Can Dündar'dan Erdoğan'ı kızdıracak sözler

Can Dündar'dan Erdoğan'ı kızdıracak sözler

Can Dündar ile Erdem Gül'ün yargılandığı davaya katılan konsolosları eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt Can Dündar'dan geldi.

BURSA Kitap Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, duruşmalarını izlemeye gelen çeşitli ülkelerin konsoloslarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı sert eleştirilere yanıt verdi. Dündar, "Erdoğan içeri düştüğünde onunla da ilgilenmişlerdi" dedi.

Bursa'da bu yıl 14'ncüsü düzenlenen "TÜYAP Kitap Fuarı'na katılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, "Tutuklandık" başta olmak üzere çeşitli kitaplarını imzaladı. İmza öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Can Dündar, cuma günü yapılan duruşmasına Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, İsviçre Başkonsolosu Monica Schmutz Kirgöz, Kanada İstanbul Başkonsolosu Andrew Smith, İtalya Başkonsolosu Frederica Ferrari Bravo ve Polonya Başkonsolosu Grzegorz Michaslki'nin de izleyici olarak katılımıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türk Girişimler Kurultayı'nda "Siz kimsiniz, ne işiniz var orada" açıklamasına yanıt verdi.

Can Dündar'dan Erdoğan'ı kızdıracak sözler - Resim : 1HUKUKSUZLUĞU İZLEMELERİ NORMAL"

Can Dündar, duruşmayı konsolosların izlemesinin normal olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bizim konsolosların gelmesinde bir dahlimiz yok. Kendi inisiyatifleriyle geldiler. Ve fotoğrafları da kendileri çektiler. Dünyanın böyle bir hukuksuzluğu izlemesi gayet normal. Çünkü Türkiye'nin nereye gittiğini bütün dünya merak ediyor. Ve Türkiye'nin bir otoriter rejime doğru sürüklendiğini hepsi görüyor. Dolayısıyla bu duruşmaya özel bir önem veriyorlar. Çünkü buradaki hukuksuzluğun farkındalar. Elbette Türkiye'nin mensubu olmak istediği batı dünyası, kendi ilkeleri Türkiye'de geçerli mi bunu bilmek isteyecektir. Basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü batı dünyası için çok önemli. Onun için bunu yadırgayacak bir şey yok. Erdoğan içeri düştüğünde onunla da aynı şekilde ilgilenmişlerdi. Bu da batı dünyasının istikrarlı ama Erdoğan'ın çifte standartlı olduğunu gösteriyor. Bunda ürkecek bir şey yok. Eğer dürüst bir yargılama olduğunu düşünüyorlarsa bütün dünyanın gözü önünde olması çok daha iyidir."

Türkiye Cumhuriyeti konsoloslarının da yurt dışındaki duruşmaları takip ettiğini belirten Can Dündar, bunun bir ülkenin kendine güveni ile ilgili olduğunu söyledi. Duruşmayla ilgili gizlilik kararı verilmesini de eleştiren Dündar, "Bir ülke kendisine güveniyorsa, hukuki bir yargılama yaptığına güveniyorsa niye gizlesin ki? Bütün dünyanın gözü önünde olsun daha iyi. Bu bir örtülü dava. Bunu baştan beri gizlemeye çalışıyorlar. Her yolu deniyorlar. Ama bunu gizlemenin imkanı yok artık. Bu bir devlet politikası. Bunu gizleyerek varabilecekleri bir yer yok."

CUMHURİYET GAZETESİ: "ARŞİV ERDOĞAN'I MAHÇUP ETTİ"

Öte yandan Can Dündar'ın Genel Yayın Yönetmenliği'ni yürüttüğü Cumhuriyet gazetesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1998 yılındaki hapis cezasının ardından çekilmiş bir fotoğrafı "Arşiv Erdoğan'ı mahçup etti" başlıklı haberle servis etmişti.

İşte o haber:

1-20160327172343.jpgCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde, okuduğu bir şiir nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, ceza 1998 yılında Yargıtay tarafından onanmıştı. Erdoğan, Yargıtay kararından dört gün sonra 29 Eylül’de dönemin ABD başkonsolosu Carolyn Huggins tarafından ziyaret edildi. Huggins görüşmenin ardından, ‘‘Demokratik yöntemlerle seçilen siyasetçilere yaptıkları konuşmalar nedeniyle verilen cezalar, Türk demokrasisine olan güveni zayıflatır’’ demişti. Dönemin ABD dışişleri sözcüsü James Foley de gazetecilere aynı sözleri tekrarlamıştı.

2-20160327172343.jpgErdoğan’ın cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından kendisini ziyaret eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Denetim Komisyonu Türkiye Raportörleri Andreas Barsony ve Walter Schwimmer, Erdoğan’ın durumunu Türkiye’deki düşünce suçu ihlallerine örnek olarak göstereceklerini açıklamıştı.

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, “1997- 98 yılları arasında Erdoğan’ı muhabir olarak izledim. Kendisi yabancı konsoloslarla çok sıcak temas halindeydi” dedi.