MHK'ye tam destek

Eski başkanlar, yabancı hakem tartışmalarının gereksiz olduğunu savundu, Türk hakemlerinin arkasında durdu.

Kuddusi Müftüoğlu’nun, “Yabancı gazeteci olabilir, yabancı yorumcu olabilir. Ama yabancı hakem söz konusu olamaz” çıkışını Zekeriya Alp, Bülent Yavuz, Ahmet Güvener ve Ufuk Özerten doğru bulurken, eleştirilerin aksine Türk hakemlerinin inanılmaz gelişim gösterdiğini belirttiler.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’nun “Bizim olduğumuz yerde asla yabancı hakem olamaz. Yabancı gazeteci olabilir, yabancı yorumcu olabilir. Ama yabancı hakem söz konusu bile olamaz” sözlerine eski MHK başkanlarından da destek geldi.

Hakem hatalarının yoğun biçimde yaşandığı sezonun ilk bölümünde, yabancı hakem tartışmalarına noktayı koyan Müftüoğlu’nun bu çıkışına, MHK eski başkanlarından Ufuk Özerten, Zekeriya Alp,  Ahmet Güvener, Bülent Yavuz katkı sağladı. Geçmişte Türk hakemliğinin gelişimi ve eğitiminde önemli rol oynamış MHK başkanlarının yabancı hakem polemiği ile ilgili görüşleri şöyle:

ZEKERİYA ALP:  Gereksiz bir tartışma. Yabancı hakemler Türkiye’de maç yönetemez. Hem teknik olarak hem teorik olarak bu mümkün değil. Tüm hakem kurulları hakemin daha iyi yetişmesi, eğitim alması ve başarılı olması için çaba gösterir. Bu fikri ortaya atanların Türk hakemliğinin iyiliğini düşündüğünü söyleyemeyiz. Kendi dönemimizde aklımızdan bile geçirmedik. Size şöyle bir örnek vereyim; bir ürünü yurt dışına ihraç ediyorsunuz. Durduk yere bu ürünün imalatını kesip aynısını yurt dışından alıyorsunuz. Rekabeti kendi içimizde yaratmalıyız. Başarı için mutlak surette bu yapılmalı. Yabancı hakem getirmek, Türk hakemlerine size inanmıyorum, güvenmiyorum demek. Bunu yaptığınız an Türk hakemliği biter.

BÜLENT YAVUZ:  İlk günden beri bu talebin karşısındayım ve itiraz ettim. Son on yılda Türk  hakemliği inanılmaz bir gelişim gösterdi. Biz üçüncü dünya ülkesi miyiz ki dışarıdan hakem getirelim? Böyle bir proje Türk hakemliğini öldürür, huzursuzluk yaratır. Haa illa yabancı hakem mi istiyorsunuz? O zaman gelsin İngiltere’den iki hakem, bizden de Ali Palabıyık, Deniz Ateş Bitnel, Alper Ulusoy gibi genç hakemler gidip Premier Lig’de maç yönetsin. Yapabiliyor musunuz bunu? Dünya starı bir hakemimiz varken bu ülkeye yabancı hakem gelsin demek ayıptır. Hakemlerle ilgili bir sıkıntı sorun varsa, bunu kendi içimizde çözmeliyiz.

AHMET GÜVENER: Kesinlikle karşıyım, hiç gereği yok. Türkiye’de insan kaynağı yeterlidir. Yeter ki iyi yönetilsin. Eğer bir sıkıntı söz konusu ise sistem bozukluğundandır. Türkiye’de herşey iyi de bir tek hakemler mi kötü? Avrupa’da yabancı hakem getirilmesine dair tek bir örnek yok. Sadece bir dönem Romanya’da hakemlerin de karıştığı bir yolsuzluk olayı ortaya çıktı, onlar bir süre yabancı hakem istediler. Bizde böyle bir durum mu söz konusu? Zaten yabancı hakem getirseniz ne değişicek? Üç gün sonra onları da eleştirip yerden yere vuracaklar. Önce bu kafanın değişmesi gerek.

UFUK ÖZERTEN: Oldum olası yabancı hakeme karşıyım. Yabancı hakemi savunanlar Türkiye’de hakem yetişmediğini savunuyor demek. Bu ülkede hakem yetişiyor, iyi hakem yetişiyor, Dünya çapında hakem yetişiyor.  Onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Türk insanına ve hakemine güvenmek zorundayız. Bunu isteyenler önce bir aynaya baksınlar, günahtır. Hakemleri eleştirmek yerine onların rahat maç yönetecekleri ortamı hazırlamak gerek. O zaman kötü başkanlık ve yöneticilik yapan kulüplere de yabancı yönetici getirelim, olur mu böyle bir şey?

Sonraki Haber