BTK'dan telefon ve tabletler için düzenleme

Avrupa Birliği'nin akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletler için eko-tasarım düzenlemesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da yeni düzenleme yapılması için çalışma başlattı.

Avrupa Birliği (AB), 2023 Haziran'da akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletler için eko-tasarım düzenlemesi yayımlanmıştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da söz konusu alana yönelik düzenleme yapılması için çalışma başlattı.

BTK 2024 İş Planı'na göre, akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletlerin piyasaya arz edilebilmesi için sağlaması gereken eko-tasarım gerekliliklerini belirlemeye yönelik düzenleme yapılması amaçlanıyor.

ÇALIŞMANIN EKİM AYINA KADAR TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Çalışmanın bu yılın ekim ayına kadar tamamlanması planlanırken, düzenlemeyle söz konusu cihazların eko-tasarım gerekliliklerine uygun üretildiğinin ve hizmete sunulduğunun piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin usul ve esasların da belirlenmesi hedefleniyor.

AB tarafından geçen yıl yayımlanan eko-tasarım düzenlemesinin önemine dikkati çeken Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, "Eko-tasarım, daha iyi tasarım ile ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerin azaltılması ve ürüne ait kalite, fiyat, güvenlik gibi faktörlerle birlikte çevresel etkisinin de hesaplanması anlamına geliyor." dedi.

'İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Söz konusu cihazların, kullanımı sırasında çevreye ve insana elektromanyetik ışınım seviyeleri olarak zarar vermeyecek ve minimum enerji tüketecek şekilde tasarlanmalarının insan sağlığı açısından da gerekli olduğuna işaret eden Atalay, "Ayrıca kullanım ömrünü tamamlamış cihazların geri dönüştürülebilmesi için buna uygun malzemelerden tasarlanıp üretilmeleri de gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber