Demirtaş, hükümet ile İmralı arasındaki taslak metnin 10 maddesini açıkladı

Demirtaş, hükümet ile İmralı arasındaki taslak metnin 10 maddesini açıkladı
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin hükümet ile İmralı arasındaki görüşmelerin kilit noktasını oluşturan taslak metindeki 10 maddeyi açıkladı. Demirtaş, "Kamuoyuna, 'Hükümet ve HDP, temel 10 maddeyi müzakere...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin hükümet ile İmralı arasındaki görüşmelerin kilit noktasını oluşturan taslak metindeki 10 maddeyi açıkladı. Demirtaş, "Kamuoyuna, 'Hükümet ve HDP, temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık' diyeceğiz. Hükümet mensupları hala daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, 'Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın' diyor başka da bir şey demiyor." dedi.

Demirtaş, CNN Türk'te Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı.

Çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Son Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında aslında süreçte diyalog aşamasından, yani diyalog aşaması dediğimizde tarafların birbirini tanıma, anlama, güven oluşturma birbirinin fikirlerini ölçme konusundaki görüşme trafiği idi. Bu aşama bitmiş olacak ve artık karşılıklı müzakere aşamasına geçilecekti. Buradan da kastedilen şey şudur: Bu çözüm sürecinde muhatap olan, taraf olan, katkı sunmak isteyen herkes kendi çözüm projesini hazırlayacak, bir gözlemci heyet huzurunda taraflar birbirine bu projelerini sunacak, anlatacaktı. Ve buradan ortak bir mutabakatla çözüm sürecinin nihai yol haritası çıkarılacaktı. Bu kamuoyuyla da açıkça paylaşılacaktı. İzleme heyeti de bütün bu tartışmalara tanıklık edecek, dışarıda olası provokasyonlara karşı tarafları uyaracaktı. Süreci rotasında tutmaya çalışacaktı.” dedi.

“Bu konuda hükümetle anlamıştık.” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Maalesef bu konuda İmralı’da ciddi mesafeler kat edilemedi. En nihayetinde bir ay önce görüşmede, orada yapılan tartışmalar neticesinde hükümetle gelinen aşamanın tespiti ve kamuoyuna duyurulması konusunda ortak bir açıklama yapılabileceği, ortak bir deklarasyonla kamuoyuna bilgi sunulacağı konuşuldu. Doğrusu İmralı’ya giden heyetimiz bunu uygun gördü. Hükümet de bunu uygun gördü. Evet 'gelinen aşamayı birlikte halkımızla paylaşabiliriz' dendi. Kamuoyuyla paylaşmak üzere bir taslak metin hazırlandı. Süreçte tam olarak aşama nedir, durum nedir? Bu hazırlanan taslak metin aslında hükmet tarafından tümüyle kabul görmedi. Hükümet bu taslak metni kendi beklentileri doğrultusunda değiştirerek 'bu metni' açıklayalım noktasına getirdi."

Taslak metnin HDP heyeti tarafından hazırlandığını dile getiren Selahattin Demirtaş, “Hükümet bu taslağı biraz maniple ederek İmralı’da görüşmelerin ruhuna ters aslında orada tartışılmayan, uzlaşma sağlanmayan şekilde biraz da değiştirerek açıklamak istedi. Biz de bunun doğru olmadığını ifade ettik. Hükümet taslakta şunu öne çıkarıyordu: 'Öcalan PKK’ya silah bırakma çağrısı yapıyor; Mart’ta PKK bir kongre toplasın ve ben de PKK şimdiden silah bırakma çağrısı yapıyorum' gibi bir net cümleler içeren metine dönüştürmüştü. Biz de şunu söyledik: En nihayetinde müzakere sürecinin hedefinden biri budur fakat siz bu şekilde yaparsanız iradeyi yanıltmış olursunuz. Ve sonuç alamazsınız. Bu şekilde yapılacak olan bir çağrı kamuoyunda 'aman PKK silah bırakıyor ne güzel' gibi algı yaratır, gerçekleşmezse, karşılığı bulunmazsa kamuoyu hayal kırıklığına uğrar. Doğru olan şey şu an gelinen aşamayı tariflemek, özellikle müzakerelerin başlaması gerekliği...10 temel ilkede uzlaşma sağlanırsa bu çağrının yapılabileceğine dair bir mesajdır, orada tartışılan da budur. Biz bu şekilde yapalım hem kimseyi aldatmaya çalışarak bunu yapmayalım.” ifadelerini kullandı.

