Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos'ta

Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos'ta

Davutoğlu, basın toplantısı düzenledi - Başbakan Davutoğlu: (1) - "Uluslararası yatırımcılarla dün ve bugün çok sayıda görüşme gerçekleştirdik. Şundan büyük bir memnuniyet duyuyorum, bütün bu yatırımcıların Türkiye’ye yönelik olarak büyük bir yatırım şevk

DAVOS (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, uluslararası yatırımcılarla dün ve bugün birçok görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Şundan büyük bir memnuniyet duyuyorum, bütün bu yatırımcıların Türkiye’ye yönelik olarak büyük bir yatırım şevki var" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla Davos'ta bulunan Başbakan Davutoğlu, basın toplantısı düzenledi.

Hayatını kaybeden iş adamı Mustafa Koç'un ailesiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, Koç'a Allah’tan rahmet dileğinde bulunarak, taziye dileklerini tekrarladı.

Mustafa Koç’un, Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine büyük katkıda bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, “İnşallah başlattığı projeler kaldığı yerden aynı şekilde devam eder” diye konuştu.

Davutoğlu, üç ayaklı bir seyahat için yurt dışında bulunduğunu belirterek, “Londra ayağını tamamladık, orada Cameron ile görüşme yapmış, çok sayıda yatırımcıyla Türkiye ekonomisi ve yaptığımız reformlarla ilgili görüş alışverişinde bulunmuştuk. Şimdi Davos’tayız, yarın da inşallah Almanya’da olacağız” diye konuştu.

Davos’taki faaliyetlerinin üç ana kategoride ele alınabileceğini kaydeden Davutoğlu, ikili görüşmeler kapsamında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldiğini, öğleden sonra da Fransa Başbakanı Manuel Valls, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov ile görüşeceğini bildirdi. Davutoğlu, "Bu görüşmelerimizde ikili konuların yanında bölgesel ve küresel konular da ele alındı" dedi.

- "Türkiye’ye yönelik büyük bir yatırım şevki var"

Davos faaliyetlerinin ikinci önemli ayağının, yatırımcılarla yaptığı görüşmeler olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Finans sektörünün dünyadaki en büyük payına sahip IBC gibi şirketlerin yanında Mitsubishi gibi Türkiye’de yatırım yapan, dünyanın sanayi alanındaki dev şirketleriyle ve Türkiye’ye özel ilgi gösteren uluslararası yatırımcılarla dün ve bugün çok sayıda görüşme gerçekleştirdik. Şundan büyük bir memnuniyet duyuyorum, bütün bu yatırımcıların Türkiye’ye yönelik büyük bir yatırım şevki var. Özellikle son dönem ilan ettiğimiz sektörel dönüşüm programlarından ve yapısal reformlardan büyük memnuniyet ifade ediyorlar ve 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye’yi tekrar yatırım limanı olarak gördüklerini bir kez daha ifade ediyorlar."

Forumlarda yaptığı konuşmaların da temaslarının üçüncü ayağını oluşturduğunu dile getiren Davutoğlu, dünya tarihinde ilk defa Türkiye’de organize edilecek BM İnsani Zirvesi için sabah oturumunda, BM Genel Sekreteri Ban ile eş başkanlık yaptıklarını ve birçok hükümet ve devlet başkanıyla Türkiye’deki zirvesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Davutoğlu, tamamıyla Türkiye'ye has, Türkiye’nin küresel rolünün ele alındığı bir oturumda da görüşlerini ifade ettiğini belirterek, "Ayrıca dün akşam birçok önemli aydının, gazetecinin, entelektüelin, siyasetçinin katıldığı bir programda da yine Türkiye ve Ortadoğu ile Suriye’deki gelişmeler başta olmak üzere uluslararası kriz alanlarıyla ilgili çok faydalı bir oturumda konuşma yaptım. Öğleden sonra da yine hükümet ve devlet başkanlarıyla bir araya geleceğiz" diye konuştu.

- "Türkiye’ye yoğun ilgi.."

Bu akşam verilecek özel bir yemekte de konuşacağını, bu yemeğe katılmak için yoğun talep geldiğini söyleyen Davutoğlu şunları kaydetti:

"120-130 kişilik kontenjan için 600’e yakın talep oldu. Bu Türkiye’ye olan yoğun ilgiyi gösteren önemli bir gösterge. Ayrıca dün Göbekli Tepe arkeoloji sahasıyla ilgili yapılan bir tanıtım programına da katılma imkanı buldum. Görüldüğü gibi hem ikili görüşmeler hem küresel ekonomi ve siyaseti ilgilendiren oturumlarda yaptığımız konuşmalar hem de Türkiye ekonomisinin özellikle yatırımcılar bağlamında tanıtma faaliyetleri açısından son derece verimli bir çalışma temposu oldu. İnşallah yarın buradan Almanya’ya geçip Almanya ile ilk kez gerçekleştireceğimiz hükümetler arası zirve, hükümetler arası mekanizmayla ilgili olarak da orada Sayın Merkel ile buluşacağım ve ikili görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konuları ele alacağız."

(Sürecek)