Oylar neden AK Parti'de toplandı !

Oylar neden AK Parti'de toplandı !

Muhalefetteki partiler "yeni Türkiye"yi halen anlayabilmiş değil..

Türkiye’de yaşanan güvenlik zaafı, koalisyon ihtimali, Suriye olayları ve DEAŞ terörü; Ak Parti’de oyların toplanmasına neden oldu.

Vatan gazetesi ortaya çıkan tablonun nedenlerini 6 başlıkta sıralamış:

1- İstikrar arayışı

7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’de otaya çıkan güvenlik zaafı, Suriyesorunu merkez sağ seçmenindeki güvenlik ve istikrar arayışını artırdı.

2- Baraj altı riski

Ortaya çıkan sonuç, MHP seçmeninin merkez sağ seçmeninden bağımsız olmadığını da ortaya çıkardı. Hatta MHP’yi barajı geçememe riski altına bile soktu. MHP’nin katı siyaseti, seçmenden oy olarak geri dönüş alamadı.

3- Uzlaşmazlar kaybetti

7 Haziran’dan sonra seçmenin gözünde ortaya iki tane uzlaşması güç parti çıktı. Bunlar MHP ve Kürt seçmen nesnelinde ise HDP oldu. Güney Doğu Anadolu’daki seçmenin bir kısmı ise Türkiye’den kopmak ihtimaline karşı tercihi Ak Parti’den yana kullandı.

4- CHP’nin oy kaybı

CHP’nin özellikle sol seçmeninde oy kaybı söz konusu. CHP’nin oylarının yüzde 38’i sol seçmenden geliyordu. 7 Haziran’da ortaya bu tablo çıktı. Ancak bugün baktığımızda bu blokta yüzde 3’yük bir kayıp söz konusu. Merkez oylar açısından değerlendirdiğimizde ise CHP’nin oy toplayan yeni bir söylemi olmadı. En azından seçmenden karşılık bulmadı. Oy oranında ufak da olsa düşüş var ancak bu milletvekili dağılımı çok etkilemedi.

5- MHP, Saadet, Kürt seçmeni

Ak Parti, 7 Haziran sonuçlarına göre, MHP ve Saadet’ten partisinden büyük oy aldı. Ayrıca güvenlik ve istikrar arayışında olan Kürt seçmeninin adresi de Ak Parti oldu.

6- Tek parti

Seçmen tercihi koalisyondan yana değil, tek partili hükümet olasılığından yana kullandı. Tek başına iktidar olma ihtimali olan bir tek parti vardı, o da Ak parti’ydi. Böyle olunca da tek partili hükümet isteyenlerin tercihi otomatikman Ak Parti oldu. Bu tablo uluslararası alanda sorunun biriktiği bu dönemde bu Ak Parti’nin elini kuvvetlendirecek.