ABD'den o ülkeye 19.000 bomba

ABD'den o ülkeye 19.000 bomba
Güncelleme:

ABD, Suudi Arabistan'a aralarında ''akıllı bomba''ların da bulunduğu toplamda 19 bin bomba satıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'a aralarında "akıllı bomba" diye nitelenen mühimmatın da bulunduğu toplamda 19 bin bombadan oluşan 1,29 milyar değerinde silah satışını onayladı.

Washington'un yurtdışına silah satışını düzenleyen Savunma Bakanlığına  bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri  Bakanlığının satışa verdiği onay hakkında kongrenin dün bilgilendirildiği  belirtildi. Kongrenin, satışı 30 gün içinde durdurabilme yetkisi bulunuyor. 
 
Satışın, Suudi arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin "yürüttüğü  farklı operasyonlar sonucu azalan stoklarını ikmal edeceğini ve gelecek  operasyonlar için stok sağlayacağı" belirtilen açıklamada şu ifadelere yer  verildi: 
 
"Bu alım, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki karşılıklı askeri  ilişkilerin sürdürülmesine katkı sağlayacak ve Suudi Arabistan kuvvetlerinin ABD  ile çalışmasını güçlendirecek. Aynı şekilde, Suudi Arabistan'a bölgesel  tehditlerle etkin mücadele ve dünyanın en büyük petrol rezervlerini koruma imkanı  verecek." 
 
Petrol zengini Suudi Arabistan yönetimi, Suriye'deki DAEŞ hedeflerinin  yanı sıra güneyindekiİran destekli Husi milislere karşı mart ayından bu yana  yoğun hava operasyonları yürütüyor. 
 
TOPLAMDA 19 BİN BOMBA
 
Satışta, "akıllı bomba" diye nitelenen 5 bin 200 Paveway II'nin lazer  güdümlü GBU-10 ve GBU-12 türlerinin yanı sıra, bin 100 adet  lazer güdümlü  bombaların daha moderni ve daha uzun menzillisi Paveway III GBU-24 modelinin de  yer aldığı ifade edildi. 
 
Bununla beraber, bin 500 adet 900 kilogramlık sığınak delici bomba, 19  bin bombadan oluşan satış listesinde kaydedildi. 
 
Öte yandan, Riyad'a 5 binin üzerinde de güdümsüz bombaları GPS  destekli sistemlerle her türlü hava şartlarında kullanılabilir "akıllı bombalara"  dönüştürmede kullanılan ekipmanın sağlanacağı kaydedildi. 
 
Faturadaki 1,10 milyar doların "ana askeri techizat"a ayrıldığı,  patlatma mekanizmaları, eğitim, teknik destek, bakım, techizatın hava yoluyla  kargosu gibi doğrudan askeri techizat olmayan kalemlerle satışın toplam değerinin  yaklaşık 1,29 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtildi. 
 
ABD'nin bir numaralı savunma sanayi müşterisi Suudi Arabistan, eylül  ayında 5,4 milyar dolar değerinde Lockheed Martin tarafından üretilen 600  Patriot-PAC3 hava savunma füzesi anlaşmasını imzalamıştı. 
 
ABD yönetimi geçen ay Suudi Arabistan'a Lockheed Martin tarafından  üretilen 11,25 milyar dolar değerindeki dört Littoral Savaş Gemisi satışını  onaylamıştı.