Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 7. Kuruluş Yıl Dönümü

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 7. Kuruluş Yıl Dönümü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:- "2004'te yüzde 21 olan kadın istihdam oranı, 2015'te yüzde 27,5 oranına yükseldi. Bakanlık olarak çağrı yapıyorum: Kadın girişimciliği ve istihdamı konusunda ciddi çalışmalar yapalım"- "Gelecekte kadın sorun

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, 2004'te yüzde 21 olan kadın istihdam oranının, 2015'te yüzde 27,5 oranına yükseldiğini belirterek, "Bakanlık olarak çağrı yapıyorum: Kadın girişimciliği ve istihdamı konusunda ciddi çalışmalar yapalım." dedi.

Ramazanoğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 7. kuruluş yıl dönümü etkinliğindeki konuşmasında, toplumu ve medeniyeti doğuran, inşa edenlerin kadınlar olduğunu belirtti.

Zaman değişse de kadınların yaşadığı sorunların farklı şekillerde karşılarına çıktığına işaret eden Ramazanoğlu, eğitim, sağlık, ekonomi, siyaset ve sosyal alanlardaki sorunların çözülmesinin yeni ufuklar açacağına değindi.

Ramazanoğlu, bu sorunların çözümünün kadın erkek dayanışmasının güçlü şekilde sağlanmasıyla mümkün olduğuna vurgu yaptı.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun, ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmalarının hayatın içinde birebir yaşanılan sorunların tespiti konusunda önemli verileri ortaya koyduğunu aktaran Ramazanoğlu, bu tespitlerin hem yasal hem toplumsal düzeyde işlevsellik kazanarak çözüme dönüşmesinin kadın erkek fırsat eşitliğini güçlendiren adımlar olduğunu bildirdi.

Toplumda kadının güçlenmesi, her türlü imkanlardan eşit ve adil şekilde faydalanması için Bakanlık olarak gereken hassasiyeti gösterdiklerini belirten Ramazanoğlu, kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek, kadının insan haklarını korumak ve geliştirmek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak ve fırsat imkanlarından eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak için çabaladıklarını vurguladı.

- " Eğitim olmadan kadın sorunlarını çözmek mümkün değil"

Ramazanoğlu, bu süreçte Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun, TBMM çatısı altındaki çalışmalarını önemsediklerini ve takdirle karşıladıklarını söyledi.

Yasal düzenlemelerin yapılması kadar yasaların sağlıklı uygulanmasının da önemli olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, hayatın ekonomik, sosyal, kültürel boyutlarıyla, yaşanılan zamanın tamamını içine aldığının altını çizdi.

Ramazanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın, yaşadığımız dünyanın bir gerçeğidir. Sahip olduğumuz kültürel değerler bizim bu gerçeğe bakışımızı daha anlamlı kılmaktadır. Bu değerleri yaşatmak, arzu ettiğimiz medeniyet çizgisini yakalamak öncelikli hedefimizdir. Gelecekte kadın sorunlarının önüne geçmede, öncü kadınlar yetiştirmede kız çocuklarımızın ana okulundan itibaren eğitimlerini tamamlamaları, istihdamı ve istihdamı kolaylaştırıcı iş gücüne sahip olmaları çok önemlidir. Çünkü eğitim her işin başı, sorunların çözümünde de atılması gereken ilk adımdır."

Eğitim olmadan kadın sorunlarını çözmenin mümkün görünmediğine işaret eden Ramazanoğlu, eğitimin her sorunun çözümünde en etkili yöntem olduğunu söyledi.

Ramazanoğlu, "Kadının eğitim seviyesi arttıkça istihdamdaki payının aynı oranda arttığını, kadın erkek fırsat eşitliğinin daha çok sağlandığını görmekteyiz. Bu durum girişimcilikte, karar alma mekanizmalarında ve siyasete katılımda da aynı şekilde artış göstermektedir." ifadesini kullandı.

- "Okul öncesi eğitim oranı artış eğiliminde"

Kadınların eğitim durumlarına ilişkin bilgileri paylaşan Ramazanoğlu, 2000 yılında 6 yaş ve yukarı nüfus içinde okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 19,4 iken 2014'te bu oranın yüzde 6,4'e düştüğünü belirtti.

Okuma yazma kampanyaları kapsamında 3 milyonun üzerinde kadının okur yazar olduğunu aktaran Ramazanoğlu, kampanyaların dünyada bir çok ülke tarafından örnek alındığını vurguladı.