İŞTE TASLAK METİNDE BULUNAN 10 BAŞLIK BAŞLIK:

1 - Demokratik siyasetin içeriği tartışılmalı.

2 - Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız.

3 - Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4 - Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5 - Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6 - Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı...

7 - Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri neler olabilir?

8 - Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi

9 - Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması

10 - Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeye yarayan yeni anayasa CİHAN

text-ad
Muğla'da deprem! 3,5 büyüklüğündeki deprem 6 şiddetinde gibi hissedildi! Muğla'da deprem! 3,5 büyüklüğündeki deprem 6 şiddetinde gibi hissedildi! İstanbul'da büyük yangın: Alevler binayı sardı, gece yarısı can pazarı yaşandı! İstanbul'da büyük yangın: Alevler binayı sardı, gece yarısı can pazarı yaşandı! Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde yeni dönem başladı Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde yeni dönem başladı Hasan Can Kaya ile Konuşanlar'ın Exxen'den ayrılma sebebiyle ilgili dikkat çeken iddia Hasan Can Kaya ile Konuşanlar'ın Exxen'den ayrılma sebebiyle ilgili dikkat çeken iddia Türkiye'nin yüzlerce şubesi olan ünlü döner zinciri konkordato ilan etti Türkiye'nin yüzlerce şubesi olan ünlü döner zinciri konkordato ilan etti Ankara'da kimyasal alarm! 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı! Ankara'da kimyasal alarm! 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı! İstanbul'a yeni yaz yasakları geldi: Valilik tek tek açıkladı! İstanbul'a yeni yaz yasakları geldi: Valilik tek tek açıkladı! Türkiye'nin ünlü zincir marketinin ürünü de dahil, onlarca ürün için toplatma kararı! Türkiye'nin ünlü zincir marketinin ürünü de dahil, onlarca ürün için toplatma kararı! 23 kiloya kadar düşmüştü... Nihal Candan hayatını kaybetti 23 kiloya kadar düşmüştü... Nihal Candan hayatını kaybetti Benzin ve motorine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran zam! Benzin ve motorine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran zam!
Gıda sahtekarları listesi mide bulandırdı! Bize neler yedirdiklerine inanamayacaksınız! Gıda sahtekarları listesi mide bulandırdı! Bize neler yedirdiklerine inanamayacaksınız! Kulisler karıştı: 4 parti birleşiyor, Abdullah Gül, Erdoğan'a rakip oluyor! Kulisler karıştı: 4 parti birleşiyor, Abdullah Gül, Erdoğan'a rakip oluyor! SGK ve vergi borçlarına yine, yeniden borç yapılandırması geliyor! SGK ve vergi borçlarına yine, yeniden borç yapılandırması geliyor! Galatasaray'ın yıldızı Dries Mertens'ten Beşiktaş ve Fenerbahçe için dikkat çeken ifadeler Galatasaray'ın yıldızı Dries Mertens'ten Beşiktaş ve Fenerbahçe için dikkat çeken ifadeler Güzel oyuncu azar bile işittiğini itiraf ettiği sıra dışı dövmesiyle yaz tatilinde şov yaptı Güzel oyuncu azar bile işittiğini itiraf ettiği sıra dışı dövmesiyle yaz tatilinde şov yaptı Hava sıcaklıkları düşüyor: Yağışlar geri geliyor! Hava sıcaklıkları düşüyor: Yağışlar geri geliyor! CHP'li Cemal Enginyurt'tan olay olacak ifadeler: ''CHP'ye geldik geleli Allah'ım şaştı'' CHP'li Cemal Enginyurt'tan olay olacak ifadeler: ''CHP'ye geldik geleli Allah'ım şaştı'' Ekrem İmamoğlu'nun babasına ait arazide arama başlatıldı Ekrem İmamoğlu'nun babasına ait arazide arama başlatıldı Bursa'da bir genç kadın sokak ortasında kabusu yaşadı Bursa'da bir genç kadın sokak ortasında kabusu yaşadı İsrail, İran'ın nükleer tesisini vurdu: Sızıntı alarmı verildi! İsrail, İran'ın nükleer tesisini vurdu: Sızıntı alarmı verildi!