasa kulüplerin borç bakiyeleriyle yaşamaları imkansız. Biz federasyona geldiğimizde 240 milyon olan bütçemizi 490 milyona çıkardık.”

Sonraki Haber