Dolar, Euro ve altından yeni rekor

Dolar, Euro ve altından yeni rekor
Güncelleme:

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinden bu yana aralıksız yükselişini sürdüren döviz ve değerli metaller yerel seçimlere 25 gün kala Cumhuriyet tarihinin yeni rekorlarını kırmaya devam ediyor. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarında son durum...

Yeni haftaya Türkiye İstatistik Kurumu ve ENAG'tan gelen Şubat ayı enflasyon verileri gölgesinde rekor üstüne rekorla başlayan başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere döviz ve değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki adım adım yükselişi tüm hızıyla devam ediyor.

Hatırlanacağı gibi TÜİK, TÜFE'nin yıllık %67,07, aylık %4,53, Yİ-ÜFE'nin ise yıllık %47,29, aylık %3,74 arttığını açıklamış, ENAG ise E-TÜFE'yi aylık %4,32, son 12 aylık ise %121,98 artış olarak açıklamıştı.

Bir türlü dizginlenemeyen enflasyon verileri gölgesinde yerel seçimlere kısa bir süre kala Dolar/TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürüyor.

Geçen yıl  yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde 20,50 TL seviyesinde bulunan Dolar kuru 2024 yerel seçimleri öncesinde yüzde 50’den fazla artarak 32 TL'ye dayandı, Dolar/TL kuru gibi Euro/ TL de ilk kez 34 TL seviyesini aştı.

Değer kaybı ay başından bu yana görece hızlanan dolar/TL güne 31,70'li seviyelerden başlarken, sıkı para politikasına rağmen gücünü koruyan enflasyon verilerinin ardından Merkez Bankası (TCMB) kredilerde ilave sıkılaştırma adımı attı.

Bankacılar TCMB'nin son günlerde döviz talebiyle ilgili olarak bankalarla görüştüğünü belirtirken, TCMB dün tekrar TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemine başladı.

TCMB dün menkul kıymet tesisi kapsamında ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırını düşürerek para politikasında ilave sıkılaştırma adımı attı. TCMB, ilave adımlar üzerinde çalıştığını belirtti.

ENFLASYON VERİSİ SONRASI BEKLENTİLER DEĞİŞTİ

Enflasyon, TCMB'nin faizi yüzde 45'e yükseltip piyasadaki likidite fazlasını çekmesine rağmen şubat ayında tahminleri aşarken, TCMB'nin yakından izlediği çekirdek göstergeler de yüksek seyrini korudu.

Enflasyon verisinin ardından zaten TCMB tahminlerinin üzerinde yıl sonu enflasyon tahminleri bulunan piyasalar tahminlerini daha da yükseltirken TCMB'nin yeni faiz artırımları yapabileceğini tahminlerine almaya başladılar.

Son para politikası toplantısında enflasyon eğilimde bozulma görürse para politikası duruşunu daha da sıkılaştıracağı uyarısında bulunan TCMB, gece yarısından sonra yaptığı açıklama ile ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırını düşürerek ilave sıkılaştırma adımı attı. TCMB, ilave adımlar üzerinde çalıştığını da belirtti.

BANKALARLA GÖRÜŞME

Diğer taraftan yerel seçimler öncesinde döviz talebinde "gereksiz" buldukları bir talep olduğunu belirten bankacılar TCMB'nin dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalarla telefonda görüştüğünü belirttiler.

Bankacılar ayrıca dün artan döviz talebi nedeniyle TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaptığını ifade ettiler. TCMB dün Temmuz ayından bu yana ilk defa yaptığı söz konusu 475 milyon dolar tutarında forward işlemi yaparken, tutar 28 Mayıs, yani genel seçim öncesi dönemden bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

TL'DE DEĞER KAYBI HIZLANDI, RİSK PRİMİ ARTTI

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri (kredi risk primi) şubat ayının sonundaki 284 baz puan seviyesinden dün itibarıyla 321 baz puana yükseldi.

Dolar/TL bugün yüzde 0,4 yükselişle 31,72 seviyesinde güne başlarken, değer kaybı son günlerde belirgin ölçüde hızlandı. Eylül başından bu yana düzenli olarak değer yitiren TL sadece mart ayının ilk dört gününde yüzde 1,4 değer kaybetti. TL, ocak ayında yüzde 2.7, şubatta yüzde 2.9 kayıp yaşamıştı.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları temkinli işlemlerde gerilerken Çin borsaları da Pekin'in ekonomiyi destekleyici adım atmamasının ardından düşüş kaydetti.

Dolar ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı'nın bugünkü sunumu, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın açıklayacağı faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde yatırımcıların büyük işlemler yapmaktan kaçınmasıyla yatay seyretti.

y e n i ç a ğ  editörüne not: utanma sıkılma, bu haberi de çal tamam mı ? noktasından virgülüne kadar çal!

İşte 6 Mart Çarşamba Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarında son durum...

Dolar, Euro, Sterlin ve Japon Yeni

Güne 31,71 TL'den başlayan Dolar 31,74 TL'den, 
34,47 TL'den başlayan Euro 34,61 TL'den, 
40,29 TL'den başlayan Sterlin 40,45 TL'den, 
21,18 TL'den başlayan Japon Yeni ise 21,26 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta Dolar 31,64 TL'den, Euro 34,38 TL'den, Sterlin 40,17 TL'den, Japon Yeni ise 21,07 TL'den işlem görmüştü.

Ons altın, gram altın, çeyrek altın ve gümüş

Güne 2 bin 127 Dolar'dan başlayan Ons altın 2 bin 146 Dolar'dan, 
2 bin 168 TL'den başlayan Gram altın 2 bin 187 TL'den, 
3 bin 735 TL'den başlayan Çeyrek altın 3 bin 752 TL'den, 
15 bin 340 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 15 bin 446 TL'den, 
24,11 TL'den başlayan Gümüş ise 24,51 TL'den fiyatlanıyor.

Dünkü kapanışta Ons altın 2 bin 125 Dolar'dan, Gram altın 2 bin 160 TL'den, Çeyrek altın 3 bin 683 TL'den, Cumhuriyet altını 15 bin 148 TL'den, Gümüş ise 24,38 TL'den fiyatlanmıştı. 

Bitcoin ve Ethereum'da son durum

Yeni yıla yükselişle başlayan kripto para piyasalarında da ise yükseliş devam ediyor.

Güne 65 bin 279 Dolar'dan başlayan Bitcoin 66 bin 536 Dolar'dan, 
3 bin 715 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 3 bin 803 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 82,36 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 83,05 Dolar'dan işlem görüyor.