Oramiral Bostanoğlu ile Cumhurbaşkanı'nın kritik görüşmesi

Oramiral Bostanoğlu ile Cumhurbaşkanı'nın kritik görüşmesi

Bakırköy Emniyet Müdürü Murat Çetiner’in ısrarla Ankara’ya gitmek isteyen Oramiral Bostanoğlu’nu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye ikna ettiğı ortaya çıktı.

15 Temmuz kanlı darbe girişiminde FETÖ’cülerin ele geçiremediği tek kuvvet komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’ydu. Oramiral Bostanoğlu, İstanbul Yeşilköy’de katıldığı bir düğünde darbe girişimini haber almış ve Ataköy Polis Merkezi’ne sığınmıştı. Peki, sonrasında neler yaşandı?  

MARİNA’DA TEKNE BEKLİYOR

16 Temmuz saat 07:24: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu yanında eşi Belgin Bostanoğlu, emir subayı ve araç sürücüsü ile siyah renkli Deniz Kuvvetleri Komutanlığına tahsisli olduğu anlaşılan Mercedes Vito marka VİP tipi bir araç içinde Ataköy Polis Merkezine intikal etti. Hepsinin üzerindeki elbiselerin günlük sivil kıyafet olduğu, Bostanoğlu’nun yorgun olduğu görüldü.

Polis Merkezi Amir Vekili Komiser Yardımcısı Aykut Gebeci ile Oramiral Bostanoğlu arasında yapılan görüşme:

Ora. Bostanoğlu: Ben devlet yanlısıyım. Anadolu yakasına geçmem lazım, oradan Ankara’ya geçeceğim. Güvenliğim için bana bir ekip verin.

Gebeci: Komutanım, yollar şu an güvenli değil. Vatandaş asker olduğunuzu anlarsa size de saldırabilirler. Bu nedenle sıralı amirlerime danışmadan size ekip veremem.

Ora. Bostanoğlu: O zaman Ataköy Marina’ya tekne çağırayım. Oraya kadar bir ekip verin bari.

Gebeci: Komutanım ilçe emniyet müdürümüze bilgi vererek onay aldıktan sora korumanızı sağlayayım. (Oramiral Bostanoğlu bu görüşme sırasında başka telefon görüşmeleri de yaptı.)

Bakırköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Çetiner, 15 Temmuz gecesi verdiği kararlı mücadeleyle ihanet planını boşa çıkaran isimler arasında yeraldı.fo2-004.jpg

Ora. Bostanoğlu’nun Ataköy Polis Merkezi’ne intikal ettiği dakikalarda Bakırköy ilçe Emniyet Müdürü Murat Çetiner’e de “Ataköy Marina açıklarında bir askeri deniz aracının beklediği” bilgisi geldi. Yardımcıları ile bölgeye hareket ettikleri esnada Gebeci, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Yalçın Erdem’i Bostanoğlu hakkında bilgilendirdi. Bunun üzerine Çetiner, Gebeci’yi telefonla arayarak bilgi aldı.

KRİZ MERKEZİNDE MÜLAKAT

Saat 08:40: Bakırköy Emniyet Müdürü Çetiner, Ataköy Polis Merkezine giderek Ora. Bostanoğlu ile görüştü. Ora. Bostanoğlu’nun durumu İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’a arz edildi ve talimatı soruldu. Çalışkan’ın talimatı doğrultusunda güvenlik koşulları en üst seviyede sağlandıktan sonra Ora. Bostanoğlu Ataköy Polis Merkezi’nden alınarak Bakırköy ilçe Emniyet Müdürlüğü Kriz ve Durum Değerlendirme Merkezi’ne getirildi. Ora. Bostanoğlu’nun Ataköy’de ikamet eden oğlu ve kızı da daha sonra Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğüne intikal etti. Ora. Bostanoğlu ile kriz merkezinde mülakat yapıldı. Bostanoğlu ile mülakatta kendisinin ailesiyle birlikte Yeşilköy’de bir düğünde olduğu, darbe girişimini anlar anlamaz kendisini “ulaşılmaz” hale getirip ailesi ve emir subayını da yanına alarak Bakırköy’de vakit geçirdiği, sabah polis merkezine geldiği bilgisi edinildi.

SIKIYÖNETİM KADROSU

Ora. Bostanoğlu’nun İlçe Emniyet Müdürlüğünde bulunduğu süre zarfında Çetiner’in telkinleriyle başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere diğer Deniz Kuvvetlerine ait askeri yetkilileri araması ve bazı darbe girişimlerinden vazgeçmeleri için talimat vermesi sağlandı. Ora. Bostanoğlu’ndan alınan bilgiler doğrultusunda darbe kalkışmasında bulunan askeri personelin yakalanmasına yönelik çalışmalar yürütüldü. Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, tutanağa yansımayan bu isimler darbe girişimi başarılı olsaydı sıkıyönetim komutanları olacak generallerdi.

fo-006.jpg

Oramiral Bülent Bostanoğlu

Saat 11:24: Oramiral Bostanoğlu’na ısrarla karayoluyla Ankara’ya gitmek istemesine rağmen havayolunun daha güvenli olacağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Atatürk Havaalanı’nda bulunmasından dolayı kendileriyle görüşmesinin uygun olacağı izah edildi. Ora. Bostanoğlu, Emniyet Müdürü Çetiner’in refakatinde götürüldüğü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Ora. Bostanoğlu’nun Ankara’ya gitmesi için havayolu ile ulaşımı görüşüldü ancak teknik arıza nedeniyle bu mümkün olmadı, karayoluyla intikal etti.

KARAR