TSK'dan IŞİD'e hava operasyonu !

TSK'dan IŞİD'e hava operasyonu !

Dün gece yarısından sonra havalanan Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. İşte operasyonla ilgili tüm detaylar..

Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu. Operasyona dün şehit düşen astsubayın Yalçın Nane'nin adı verilirken, operasyonun Suriye hava sahasına girilmeden gerçekleştirildiği ve 2 karargah ile 1 toplama merkezinin vurulduğu öğrenildi.

 

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.12 itibarıyla 5'er dakika arayla F-16 savaş uçakları havalandı. Uçakların havalanmasının ardından kısa süre sonra Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden ağır patlama sesleri duyulmaya başlandı.
 
Patlama sesleri sınırdan uzakta olan Kilis merkezine de ulaştı. İlk gelen bilgiler, Suriye'nin Havar Köyü'nde bulunan IŞİD hedeflerinin savaş uçakları tarafından bombalandığını gösteriyor.
 
Bölge sakinleri de Kilis karşısına denk gelen Suriye topraklarındaki IŞİD'e ait bazı noktalarda ağır patlama seslerinin geldiğini aktardılar.
 
Operasyon kararı dünkü Güvenlik Zirvesi'nde alındı. 
 
OPERASYONUN AYRINTILARI
 
-Gece yarısı 03.12'de 3 F-16 Diyarbakır'dan havalandı. 
 
-Uçaklara Suriye topraklarında üç IŞİD yığınak noktası hedef olarak verildi.
 
-Uçaklar, 1 saat 12 dakika içerisinde (04.24) operasyonu tamamlayarak üsse döndü.
 
-Uçak kayıtları ve insansız hava araçlarıyla hedeflere verilenn zayiat gözden geçiriliyor. 
 
-Türkiye, operasyonun başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdi.
 
-Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu.
 
-Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi.
 
-Operasyonda IŞİD'e bağlı 2 karargah ve 1 toplama merkezi vuruldu.

926.jpg
 
HAREKATIN İLKESİ: ÖNLEYİCİ SAVUNMA
 
Askeri kaynaklar da askeri operasyonunun hava harekatıyla sınırlı olduğunu belirtiyor. Yine askeri kaynaklara dayandırılan bilgilere göre dün yaşanan çatışmanın ardından Türkiye ulusal güvenlik analizi yaptı ve operasyon kararı "önleyici savunma ilkesi" doğrultusunda alındı. Yine gelen bilgilere göre IŞİD tekrar saldırı hazırlığındaydı.
 
 "ŞEHİT YALÇIN HAREKATI"
 
Operasyona IŞİD tarafından dün şehit edilen Yalçın Nane'nin adı verildi. Hava operasyonu kararı dün yapılan Güvenlik Zirvesi'nde alındı.
 
Türkiye'nin operasyona başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdiği ifade edildi.Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu. Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi. 
 
Harekatın yasal temelini 2 Ekim tarihli tezkere oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı halinde angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceği çok önceden açıklanmıştı. Birçok kez Türk topraklarına düşen top ve havan  mermisi nedeniyle bu kural, yaşama geçirildi. İlk kez hem astsubayın şehit edilmesi hem de IŞİD militanlarının daha kapsamlı saldırı hazırlığı içine girmesi üzerine, savaş uçaklarının kullanıldığı bir hava operasyonu düzenlendi.
 
IŞİD YIĞINAK YAPMAYA BAŞLAYINCA JETLER HAVALANDI
 
Hava operasyonu sonrasında askeri kaynaklardan gelen ilk bilgilere göre hava operasyonun başlatılmasının nedeni IŞİD'in Türkiye sınırına yakın köylerde yer alan evlere ciddi miktarlarda ağır silah yığınağı yapmaya başlaması ve bunun da Türkiye için büyük bir risk olarak görülmesinden kaynaklandığı belirtildi.
 
KARADAN DA MUHALİFLER HAREKETE GEÇTİ
 
F-16'ların bombaladığı IŞİD hedeflerine Suriyeli muhalif gruplar da karadan operasyon düzenliyor. Habertürk muhabiri Lokman Happani'nin aktardığı bilgiye göre, Türk jetlerinin çekilmesinin ardından muhalifler karadan top atışları başlattı.  Çatışmalar devam ediyor. Patlama sesleri Kilis merkezinden duyuluyor.