Canlı bombaların elinde sahte mülteci kimliği olabilir !

Canlı bombaların elinde sahte mülteci kimliği olabilir !

Ankara'daki kanlı saldırı bir gerçeği daha ortaya çıkardı..

Canlı bomba Abdulbaki Sömer'in mülteci kimliği aldığının ortaya çıkmasından sonra alarm durumuna geçildi. Suriye'den gelen sığınmacılara kimlik kartı verilmesi durduruldu. Kart olmadığı için ulaşım, konaklama ve yardımlardan faydalanamayan Suriyeliler ise çareyi kimlik simsarlarında buldu. 500 ile 1000 liraya sahte kimlik çıkartıyorlar.

Zaman'dan Serkan Sağlam'ın haberine göre Ankara bombacısı Abdulbaki Sömer'in Suriyeliler gibi ülkeye girip Salih Neccar adına kimlik çıkarttırması, sınırdaki güvenlik açığını gündeme getirdi. Geçtiğimiz çarşamba düzenlenen saldırıdan sonra Suriyeli sığınmacılara tanıtım kartı verilmemeye başlandı. İllerdeki göç müdürlüklerince dağıtılan ve nüfus cüzdanı olarak kullanılan kartlar, bir haftadır basılmıyor. Bu süre içinde 2 bine yakın Suriyelinin Türkiye'ye girdiği tahmin ediliyor. Tanıtım kartları olmaması nedeniyle ulaşım, konaklama ve yardımlardan faydalanamayan Suriyeliler çareyi sahte kimlik yapan simsarlarda buldu. Kimliklerin tanesi 500-1000 lira arasında değişen fiyatlara yapılıyor. Hatay Göç Müdürlüğü yetkilileri, iddiaları doğrulayarak “Tanıtım kartının verilmesi Ankara saldırısından sonra bakanlıktan gelen yazıyla durduruldu. Bize herhangi bir gerekçe de sunulmadı.” şeklinde konuştu.

Esed güçlerinin muhaliflerin denetimindeki birçok noktayı ele geçirmesinin ardından yüz binlerce Suriyeli Türkiye sınırına göç etmişti. Türkiye'ye geçmeyi başarabilen Suriyeliler, göç müdürlüklerince verilen ‘tanıtma kartı' dağıtımının durdurulmasından sonra sahte kimlik pazarına yöneldi. Bu isimlerden biri olan Remzi E., Suriye'den gelen akrabalarına kimlik almak için gittiğinde ‘Artık vermiyoruz.' cevabıyla karşılaştı. İstanbul'daki yakınlarının yanına göndermek istediği Suriyeli akrabalarının kimliği olmadığı için otobüslere alınmadığını belirtti. Remzi E. “Otogarın içinde simsarlar 500 liraya kimlik yaparız, diyorlar. Kabul etmedik. Peki, bu insanlara ne olacak? Yürüyerek mi gidecekler İstanbul'a? Kamplarda yer yok. Polisi aradık. Atarız nezarete diye beni azarladılar. Yani devlet bu kadar sahipsiz mi? Akrabalarımı Ankara'ya kadar TIR'la gönderdim. Oradan başka bir TIR artık onları alırsa İstanbul'a gidecekler.” diye konuştu.