Ramazanoğlu, okul öncesi eğitim oranının hızlı bir artış eğiliminde olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"2009-2010 öğretim yılında okul öncesi eğitimde kız çocukları için okullaşma oranı yüzde 31,3 iken 2014-2015'te bu oran yüzde 52 seviyelerine ulaştı. 2002-2003 öğretim yılında kız çocuklarının ilk öğretimde okullaşma oranı yüzde 87 civarındayken, 2014-2015 öğretim yılı itibarıyla ilkokul düzeyinde kız çocukları için net okullaşma oranı yüzde 96,5'tir. Bu da bizim için sevindirici bir düzeydir. Ortaokul düzeyinde net okullaşma oranı da yüzde 94,5 olmuştur. Orta öğretimdeyse kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 45'lerden yüzde 79.6'lara yükseldi. Burada biraz çalışmamız gerekiyor. Ortaöğretim ve kırsalda kız çocuklarımızın okula devam edebilmeleri için kız yurtlarına ihtiyacımız var. Hedefimiz kız yurtlarını yapıp kız çocuklarının okullaşma oranını yükseltmek."

- "Kadının siyasette daha fazla rol üstlenmesini istiyoruz"

Bakanlığın verdiği şartlı eğitim yardımı kapsamında, eğitime devam eden yoksul kız çocuklarına karşılıksız eğitim yardımlarının sürdürüldüğünü anımsatan Ramazanoğlu, kırsalda ortaokul ve lise düzeyinde eğitim fırsatı bulamayan kız çocuklarının okuması için de kız yurtları inşa ettiklerini bildirdi.

Uzun süredir kadın istihdamı konusunda hukuki ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde çalıştıklarına değinen Ramazanoğlu, "2004'te yüzde 21 olan kadın istihdam oranı 2015 kasım ayı verilerine göre yüzde 27,5 oranına yükseldi. Yeterli mi? Değil. Kadın girişimciliği ve istihdamı konusunda ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Üniversitelerimiz ve STK'larımız, işbirliği için biz hazırız Bakanlık olarak, buradan çağrı yapmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Ramazanoğlu, 2004'te kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 23 civarındayken 2015 kasım ayı verilerine göre, yüzde 31,6'ya yükseldiğini, 2023 hedeflerinin ise yüzde 41'ler seviyesinde olduğunu aktardı.

Ramazanoğlu, kadının siyasette daha fazla rol üstlenmesi ve görev almasını istediklerini söyledi.

Toplumlarda değişimin bir çok alanda gerçekleştiğine dikkati çeken Ramazanoğlu, "Köyden kente, göçün hızlandığı son 50 yılda bu değişimi açık şekilde görüyoruz. İstiyoruz ki kadınlarımız toplumun her alanında varlık göstersinler sayısız başarılara imza atsınlar. Burada başarıyı yakalamaktan daha önemli bir konu başarıyı sürekli kılmaktır." diye konuştu.

Özellikle seçilme hakkından yararlanma ve siyasal karar mekanizmalarında yer alma konusunda cinsiyetler arası eşitsizliğin çok belirgin olduğuna işaret eden Ramazanoğlu, kadınların siyasal karar mekanizmalarında eksik temsilinin demokrasinin anlamına uygun çalışmasına imkan sağlamadığını belirtti.

"Siyaset, kadının statüsünün yükseltilmesinde önemli bir araçtır" diyen Ramazanoğlu, kadının yer almadığı karar alma mekanizmalarında, kadın sorunlarına duyarlılığın yeterince oluşmadığını vurguladı.

- "Siyasette karar mekanizmalarında erkek egemen yönetim var"

Kadının siyasete katılımının nitelikli bir toplum olmanın göstergesi olduğuna işaret eden Ramazanoğlu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde bin 381 belediye başkanı arasından 40'ının kadın belediye başkanı olduğunu söyledi.

Ramazanoğlu, "Yerel yönetimler için kadınlara şöyle diyorum: Muhtar olun, belediye meclis üyesi olun, belediye başkanlıklarına aday olun, bulunduğunuz çevreyi düzeltmek için 'ben de varım' diyin." ifadesini kullandı.

Ramazanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiç bir hukuki engel olmadığı halde kadının yerel yönetimlerde olamamasında akademik olarak üç neden gösterilmektedir: Birincisi, siyasette karar mekanizmalarında erkek egemen bir yönetim anlayışı var. Kadınlar çabuk pes ediyorlar, vazgeçiyorlar. İkincisi, toplumun ön yargılarının devam etmesi ve toplumda kadına biçilen görev; 'sen bunu yapamazsın' yahut 'bunu bir daha düşün.' Bu konuda aslında çok başarılı örneklerimiz var. Kadınlarımızı da bu konuda cesaretlendirmemiz lazım. Üçüncüsü ise farklı meslek gruplarından, toplumun farklı kesimlerinden kadınların siyasete hem talip olmaları hem de siyasette sabırlı, dayanıklı olmaları, maalesef istediğimiz düzeyde değil."

Bakan Ramazanoğlu, hayatın her alanında kadının aktif şekilde rol üstlenmesini sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, bunun için de toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine işaret etti.

Etiketler konuşma