İstanbul Üniversitesi'nde torpil iddiası

İstanbul Üniversitesi'nde torpil iddiası
Güncelleme:

İstanbul Üniversitesi’nin Açık ve Uzak Eğitim Fakültesi’nde hülle skandalına imza atıldığı iddia edildi.

İstanbul Üniversitesi birkaç yıl önce Yüksek Öğretim Kurulu’nun izniyle lisans eğitimi gören üniversitelilere ikinci bir üniversite okuma imkanı tanıyan AUZEF’i kurarak birçok alanda lisans eğitimi vermeye başladı. Sınavsız olarak kayıt yaptırılan bu fakültede okuyabilmek için başvuranlarda iki şart aranıyordu. Mezun olunan ya da halen eğitim görülen bölümden farklı bir bölüme kayıt yaptırmak ve dört yıllık bir bölümden mezun olmak ya da 4 yıllık bir fakültede eğitime devam ediyor olmaktı.

Bugün gazetesinden Bilal Şahin'in haberine göre uygulama iki yıllık ön lisans eğitimi görenleri ve mezunlarını kapsamıyordu. Ancak 2014 yılında AUZEF’e sınavsız kaydolan öğrencilerin seçiminde büyük usulsüzlük yapıldı. Kayıt yaptıran öğrencilerin tamamının 2 yıllık mezun olduğu anlaşıldı. Aralarında İran menşeli olanların da bulunduğu yaklaşık 450 kişinin 2 yılık mezunlardan seçilerek kayıt yaptırdığı belirlendi.

Usulsüz şekilde kayıt yaptıran öğrencilerin çok büyük bir bölümünün AK Parti teşkilatı yöneticileri ve teşkilat üyelerinin yakınlarından oluştuğu tespit edildi. AK Parti referansıyla fakülteye kayıtları yaptırılan kişilerin, 4 yıllık bu programlar-dan mezun olarak devlet bürokrasisinde önemli yerlere gelmesinin önü açılmış oldu.

YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİNİN HAKKI GASP EDİLİYOR

Sınavsız bir şekilde yerleştikleri 2 yıllık ön lisans programından sonra yine kanunsuz bir şekilde yandaş isimlere sınavsız fakülte imkanının tanınması eğitim çevrelerinde büyük rahatsızlığa neden oldu. Kapalı devre duyuru sistemiyle hakkı gasp edilen yüzbinlerce öğrencinin, yandaşa usulsüz fakülte torpilini yargıya taşıyabileceğine dikkat çekildi. Çok az puanla ya da puansız 2 yıllık bir üniversite kazandırılıp ardından hülle ve yolsuzlukla 4 yıllık fakülteye kayıt yaptırıldığına işaret eden eğitim çevreleri, daha sonra bu kişilerin 4 yıllık fakülte diplomasıyla devlet kadrolarına sınavsız yerleşebileceklerine vurgu yaptı.

Sınavsız devlet kadrolarına atanan yandaşları gün yüzüne çıkaran VIP Torpil listeleri de bu iddialarını teyit ediyor. Dershaneleri kapatan iktidar partisi,üniversiteye giriş sınavını kaldırıp, her üniversitenin kendi sınavını gerçekleştirecek şekilde düzenleme yapmayı planlıyor. AUZEF’deki skandal, iktidarın sınavsız üniversite planını “Ne kadar adil uygulayacağı” yönünde büyük kuşkulara kapı aralıyor.

Üniversitede usulsüzlüğü organize eden ismin AUZEF Dekanı Prof. Alper Cihan olduğu öne sürüldü. Cihan’ın İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile çok sayıda üst düzey AK Partili ve hükümet yetkilisiyle yakın temaslarının olduğuna dikkat çekildi. Cihan’ın kendisine İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Başbakan Danışmanı Hatem Ete, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu gibi AKP üst düzey isimlerinden gelen listeleri kaydettiği iddia edildi. Fakülteye öğrenci alımıyla ilgili duyuruları kamuoyuna reklam etmeden, bilgilendirmeden kendi yandaşlarına ilettikleri belirtildi.

İŞTE LİSTEDEKİ PARTİLİ REFERANSLAR

Listelerde birçok AK Partili’nin yakınına haksız şekilde AUZEF’ kayıt imkanının sunulduğu görüldü. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun yeğeni Ufkay Reis, AKP Kadın Kolları MKYK Üyesi Nurcan Ünsal’ın yakını Emine Uygur AUZEF’e usulsüz kayıt yaptıran öğrenciler arasında . İşte hak etmedikleri halde çocuklarını ve yeğenlerini fakülteye kayıt yaptıran bazı AK Parti yöneticileri:

- AKP İstanbul Ümraniye eski İlçe Başkanı Öztürk Oran’ın kardeşi Tacettin Oran

- AKP Ankara İl Teşkilatı Yönetimi Kurulu Üyesi Mustafa Şahin’in yeğeni Adem Ekizoğlu

- AKP İnegöl İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özütürk’ün oğlu Zeki Özütürk ve kızı Tuğba Özütürk

- AKP Elazığ İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kutlu’nun yeğeni Ahmet Kutlu

- AKP Diyarbakır Silvan İlçe Yönetim kurulu üyesi M. Zeki Yaşa’nın yeğeni Selman Bodakçi

- AKP Diyarbakır Kulp İlçe Teşkilat Başkanı Veysel Çelik’in kuzeni Serenç Çelik

- AKP Siirt Aydınlar İlçe Teşkilat Başkanı Ömer Faruk Sualp’in kuzeni Burak Şeker

- AKP Çorlu İlçe Teşkilat Üyesi İsmail Ge-çili’nin yeğeni Erhan Önder

- AKP İstanbul Fatih İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Barış Boyacı’nın yeğeni Ömer Biricik

- AKP Çorum İskilip İlçe Teşkilat Başkanı Ali Koçkaya’nın kuzeni ve Mehmet Ali Çetinkale

- AKP Adıyaman Gerger İlçe Teşkilat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kutlubay’ın yakını Ali Kılıç

- AKP Zonguldak eski Milletvekili Polat Türkmen’in yakını Murat Özdağ

- AKP Ordu Akkuş İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Çayıroğlu’nun yeğeni Merve Güler