Dolar, Euro ve altın zirveye yapıştı

Dolar, Euro ve altın zirveye yapıştı
Güncelleme:

Geçtiğimiz haftayı hem iç hem de dış piyasalardan gelen haberlerle Türk Lirası karşısında yükselişle tamamlayan piyasalar yeni haftaya da zirvede başladı. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarında son durum...

Başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem döviz hem de değerli metaller 2023 yılını Türk Lirası karşısında zirvede kapatmaya hazırlanırken, asgari TBMM'deki Bütçe görüşmelerinin ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantılarının gölgesinde piyasalarda Türk Lirası'nın değer kaybı sürüyor.

Dolar/TL, yaklaşık dört aydır süregelen günlük sınırlı yükseliş eğilimi ile geçen hafta 29.0665 tarihi zirvesine kadar yükseldikten sonra Fed kararının da desteğiyle haftayı 29 civarında tamamladı. Dolar/TL bu haftaya da 29 civarında başladıktan sonra gün içinde yüzde 0,30 artışla 29,07'ye ulaşarak yeni rekorunu kaydetti.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin agresif faiz indirimini düşünmek için henüz çok erken olduğunu vurgulaması risk iştahını törpülerken, yurt içinde gözler bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bankanın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkaracağını tahmin ediyor.

Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlarla mayıs sonundan bu yana düşüş eğiliminde hareket eden Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de geçen hafta Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına gerileyerek 289 baz puana indi.

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyururken, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendiriyor.

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ve konut fiyat endeksi, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.100 puanın direnç, 7.900 ve 7.800 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

TCMB, dolar ve enflasyon beklentisini değiştirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu. 

İşte 18 Aralık Pazartesi günü itibariyle;
Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarında son durum...

Dolar, Euro, Sterlin ve Japon Yeni

Güne 28,94 TL'den başlayan Dolar 29,05 TL'den, 
31,66 TL'den başlayan Euro 31,76 TL'den, 
36,85 TL'den başlayan Sterlin 36,80 TL'den, 
20,41 TL'den başlayan Japon Yeni ise 20,69 TL'den işlem görüyor.