İmar barışında acı tablo: ''Demek ki devlet uyumuş''

İmar barışında acı tablo: ''Demek ki devlet uyumuş''
Güncelleme:

CHP Milletvekili Murat Emir, imar barışı kapsamında toplam 3 milyon 600 bin yapı için başvuruda bulunulduğuna dikkati çekerek, “Demek ki devlet uyumuş” dedi

CHP Milletvekili Murat Emir’in soru önergesi yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 3 milyon 600 bin yapı için imar barışı başvurusunda bulunulduğunu açıkladı. Bakan Kurum’un yanıtında, “İmar Barışı’na 3 milyon 599 bin 867 yapı için başvuru yapıldı ve toplamda 23 milyar 974 milyon 956 TL ödeme gerçekleştirildi” ifadeleri yer aldı.

İmar barışı için yapılan başvuru sayısının büyüklüğünün altını çizen CHP’li Murat Emir şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de 20 milyon civarında yapı olduğu göz önüne alındığında imar barışı için toplam 3 milyon 600 bin yapı için başvuru yapılmış olması olağanüstü bir rakamdır. Demek ki devlet uyumuş, yönetmelikler kağıt üzerinde kalmış, denetimler olması gerektiği gibi yapılmamış ve kaçak yapılaşma bu seviyeye gelmiş. Şu haliyle yapı kayıt belgesi başvuruları ayrıntılı bir şekilde incelenebilse, bu miktardaki başvurunun olasıdır ki büyük oranda imar rantçıları tarafından yapıldığı ortaya çıkacaktır."

KAÇAK YAPILAŞMAYI ÖZENDİRDİ

İmar barışının amacından saptığı, kaçak yapılaşmayı ve kamu arazilerinin işgallerini özendirdiğini vurgulayan CHP'li Emir, “İmar Barışı için “31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapıları kapsıyor” dense de yasayı suistimal edenler gece gündüz kaçak inşaat yaptığı ve 3 milyon 600 binlik başvuru rakamına böylelikle ulaşıldığı anlaşılmaktadır” dedi.

23 MİLYARLIK ÖDEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un CHP'li Emir’in soru önergesine verdiği yanıtta şunlar kaydedildi:

"İmar Barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapıldığı başvuru sahipleri tarafından beyan edilen yapılan için 08 Haziran 2018 – 15 Ağustos 2019 tarihleri arasında toplamda 3 milyon 599 bin 867 adet Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapılmış ve toplam 23 milyar 974 milyon 946 bin TL ödeme gerçekleştirilmiştir. İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi başvuruları 15 Haziran tarihinde sona ermiş olup, başvuru işlemi tamamlanan belgelerin yapı kayıt bedellerinin ödenmesi ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam etmektedir. Yapı Kayıt Belgesine başvuruda bulunanlardan kaç kişinin bahsi geçen tarihe kadar ödeme yapacağı tahmin edilemediğinden, toplamda ne kadar gelir elde edileceği hususunda bir planlama yapmak doğru olmayacaktır.

08 Haziran 2018 – 15 Ağustos 2019 tarihleri arasında en çok Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapılan iller sırasıyla; İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Ankara, Konya, Bursa, Mersin, Kocaeli, Aydın ve en çok belge alınan iller ise sırasıyla; İzmir, İstanbul, Muğla, Antalya, Konya, Bursa, Aydın, Mersin, Kocaeli olarak gerçekleşmiştir.”