Biden, resmen ABD Başkanı oldu; Trump da kabul etti!

Biden, resmen ABD Başkanı oldu; Trump da kabul etti!
Güncelleme:

ABD seçimlerinde Donald Trump'ı geride bırakarak seçimin kazananı olan Joe Biden, resmi olarak ABD Başkanı oldu. Biden kongrede gereken 270 delege oyu sayısını aştı.

ABD seçimlerinde Donald Trump'ı geride bırakarak seçimin kazananı olan Joe Biden, Temsciler Meclisi ve Senato Ortak oturumunda, resmi olarak ABD Başkanı oldu.

ABD'de artan gerilimle birlikte sürecin ne yönde ilerleyeceği merak edilirken, yeni başkan Joe Biden'ın delege oyu sayısı açıklandı.

Biden, kongrede gereken 270 delege oyu sayısını aşıp, resmi olarak ABD Başkanı seçildi.

TRUMP: "BARIŞÇIL BİR GEÇİŞ OLACAK"

ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden'ın başkanlığının tescillenmesinin ardından açıklama yaptı. CNN'in aktardığına göre yazılı açıklama yapan Trump, "20 Ocak'ta barışçıl geçiş olacak" dedi.

Trump destekçilerinin işgali sonrası ara veren Temsilciler Meclisi yeniden göreve döndü. İkinci oturumda Pensilvanya için itiraz reddedildi. Meclis üyeleriyle birlikte Başkan Yardımcısı Pence de oturuma katıldı. Oylamada Biden'ın zaferi tescillendi.

TOPLANTI YARIM KALMIŞTI

ABD saatiyle dün başlayan Temsilciler Meclisi oturumu, Trump destekçilerinin Kongre'yi işgal etmesiyle durmak zorunda kalmıştı. 

Kasım ayında seçimi kazanan Demokrat Joe Biden'ın başkanlığının tasdikleneceği oturuma ara verildi. 

Dört saatlik işgal sonlandırıldı ve saatler sonra üyeler Kongre binasına geri döndü. 

Yapılan oylamada Joe Biden, 270'in üzerinde oy aldı. Sayım devam ediyor ancak Biden'ın zaferi tescillenmiş oldu. 

MİKE PENCE'İN SÖZLERİ DİKKAT ÇEKTİ

ABD Kongresi, 3 Kasım'da seçilen Joe Biden'ın Başkan Trump'a karşı kazandığı zaferini resmen onayladı. Toplantıda “Bu gece buraya zarar verenler kazanamadı. Hiçbir zaman kazanamayacaklar” ifadesini kullanan ABD Başkanı Trump’ın en güvendiği isim Mike Pence’in sözleri yankı uyandırdı.

Kasım 2020'de ABD’de yapılan seçimlerin nihai sonucu bugün Washington'da yaşanan gerilimin ardından resmen açıklandı. Seçimlere hile karıştığı iddiasıyla aylardır gündemden düşmeyen tartışnmaların ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın hezimeti bugün Seçiciler Kurulu’nun oylarının tescil edilmesiyle tarihe düştü. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Senato oturumuna başkanlık yaptı.

Toplantıyı, “Bu gece buraya zarar verenler kazanamadı. Hiçbir zaman kazanamayacaklar” sözleriyle açan ABD Başkanı Trump’ın en güvendiği isim ve başkan yardımcısı Mike Pence’in sözleri açtı. Kürsüde kararı okuyan Pence, 306'ya 232 ile Seçim Kurulu'nun oy sayımını açıkladı. Pence, resmi olarak Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i seçimi kazanması tescillendiğini duyurdu. Biden’ın seçim zaferi tescillenmesinin ardından Pence "İşe geri dönelim" ifadesi dikkat çekti.

TRUMP, MİKE PENCE'İN DANIŞMANININ BEYAZ SARAY'A GİRİŞİNİ YASAKLADI

ABD Başkanı Donald Trump, yaşanan gerginliğin ardından kendisinin aksine anayasanın yanında yer alan yardımcısı Mike Pence'in çalışma ekibinin başındaki isim olan Marc Short'un Beyaz Saray'a girişini yasakladığı ifade edilmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın başkent Washington DC'deki "Amerika'yı Kurtar" adlı mitinginin ardından yaşanan gerginliğin yansımaları sürüyor.ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in çalışma ekibinin başında olan Marc Short'un Beyaz Saray'a girişini yasakladığı açıklandı. Trump, "Mike Pence, umarım ülkemizin iyiliği için ayağa kalkabilirsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

TRUMP DESTEKÇİLERİNİN KONGRE BİNASI BASMASI

ABD Başkanı  Trump'ı destekleyen binlerce gösterici, Beyaz Saray önündeki mitingden sonra ABD Kongresine yürümüş ve Kongre binasının önündeki barikatları aşarak binaya girmeye çalışmıştı. Polisle yaşanan çatışmalardan kısa süre sonra bazı göstericiler Senatoya girmişti. Kongredeki Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasının onay oturumuna ara verilmiş, oturuma başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyeleri de binadan çıkarılmıştı. Trump'ın göstericilerden evlerine gitmesini istemesi üzerine kalabalık dağılmaya başlamıştı. Kongrenin basılması sırasındaki olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

 Seçimleri, 306 delegeyle Joe Biden kazanmıştı

Ülkede, 3 Kasım'da yapılan 59. Başkanlık seçimlerini 306 delegeyle Joe Biden kazanmış, ABD Başkanı Donald Trump ise 232 delegede kalmıştı.

ABD'deki başkanlık seçimlerinde "Seçiciler Kurulu" adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor.

Seçmenler, sandıkta doğrudan başkan adayına değil eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerine oy veriyor.

Eyalette en fazla oyu hangi parti alırsa, o partinin önceden belirlenen delegeleri daha sonra ABD'nin başkanı ve başkan yardımcısını resmen seçiyor.

538 sayısının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Eyaletin Kongre Üyeleri, kendi eyaletlerinin valilerinin gönderdiği Seçiciler Kurulu oylarını kabul etmezse, ABD Kongresi'nde yapılacak görüşme ve oylamayla o eyaletle ilgili karar alınacak.

Trump'ın seçim sonucuna itirazı

"Seçimlerde hile olduğunu" iddia eden Trump, sonuçları kabul etmediğini açıklamış ve hukuki yollara başvuracağını belirtmişti.

Trump ekibinin birçok eyalette açtığı davalar reddedilmişti.

Trump ise Yüksek Mahkeme'nin, Biden'ın seçim zaferinin geri döndürülmesine yönelik davayı reddetmesine tepki göstererek, "Yüksek Mahkeme bizi rezil ediyor. Hiçbir bilgelik ve cesareti yok." ifadesini kullanmış, seçimlerde "tarihin en büyük yolsuzluğunun" yapıldığını öne sürmüştü.

ABD'de dün, başkent Washington başta olmak üzere birçok kentte, seçimleri kaybeden Trump'a destek eylemlerinde, karşıt gruplar arasında çıkan kavgalarda 5 kişi yaralanırken, onlarca kişi de gözaltına alınmıştı.

Gösterilerde, Trump'ın "seçimlerde hile olduğu" iddialarına destek verilmişti.

Seçiniz...