Sayıştay Hazine garantili yap-işlet-devret projelerinin faturasını açıkladı

Sayıştay Hazine garantili yap-işlet-devret projelerinin faturasını açıkladı
Güncelleme:

AK Parti iktidarının dövizle verilen ve büyük tepki çeken Hazine garantili yol, köprü, tünel, hastane projelerinin Türk ekonomisine olan faturası Sayıştay raporlarında ortaya çıktı.

Sayıştay 2022 yılı ile ilgili olarak bütçe uygulama sonuçlarını içeren Genel Uygunluk Bildirimi’ni yayımladı.

Yayımlanan uygunluk Bildirimi’nde, Hazine garantileri ve borçlanma limitleri ile ilgili olarak detaylı bilgiler yer aldı. Bilgilere göre; 2022 yılının başında bütçe kanunu ile 279 milyar lira olan borçlanma limiti, iki ayrı düzenleme ile 204 milyar lira civarında artırılarak 493 milyar 429 milyon liraya çıkarıldı. Yapılan net borçlanma ise 469 milyar lira ile limitin 24 milyar lira altında kalmış oldu.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; bu yıl bütçe kanunu ile belirlenen borçlanma limiti, daha sonra çıkarılan düzenleme ile yüklü miktarda artırılarak toplam limit 2 trilyon 181 milyar liraya çıkarıldı. Diğer bir deyişle 2023 yılı borçlanma limiti, önceki yıla göre yaklaşık 4.5 katına çıktı.

Tüm bunların yanı sıra tartışma konusu olan Hazine garantileriyle ilgili de Sayıştay çalışmasında ayrıntılı tablolar yer aldı. Bu şekilde 2021 yılından devredilen 278 milyar 68 milyon liralık Hazine garantili borçla birlikte 2023 yılına devredilen verilen garantiler toplamı 402 milyar 493 milyon liraya ulaştı.

2022 yılına verilerine ilişkin dikkat çekici bir nokta ise ödenen kur farklarında oldu. 2022 yılındaki kur farkı verilen garanti tutarının oldukça üzerinde 123,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.