Diyanet'ten diktatör bozuntusuna karşı''manidar'' hutbe !

Diyanet'ten diktatör bozuntusuna karşı''manidar'' hutbe !
Güncelleme:

"Diktatör bozuntusu" tartışmalarının sürdüğü şu günlerden Diyanet İşleri'nden manidar bir hutbe..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisine “diktatör bozuntusu” diyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik tepki çeken sözleri tartışılırken, Diyanet’ten manidar bir hutbe geldi. Diyanet, Cuma hutbesini “Söz Ahlakı”na ayırdı. Hutbede, Hazreti Muhammed’in “Diline sahip ol! Fitneye bulaşma! Günahların için pişmanlıkla gözyaşı dök!” sözlerine yer verildi ve “Adabınla konuş” denildi.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre “Şehvet Fetvası” nedeniyle zor durumda kalan Diyanet’e ve Başkan Mehmet Görmez’e sahip çıkılarak, dini kurumların ve kişilerin yıpratılmaması istendi. Peygamber’in, “Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Sözü doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz” hadisine de yer veren hutbe şöyle:

DİLİNİZİ KİRLETMEYİN

İslam medeniyeti ahlak, hikmet, irfan, hak ve hakikati izhar eden bir söz medeniyetidir. Sözde öncelikle doğruluğun, sadakatin bulunması gerekir. Söz, hak ve hakikate tercüman olmalıdır. Yalanla, iftirayla zihinler, gönüller, diller kirletilmemelidir. Doğru olmayan sözlerle fesat ve huzursuzluğa sebebiyet verilmemelidir.

ADABINLA KONUŞ

Sözde aranan diğer bir özellik ahlaktır, nezahettir. Sözün bir ahlakı, bir âdâbı vardır. Mümin, konuşmasıyla zarafet ve nezaketini yansıtmalıdır. Onun kelâmı, güzel ve hoş olmalı, insanın gönlüne akmalıdır. Ancak, gönle akabilmesi için söz, samimiyetle, gönülden söylenmelidir.

CEHENNEMDE YANMA

Efendimiz (s.a.s), insanları etkilemek için yapmacık sözler söyleyenleri, ağzını eğip bükerek gösteriş amacıyla söz sarf edenleri Allah’ın sevmediğini haber verir. Müminin insanlara lânet okuyan, kaba, çirkin, kötü sözlerle hakaret eden biri olamayacağını vurgular. Sadaka diye tanımladığı güzel sözün, kişiyi cehennem ateşine karşı koruyan bir kalkan olduğunu bildirir.

DİYANET’İ YIPRATMAYIN

Ne acıdır ki günümüzde büyük ölçüde sözün değeri düşmüş, imaj yüceltilmiş, görüntü ve görsellik öne çıkarılmıştır. Çoğu zaman söz söyleme sorumluluğu göz ardı edilir olmuştur. Sorumsuzca, sonu düşünülmeden söylenen sözlerle nice olumsuzluklara, huzursuzluklara, buhranlara neden olunmaktadır. Sosyal medya başta olmak üzere kimi yayın organlarında gündeme getirilen asılsız sözlerle kitleler etki altına alınmakta ve algılar yanlış yönlendirilmektedir.

“GÖRMEZ’İ DE YIPRATMA

Hiçbir ahlaki değer tanımaksızın, insanların kişilik hak ve onurları hedef alınmakta ve insafsızca zedelenebilmektedir. Daha da ötesi kimilerince zaman zaman hiçbir insani değer gözetilmeksizin türlü iftira ve karalama kampanyalarıyla din ve dini müesseseler itibarsızlaştırmaya çalışılmaktadır. Gayri ahlaki ve gayri vicdani bu tür çabalar, mümin gönülleri derinden yaralamaktadır. Bu asılsız sözlerin, araştırılıp teyit edilmeden dillere dolanması ise ne vahim bir durumdur. Unutulmamalıdır ki bu tür sözleri ortaya atanlar kadar, araştırma gereği duymadan onlara itibar edenler de sorumluluk ve vebal sahibidir.

