Erdoğan'dan Çin-Tayvan arasındaki gerginlikle ilgili yorum: İzin vermemeliyiz

Erdoğan'dan Çin-Tayvan arasındaki gerginlikle ilgili yorum: İzin vermemeliyiz
Güncelleme:

Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerilim hızla tırmanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan konuyla ilgili açıklama geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta Tayvan'a yaptığı ziyaret, Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş; Savunma Bakanlığı da Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

PASİFİK KAYNIYOR
Gelişmeler sonrasında Tayvan ve ABD geri adım atmazken, Çin ise savaş uçaklarını Pasifik semalarında havalandırdı. Çin ordusu bölgede geniş çaplı bir askeri tatbikat başladı. Tüm dünyanın gözü olası bir savaşın çıkması durumuna karşın bölgeye çevrildi.

 "YENİ BİR KRİZİN ORTAYA ÇIKMASINA İZİN VERMEMELİYİZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Tayvan gerginliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Pasifik'te olası bir çatışmanın, Türkiye'nin pozisyonunu nasıl etkileyeceğine ve ekonomik anlamda özellikle bir krize hazırlık noktasında ne durumda olduğuna ilişkin soruyu yanıtlandıran Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz hepsine hazırız, bir sıkıntı yok. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ukrayna'daki savaş ve koronavirüs salgınının küresel ekonomi ve istikrara olumsuz etkilerinin sürdüğü bir dönemde yeni bir krizin ortaya çıkmasına izin vermemeliyiz. Tayvan'la ilgili ortaya çıkan gerginliğin azaltılması için tüm tarafların sağduyulu ve itidalli hareket etmesi çok çok önemli."

"PUTİN, ŞANGHAY BEŞLİSİ ZİRVESİNE BİZİ DE DAVET ETTİ"
Eylül ayında Şanghay Beşlisi'nin Özbekistan'da toplanacağını belirten Erdoğan, "Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız. Şanghay Beşlisi'nin gerek üyeleri gerek gözlemci ya da diyalog ortağı olarak oraya katılacak olanlarla biz de beraber olalım diyoruz. Örneğin Çin geliyor, öbür tarafta Suud gelecek, Katar gelecek. Orada onlarla bir arada olmayı hedefliyoruz. Şu anda fevkalade bir durum olmazsa inşallah ben de oraya katılacağım. Orada bunları çok daha iyi değerlendiririz." dedi.

Etiketler çin tayvan yorum