Köprüdeki yapay zeka reklamları için suç duyurusu

Köprüdeki yapay zeka reklamları için suç duyurusu
Güncelleme:

15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden yapılan yapay zeka destekli reklamlarla ilgili bakanlık harekete geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun talimatıyla firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Geçen günlerde bir tekstil markasının köprüye 'battaniye' astığı görüntüler gündem oldu. Görüntülerin yapay zeka ile oluşturulduğu ortaya çıktı. Karayolları Genel Müdürlüğü, yapay zekalı köprü reklamlarına ilişkin inceleme başlamıştı. Bakanlık incelemenin ardından harekete geçti.

Bakan Uraloğlu, yapay zekâ çalışmalarının insanların hayatını kolaylaştırmak ve bazı alanlarda insan hata payını en aza indirmek için geliştirilmiş olan bir sistem olduğunu söyleyerek, "Ülkemiz içi sembol olmuş çalışmalarının tüketiciyi manipüle edecek şekilde kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda hukuki başvurularımızı yaptık. Yapay zeka çalışmalarının da doğru ve geçekler üzerinden yapılması gerekir.

O nedenle İstanbul Boğazı geçişini sağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün üzerine izin alınmadan bir şey asılamayacağı gibi üzerinden de sadece belli tonajda araçlar geçebildiği için bunun dışındaki görsellerin kullanılması ve yapılan algı çalışmaları hem tüketiciyi yanıltır hem de güvenlik anlamında zaafiyet oluşturur.

Bu nedenle yapay zeka ile oluşturulan ve 15 temmuz Şehitler Köprüsü’nün kullanıldığı anlaşılan iki marka hakkında reklam ve pazarlama çalışmalarında izinsiz kullanıldığı için hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız. İlgili genel müdürlüğümüz tarafından firma yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Bundan sonra da konunun takipçisi olacağız" dedi.