AK Partili belediyeden borca karşılık cami arazisi

AK Partili belediyeden borca karşılık cami arazisi
Güncelleme:

AK Partili Tuzla Belediyesi, cami, otopark, yol ve yeşil alan olarak planladığı parselleri, borcuna karşılık kendi şirketine devretti.

AK Partili Tuzla Belediyesi, 2019’da yaptığı imar planlarıyla ekonomik olarak değerini sıfırladığı arsaları, borcuna karşılık, kendi şirketi Tuz-Yap İnşaat Yatırım ve Pazarlama A.Ş.’ye devretmek için hazırladığı teklifi Beledi Meclis onayına sundu. Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısına sunulan teklifte özetle şöyle denildi:

“Belediyemizin borcuna mahsuben Orhanlı Mahallesi,1646 parsel sayılı 1.926.44 m2 yüzölçümlü, 1647 parsel sayılı 416,54 m2 yüzölçümlü ve 1837 parsel sayılı 733,18 m2 yüzölçümlü taşınmazların, Tuz-Yap İnşaat Yatırım ve Pazarlama A.Ş.’ne devri ve tescil edilmesi/satılması için;”

 Belediyenin hazırladığı teklifte, Belediyenin borcu belirtilmemekle birlikte, söz konusu 3 parselin borcuna karşı devredileceği belirtiliyor. Üç parselin toplam büyüklüğü ise 3 bin metrekareden biraz fazla. Ancak Belediyenin borcuna karşılık, şirketine devretmek isteği parsellerin imar planları sıkıntılı. Belediye 2019’da yaptığı ve halen yürürlükte olan imar planlarına göre, söz konusu parsellerden birinin tamamı diğerinin ise yarısı cami alanı olarak ayrılmış durumda. Yarısı cami alanı olarak ayrılan parselin diğer yarısı da otopark olarak planlandı. Üçüncü parsel(1837 nolu parsel)ise yol ve yeşil alan olarak planlara işlenmiş durumda. Bir başka ifade ile parseller bu imar durumu ile ticari olarak pek fazla bir kıymete sahip değil. Cami, otopark ve yol alanında kalan parseller ile borç kapatılacak.

CHP VE İYİ PARTİ’DEN TEKLİFE RET OYU

Tuzla Belediyesi tarafından hazırlanan teklife, Belediye Meclisi’ndeki CHP ve İyi Partili üyeler karşı çıktı. CHP’li meclis üyesi Celal Candere, borca karşılık devredilmek istenen arsa üzerinde haciz olduğunu iddia ederek, haciz koyduranın cami yerini satışa çıkarabileceğini söyledi. AKP’li meclis üyesi Ahmet Çabuk ise cami lejantı olan bir yerin satışa çıkarılması ya da devredilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Yapılan oylamada teklif AKP’li üyelerin oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edildi. CHP karara şu şerhi düştü:

“Belediye mülkiyetindeki arsaların Belediye tarafından kamu hizmeti için değerlendirilmesi yerine, sürekli olarak borca karşılık Tuzyap'a devredilmesinde kamu yararı bulunmamaktadır.”

KIZILAY’A TAHSİS EDİLMİŞTİ

Tuzla Belediyesi, borcuna karşılık kendi şirketine devrettiği 1646 nolu parsel, Kızılay Tuzla Şube Başkanlığı’nın 2017 yılında yaptığı başvuru üzerine, 2018’de Belediye Meclisi’nin oybirliği ile aldığı kararla Türk Kızılayı Tuzla Şube Başkanlığına tahsis edilmişti. Ancak Belediye tahsisten bir yıl sonra söz konusu arsayı cami ve otopark alanına almıştı. Cami olarak planlanan alan üzerinde, 2022 yılı uydu görüntülerine göre halen Kızılay’ın binaları bulunuyor.

OdaTV.com