ByLock paniği ticarete dönüştü

ByLock paniği ticarete dönüştü
Güncelleme:

FETÖ mensuplarının kullandığı ByLock adlı kripto programın MİT'teki kullanıcı listesini ele geçirdiğini iddia eden bir internet sitesi ücret karşılığında kullanıcılara "ByLock listesinde soruglama" yaptığını iddia ediyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ByLock kullanıcılarına ilişkin listesini halka arz ettiğini duyuran bir internet sitesi 110 bin 787 kişilik listede ücret karşılığı sorgulama yaptırdığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre sanal para sistemi bitcoin üzerinden, tek bir GSM numarası için 3 dolar karşılığında sorgulama yapılabilen sitede, “Listede, medyanın ve siyasetin yakından tanıdığı isimler de dahil olmak üzere birçok kişi vardır ve bu listedeki kişi sayısı veriler geldikçe yükselecektir” ifadelerinin kullanılması ve MİT’in ByLock listesi içinde sorgulama yapmanın suç teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi dikkat çekti. Sitenin bu iddiası, MİT’in listesine nasıl ulaşıldığı konusunda soru işaretlerine yol açtı.

BYLOCK FETÖ SORUŞTURMASININ BEL KEMİĞİ

Cemaatin iletişim uygulaması olduğu iddia edilen ByLock’un kullanımı, OHAL dönemi adli ve idari soruşturmalarının ana unsurlarından biri oldu. On binlerce kişi ByLock kullandığı iddiası ile gözaltına alındı, tutuklandı, açığa alındı veya ihraç edildi. Hakkında adli veya idari işlem yapılan veya yapılmasından endişe eden çok sayıda kişi ise savcılıklara başvurup, ByLock listesinden olup olmadığı sorusuna yanıt ararken, “ByLock kontrolü” yeni bir sektör oluşturdu.

Cumhuriyet