Suriye Birleşik Türkmen Derneği Başkanı Aytekin:

Suriye Birleşik Türkmen Derneği Başkanı Aytekin:

"PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmesi kesinlikle kabul edilemez"

GAZİANTEP (AA) - Suriye Birleşik Türkmenler Derneği Başkanı Seydi Aytekin, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmesinin kesinlikle kabul edilmeyeceğini söyledi.
Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'nin son zamanlarda Rusya'nın da desteğiyle gücünü artırdığını ve Türkiye'yi sıkıştırmaya çalıştığını kaydetti.
PYD'ye en büyük desteği Rusya'nın verdiğini savunan Seydi Aytekin, "Lojistik olarak Rusya'nın yardımlarıyla ayakta duruyor. Zaten Rusya, PYD'ye destek olma konusunu açık açık söylüyor. PYD, en büyük amacı olan Kürdistan'ı kesinlikle kuramayacak. Rusya kendi çıkarı için Suriye'de bulunuyor. Rusya, şu anda da sahayı PYD'ye bırakıp geri çekilme taktiği uyguluyor. Şu anda arka planda Rusya var" dedi.
PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan ettiği yönündeki iddialara da değinen Aytekin, "PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmesi kesinlikle kabul edilemez. PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmesi konusunda, rejim güçleri bile bu durumdan memnun değil. Çünkü, bu aralar PYD ile rejim güçleri arasında çatışma var. Bu olay bütün dünyayı etkileyecek. PYD, Suriye tarafında ilerlemeye çalışıyor. İnşallah Cenevre görüşmelerine kadar çatışmalar son bulur" diye konuştu.
- Çatışmaların azalması nefes aldırdı
Seydi Aytekin, Halep ve çevresindeki çatışmaların azalmasıyla Suriye'deki sivillerin bir haftadır az da olsa rahat yaşadığını belirtti.
Rus saldırılarının son günlerde durduğunu, Rusların geri çekilmeye başladığını anımsatan Aytekin, "İnşallah böyle devam eder, çatışmalar son bulur. Siviller bir haftadır çatışma olmamasıyla rahat bir nefes aldı. Fakat PYD, Halep ve çevresinde Özgür Suriye Ordusu'yla çatışıyor. PYD'nin hakim olduğu bölgelerde sıcak çatışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

Seydi Aytekin, yardımların şu anda Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Halep bölgesine ulaştığını dile getirerek, Azez ile Halep arasında koridorun kapatıldığını, Azez ve çevresinde çatışmaların kısmen de olsa devam ettiğini ifade etti.

Suriye'de sivillerin halen korku içinde yaşadığına vurgu yapan Aytekin, şöyle konuştu:

"Rusya, PYD ve rejim güçleri öyle zannediyorum ki anlaştı. Rus uçakları bombalamıyor, fakat PYD'nin saldırıları devam ediyor. Özellikle Azez kenti kırsalında gece başlayan çatışmalar sabaha kadar sürüyor. Dün akşam Halep kentinin girişinde bulunan Kamışlı bölgesinde PYD ile rejim güçleri arasında çatışma çıktı. İran, Hizbullah geri çekilmeye başladı. Ama ortada kesin bir delil yok. Tabi ne kadar geri çekilecekler bunu bilmiyoruz. İnşallah bu ateşkes biraz daha devam eder. Kilis sınır hattında PYD'nin yığınak yapması devam ediyor. PYD ilerlemeye çalışıyor. Zaten PYD vurmak istediği yeri vuruyor. Sonuç inşallah iyi olacak."

Seydi Aytekin, Suriye'de rejim güçlerine bağlı paralı askerlerin bulunduğuna da işaret ederek, "Afganistan, İran ve Hizbullah örgütü tarafından gelen askerler, rejim güçleri adına çatışıyor. Bunların sayesinde rejim ayakta duruyor. Yolun sonu güzel görünüyor. İnşallah umduğumuz gibi olur" ifadelerini kullandı.