Dikkat ! Devlete ''yalan söyleyene'' hapis cezası var !

Dikkat ! Devlete ''yalan söyleyene'' hapis cezası var !
Güncelleme:

Hükümet, seçim öncesi yasalaştırdığı imar affına ilişkin düzenlemenin usul ve esaslarını belirledi. Başvuruların e-devlet’ten de yapılabileceği imar barışında yalan beyan verenler hapis cezası alabilecek.

Hükümet tarafından kamuoyuna “İmar Barışı” olarak duyurulan ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili tebliğ yayınlandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak dün yürürlüğe giren tebliğde, yapılacak işlemlere ilişkin şunlar yer alıyor:

SON TARİH 31 EKİM

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Bakanlar Kurulu süre uzatabilecek.

BAŞVURULAR E-DEVLETTEN

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-devlet üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.

YALAN BEYANA CEZA VAR

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi aşamasında e-devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan yargılanma talep edilebilecek. Kanuna göre, yalan beyan için 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebiliyor.

NE KADAR GEÇERLİ OLACAK ?

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Ayrıca, para cezaları da iptal edilecek.

BEDEL NASIL HESAPLANACAK

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.

KAÇAK EKLENTİLERİN DURUMU

Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, maliklerinin kendi paylarına düşen bedeli ödemeleri durumunda aykırılığı olan bağımsız bölüm belirtilerek söz konusu belge düzenlenecek.

KAT MÜLKİYETİ ALINABİLECEK

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilecek.

İNŞAATLARI DA KAPSIYOR

İnşaat halindeki yapılara da 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek.

BOĞAZ VE TARİHİ YARIMADA'DA YOK

Boğaziçi sahil şeridi ile İstanbul tarihi yarımada içinde kanuna eklenmiş sınır ve koordinatları belirlenen alanlardaki kaçak binalar için Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek.

HAZINE ARAZISİNDEKİ YAPILAR NE OLACAK?

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazine'ye ait araziler üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri, bakanlıkça tespit edilen rayiç bedel üzerinden arazileri satın alabilecek. Satış bedeli, en az yüzde 10'u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Taksit tutarlarına ödeme tarihine kadar kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak. Taşınmazın  yüzölçümü büyük, üzerindeki yapının küçük bir alanı kaplaması halinde yapının bulunduğu alan parsellere ayrılacak, bunun mümkün olmaması durumunda ise taşınmaz hisseli olarak satışa çıkarılacak. Belediyelerin mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılara ise Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Böyle bir durumda, bedeli ilgili belediyeye ödenmek kaydıyla  taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce satılabilecek.
 

Seçiniz...