TSK'dan IŞİD'e hava operasyonu !

TSK'dan IŞİD'e hava operasyonu !

Dün gece yarısından sonra havalanan Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. İşte operasyonla ilgili tüm detaylar..

Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu. Operasyona dün şehit düşen astsubayın Yalçın Nane'nin adı verilirken, operasyonun Suriye hava sahasına girilmeden gerçekleştirildiği ve 2 karargah ile 1 toplama merkezinin vurulduğu öğrenildi.

 

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.12 itibarıyla 5'er dakika arayla F-16 savaş uçakları havalandı. Uçakların havalanmasının ardından kısa süre sonra Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden ağır patlama sesleri duyulmaya başlandı.
 
Patlama sesleri sınırdan uzakta olan Kilis merkezine de ulaştı. İlk gelen bilgiler, Suriye'nin Havar Köyü'nde bulunan IŞİD hedeflerinin savaş uçakları tarafından bombalandığını gösteriyor.
 
Bölge sakinleri de Kilis karşısına denk gelen Suriye topraklarındaki IŞİD'e ait bazı noktalarda ağır patlama seslerinin geldiğini aktardılar.
 
Operasyon kararı dünkü Güvenlik Zirvesi'nde alındı. 
 
OPERASYONUN AYRINTILARI
 
-Gece yarısı 03.12'de 3 F-16 Diyarbakır'dan havalandı. 
 
-Uçaklara Suriye topraklarında üç IŞİD yığınak noktası hedef olarak verildi.
 
-Uçaklar, 1 saat 12 dakika içerisinde (04.24) operasyonu tamamlayarak üsse döndü.
 
-Uçak kayıtları ve insansız hava araçlarıyla hedeflere verilenn zayiat gözden geçiriliyor. 
 
-Türkiye, operasyonun başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdi.
 
-Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu.
 
-Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi.
 
-Operasyonda IŞİD'e bağlı 2 karargah ve 1 toplama merkezi vuruldu.

926.jpg
 
HAREKATIN İLKESİ: ÖNLEYİCİ SAVUNMA
 
Askeri kaynaklar da askeri operasyonunun hava harekatıyla sınırlı olduğunu belirtiyor. Yine askeri kaynaklara dayandırılan bilgilere göre dün yaşanan çatışmanın ardından Türkiye ulusal güvenlik analizi yaptı ve operasyon kararı "önleyici savunma ilkesi" doğrultusunda alındı. Yine gelen bilgilere göre IŞİD tekrar saldırı hazırlığındaydı.
 
 "ŞEHİT YALÇIN HAREKATI"
 
Operasyona IŞİD tarafından dün şehit edilen Yalçın Nane'nin adı verildi. Hava operasyonu kararı dün yapılan Güvenlik Zirvesi'nde alındı.
 
Türkiye'nin operasyona başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdiği ifade edildi.Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu. Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi. 
 
Harekatın yasal temelini 2 Ekim tarihli tezkere oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı halinde angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceği çok önceden açıklanmıştı. Birçok kez Türk topraklarına düşen top ve havan  mermisi nedeniyle bu kural, yaşama geçirildi. İlk kez hem astsubayın şehit edilmesi hem de IŞİD militanlarının daha kapsamlı saldırı hazırlığı içine girmesi üzerine, savaş uçaklarının kullanıldığı bir hava operasyonu düzenlendi.
 
IŞİD YIĞINAK YAPMAYA BAŞLAYINCA JETLER HAVALANDI
 
Hava operasyonu sonrasında askeri kaynaklardan gelen ilk bilgilere göre hava operasyonun başlatılmasının nedeni IŞİD'in Türkiye sınırına yakın köylerde yer alan evlere ciddi miktarlarda ağır silah yığınağı yapmaya başlaması ve bunun da Türkiye için büyük bir risk olarak görülmesinden kaynaklandığı belirtildi.
 
