Peşmerge'den PKK'nın Suriye koluna destek !

Peşmerge'den PKK'nın Suriye koluna destek !
Güncelleme:

Kuzey Irak’taki askeri kamplarda eğitim gören Peşmergeler IŞİD’e karşı Kürt bölgelerini korumak için Suriye’nin kuzeyine gönderilecek.

Irak’ın Erbil ve Duhok kentindeki askeri kamplarda uzun bir süredir eğitim gören Afrin, Kobani ve Kamışlılı Peşmergelerin, Suriye’nin kuzeyine gönderileceği belirtildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış ilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Daha önce Kürdistan bölgesinde eğitim alan Rojavalı Peşmergeler, Rojava’ya dönecekler. PYD (PKK’nın Suriye kolu YPG’nin siyasi ayağı) ile birlikte IŞİD’e karşı Kürt bölgelerini koruyacaklar” ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklamanın Erbil’de gerçekleşen Mesut Barzani-Salih Müslim görüşmesinin ardından yapılması dikkati çekti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, dün PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’i kabul etmişti.

Barzani, uzun bir süredir kendi himayesinde askeri eğitime tabi tutulan 5 bin silahlı Peşmergenin, Suriye’nin kuzeyinde görevlendirilmesini istiyordu. Ancak bölgede Barzani’ye yakın askeri güç istemeyen PYD, Rojavalı Peşmergelerin Suriye’ye geçişine izin vermemişti.

ABD desteği mi?

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk de Barzani ve PYD lideri Salih Müslim ile yaptığı görüşmenin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Kürdistan Başkanı Mesut Barzani ve PYD Başkanı (Salih Müslim) ile IŞİD’le mücadeleyi ele alan önemli bir toplantı yaptık” ifadesini kullandı. Barzani’nin Erbil’deki resmi konutunda gerçekleşen toplantıda ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, ABD Özel Kuvvetler Komutanı James Terry ve ABD’nin Irak’taki Özel Kuvvetler Komutanı Tony Thomas da vardı.