AB ve ABD'den Türkiye uyarısı

AB ve ABD'den Türkiye uyarısı
Güncelleme:

ABD ve AB'den Türkiye'ye ifade özgürlüğü ikazı geldi.

Avrupa Komsiyonu, Davutoğlu ile ifade özgürlüğü sorularını ele aldıklarını duyurdu. ABD Sözcüsü Harf, ifade özgürlüğünün Türkiye’de geriye gittiğini ve kaygılarını ilettiklerini söyledi.
İtalya Başbakanı Renzi de gazetecilerin tutuklandığı Türkiye’de Davutoğlu’nun Paris yürüyüşüne katılmasının sırıttığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, bakanlık yetkililerinin ifade özgürlüğüne yönelik duyduğu kaygıyı Türkiye’deki mevkidaşlarına ilettiğini söyledi. Harf, Güncel Dış Politika: 2015 Öncelikleri başlıklı programda gazetecilerin sorularını cevapladı. Harf’e, Türkiye’de 14 Aralık’ta gazetecilere yönelik operasyon yapıldığı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın o tarihten bu yana tutuklu olduğu hatırlatılarak bu yöndeki düşünceleri soruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilerinin bu konudaki kaygılarını Türk mevkidaşları ile görüşmelerde gündeme getirdiklerini kaydeden Harf, ifade özgürlüğünün Türkiye’de geriye doğru gittiğine dikkat çekti. Harf şöyle konuştu: “Dışişleri Bakanlığı yetkilileri hükümet müdahalelerine ve ifade özgürlüğüne dair kaygıları gündeme getiriyor. Özellikle sıklıkla gördüğümüz ifade özgürlüğünün Turkiye’deki konumunun gerilemesi konusunda.

Bu görüşmeler devam ediyor ama kaygılarımızı gündeme getirdik. Özelde ve kamuoyu önünde.” Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan polis baskını için de tepkisini dile getiren Dışişleri sözcüsü, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

AP: DAVUTOĞLU İLE HUKUK VE ÖZGÜRLÜĞÜ GÖRÜŞTÜK

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Yardımcısı Federica Mogherini ile önceki gün yaptığı görüşmede, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile ilgili sorunların da ele alındığı bildirildi. Avrupa Komisyonu adına açıklama yapan sözcü, Davutoğlu-Juncker görüşmesi hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, başta katılım müzakereleri olmak üzere, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile ilgili sorunların ele alındığını ifade eden sözcü “Paris terör saldırıları ışığında, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü gibi temel değerlerimizi savunma kararlılığımız daha da artmıştır” dedi.

İTALYA BAŞBAKANI: DAVUTOĞLU'NUN PARİS'E KATILMASI SIRITIYORDU

Fransa'daki saldırıların ardından Paris’te yapılan yürüyüşe katılan liderlerden İtalya Başbakanı Matteo Renzi; gazetecilerin tutuklandığı, yayın kuruluşlarının kapatıldığı Türkiye’nin liderinin de orada yer almasının sırıttığını söyledi.

İtalyan La 7 TV’de programa konuk olan Renzi’ye, “Rusya, Macaristan, Türkiye ve Gabon gibi gazetecilerin dostu olmayan bu liderlerle yan yana yürümek sizi rahatsız etmedi mi” sorusu yöneltildi. Renzi, şu karşılığı verdi: “Birçok ülkede çelişkiler yaşanıyor. Mesela Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan örneğini alalım. Aralık ayında bazı gazetecilerin tutuklanması ve yayın kuruluşlarının kapatılması emrini verdi.

Bu açıkça bir basın özgürlüğü problemi idi. Davutoğlu ise bilgi verme özgürlüğünü savunmak için orada, çünkü bazı kaçıklar bir dergi binasına girerek, o bildiğimiz eylemi yaptı. Yani bu biraz sırıtıyor. Fransızlar onları orada istedi ve davet ettiyse, ben de bunu sorgulamadım, pirelenmedim.”

AVUSTURYA'DAN ZEYBEKÇİ'YE RANDEVU İPTALİ

Avusturya'ya bir günlük ziyaret için gelmesi beklenen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ile görüşmesi iptal edildi. Öğle saatlerinde planlanan görüşme, Avusturya tarafının 'başka bir randevu sebebiyle' reddedildi.