KARADAN DA MUHALİFLER HAREKETE GEÇTİ
 
F-16'ların bombaladığı IŞİD hedeflerine Suriyeli muhalif gruplar da karadan operasyon düzenliyor. Habertürk muhabiri Lokman Happani'nin aktardığı bilgiye göre, Türk jetlerinin çekilmesinin ardından muhalifler karadan top atışları başlattı.  Çatışmalar devam ediyor. Patlama sesleri Kilis merkezinden duyuluyor.

text-ad
İran'dan İsrail'e karşı saldırı: İsrail’in başkenti Tel Aviv vuruldu! İran'dan İsrail'e karşı saldırı: İsrail’in başkenti Tel Aviv vuruldu! Yıllardır aradığı aşkı 12 yaş küçük sevgilisinde bulan İrem Derici'nin aşk tatili olay oldu Yıllardır aradığı aşkı 12 yaş küçük sevgilisinde bulan İrem Derici'nin aşk tatili olay oldu 149 gündür tutuklu Ümit Özdağ için tahliye kararı 149 gündür tutuklu Ümit Özdağ için tahliye kararı Zam'aydın Türkiyem! Ben hep 50 TL'lik alıyorum diyen artık 50 TL'ye yakıt alamayacak! Zam'aydın Türkiyem! Ben hep 50 TL'lik alıyorum diyen artık 50 TL'ye yakıt alamayacak! Okul bahçesinde skandal görüntü! Vatandaş kamerasına yakalandı Okul bahçesinde skandal görüntü! Vatandaş kamerasına yakalandı Gülen'in kuzeni Atatürk ve Erdoğan'a hakaretten tutuklandı Gülen'in kuzeni Atatürk ve Erdoğan'a hakaretten tutuklandı Kayıp olarak aranırken öldürüldüğü ortaya çıkmıştı; kemik parçaları buludu Kayıp olarak aranırken öldürüldüğü ortaya çıkmıştı; kemik parçaları buludu Antalya'da feci ölüm! Ağabeyinin cansız bedeni başında gözyaşlarına boğuldu Antalya'da feci ölüm! Ağabeyinin cansız bedeni başında gözyaşlarına boğuldu Aile hekimliklerinde ücretsiz sağlık raporu dönemi sona erdi Aile hekimliklerinde ücretsiz sağlık raporu dönemi sona erdi Ünlü anchorman Selçuk Tepeli Now TV'den kovuldu! Ünlü anchorman Selçuk Tepeli Now TV'den kovuldu!
İsrail alev alev! İran, Mossad karargahını vurdu İsrail alev alev! İran, Mossad karargahını vurdu Türkiye'nin ünlü mağazasındaki ürün de dahil, onlarca ürün için toplatma kararı! Türkiye'nin ünlü mağazasındaki ürün de dahil, onlarca ürün için toplatma kararı! Erdoğan'ın Başdanışmanı'ndan sosyal medyayı sallayan ifadeler Erdoğan'ın Başdanışmanı'ndan sosyal medyayı sallayan ifadeler Nasreddin Hoca cinayetini canlı yayında itiraf etti! Ceset parçaları bulundu Nasreddin Hoca cinayetini canlı yayında itiraf etti! Ceset parçaları bulundu Cezaevi firarisi katil, 18 yıl sonra çöp atarken yakalandı Cezaevi firarisi katil, 18 yıl sonra çöp atarken yakalandı Atalarından miras kalan tarihi konağı servet harcayarak bu hale getirdi Atalarından miras kalan tarihi konağı servet harcayarak bu hale getirdi Özgür Özel'in lüks yat iddiası olay oldu: ''İspatı elimde, inkar etmesini bekliyorum'' Özgür Özel'in lüks yat iddiası olay oldu: ''İspatı elimde, inkar etmesini bekliyorum'' Kurumuş ağaç kökleriyle meslek sahibi oldu, şimdi siparişlere yetişemiyor! Kurumuş ağaç kökleriyle meslek sahibi oldu, şimdi siparişlere yetişemiyor! Katil keneler bir kez daha ölüme yol açtı: 2 ilimizde can kaybı 12'ye yükseldi Katil keneler bir kez daha ölüme yol açtı: 2 ilimizde can kaybı 12'ye yükseldi Devlet hastanesinde 10 milyonluk skandal: 11 kişi gözaltına alındı Devlet hastanesinde 10 milyonluk skandal: 11 kişi gözaltına alındı