text-ad
Huzurevinde damatsız düğün yapmıştı, cansız bedeni ağaçlık alanda bulundu! Huzurevinde damatsız düğün yapmıştı, cansız bedeni ağaçlık alanda bulundu! İran'ın saldırısı sonrası, bölgedeki Mehmetçik için ilk açıklama İran'ın saldırısı sonrası, bölgedeki Mehmetçik için ilk açıklama Muharrem İnce ''baba evi CHP'ye'' döndüğünü açıkladı Muharrem İnce ''baba evi CHP'ye'' döndüğünü açıkladı Şu an karşınızda 6 yaşında bir matematik dünya şampiyonu var! Şu an karşınızda 6 yaşında bir matematik dünya şampiyonu var! Akaryakıt fiyatları yine değişti: Dev zamlar sonrası ilk indirimcik geldi; yeni indirimler yolda! Akaryakıt fiyatları yine değişti: Dev zamlar sonrası ilk indirimcik geldi; yeni indirimler yolda! TFF'de deprem! PFDK Başkanı dahil 3 isim istifa etti! TFF'de deprem! PFDK Başkanı dahil 3 isim istifa etti! Cübbeli bir dönem sık sık canlı yayın konuğu olduğu Fatih Altaylı'nın tutuklanmasına pek sevindi! Cübbeli bir dönem sık sık canlı yayın konuğu olduğu Fatih Altaylı'nın tutuklanmasına pek sevindi! Türkiye'de satılan 2 bebek ve çocuk ürünü toplatılıyor: Listede toplam 16 ürün var! Türkiye'de satılan 2 bebek ve çocuk ürünü toplatılıyor: Listede toplam 16 ürün var! İkinci el araç satışında görülmemiş dolandırıcılık: Satılık değil, kiralıkmış! İkinci el araç satışında görülmemiş dolandırıcılık: Satılık değil, kiralıkmış! 36 saat boyunca havadaydılar: ABD'nin İran'ı vurduğu B-2'lerin operasyon görüntüleri yayınlandı! 36 saat boyunca havadaydılar: ABD'nin İran'ı vurduğu B-2'lerin operasyon görüntüleri yayınlandı!
Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''kayyum'' sessizliğinde neyi beklediği ortaya çıktı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''kayyum'' sessizliğinde neyi beklediği ortaya çıktı İran bu sefer günün ilk ışıklarında saldırdı: İsrail'e füze yağdı! İran bu sefer günün ilk ışıklarında saldırdı: İsrail'e füze yağdı! Serdar Adalı bir yandan, Ali Koç diğer yandan tribüne fırladı! Serdar Adalı bir yandan, Ali Koç diğer yandan tribüne fırladı! Türkiye yerine İtalya'yı seçen El Turco Can Yaman yeni bir aşka yelken açtı Türkiye yerine İtalya'yı seçen El Turco Can Yaman yeni bir aşka yelken açtı Bu sefer de üniversitede ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' soruşturması... Bu sefer de üniversitede ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' soruşturması... Nihal Candan'ın eski eşi Faruk Çiçek sessizliğini bozdu Nihal Candan'ın eski eşi Faruk Çiçek sessizliğini bozdu AK Partili başkan komşusuna kurşun yağdırdı! AK Partili başkan komşusuna kurşun yağdırdı! Ünlü oyuncu Hayal Köseoğlu 10 yıldır mücadele verdiği hastalığını ilk kez açıkladı Ünlü oyuncu Hayal Köseoğlu 10 yıldır mücadele verdiği hastalığını ilk kez açıkladı Kılıçdaroğlu'na çok ağır eleştiri: ''Sen Erdoğan'ın CHP kayyumusun!'' Kılıçdaroğlu'na çok ağır eleştiri: ''Sen Erdoğan'ın CHP kayyumusun!'' Fatih Altaylı'dan mektup var: ''Gençler bizim yerimize bedel öderken biz sessiz kalacak değiliz'' Fatih Altaylı'dan mektup var: ''Gençler bizim yerimize bedel öderken biz sessiz kalacak değiliz''