Başbakan: "Darbe girişimi bir yandan sınav"

Başbakan: "Darbe girişimi bir yandan sınav"

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Uluslararası Parlamenter Asamble başkanlarını ağırladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Uluslararası Parlamenter Asamble başkanları onuruna verilen yemekte konuştu

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Siyaset olarak biz mesajın gereğini yerine getiriyoruz. Türkiye iktidar muhalefet hep birlikte bu alçak örgüte karşı mücadele başlattık.

Ülke söz konusu olunca, bayrak söz konusu olunca bu millet bütün farklılıkları aynı hedef uğrunda bir olmayı, beraber olmayı ve her türlü darbe girişimine karşı birlikte karşı koymayı başarmıştır. Bundan sonra da başaracaktır.

Vatandaşlarımız bombalara, mermilere dur diyerek darbeye meydan okumuştur. Darbe yapmak isteyenler, darbe yemiştir. İnsanlarımız demokrasi mitinglerinde tek ses oldu. Biz birlikte Türkiye'yiz diye bütün dünyaya haykırdık.

Bu tür alçak girişimlerde savunma hakkı meşrudur. Bizim bu doğal olarak hakkımızdır. Hiçbir demokraside devlet vatandaşlarının beklenti ve çağrısına sessiz olamaz. Biz de bu çağrıya kulak verdik. Bir daha böylesine alçakça girişimle karşılaşmamak için gerekli adımları attık ve atmaya devam ediyoruz.

Türkiye olarak kardeş bildiğimiz her ülkenin yanında olduk. Bizde bir söz vardır, dost kara günde belli olur. Soğuk savaş sonrasında ortak düşmanımız teröre karşı bu değerleri sağladık.

Terör saldırısına uğrayan tüm ülkelerle dayanışma içinde olduk. 15 Temmuz'da Türkiye olarak yaşadığımız bu alçak saldırı karşısında desteklerini ortaya koyan dostlarımız oldu. Çok güvendiğimiz birçok ülke sessiz kalmayı tercih etti.

Yapılan saldırı halbuki demokrasiye karşı doğrudan millete yapılan bir saldırıydı. Darbe girişiminin ardından bu olayın rehavetinin yeterince anlaşılamamış olması bizim tarafımızdan anlaşılamamıştır.

Türkiye bu kötü tecrübeyi yaşadı. İsteriz ki hiçbir dostumuz böyle bir durum yaşamasın. Bu darbe girişimi bir yandan bir sınav. Demokrasi tarafında ve darbe girişimi içinde olanlar arasında bir sınavdı. Bazıları tepkilerini göstermekte gerekli cesareti gösteremedi.