Turizmcilerin yüzü gülecek !

Turizmcilerin yüzü gülecek !

Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısı giderek artıyor. Yazın 2 milyon İranlı turistin ülkeye giriş yapması bekleniyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TUROB), bu yıl Rusya başta olmak üzere bazı turizm pazarlarında sıkıntı beklenirken, İran'dan gelen turist sayısındaki artışın memnuniyet yarattığını bildirdi.

TUROB, TITE İran Uluslararası Turizm Fuarı'na katılarak pazarın hızlandırılması yönünde hazırladığı raporunu açıkladı.
Raporda, İran'a ambargonun kalkmasının, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran lojistik üstünlüğü dikkate alındığında olumlu katkıları olacağı belirtilerek, Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısının, 2016 yılında 2 milyonu geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Türk turizmcilerin, bu yıl en fazla ümit bağladığı ülkelerden İran'ın, turizm pazarı olarak umut verdiği aktarılan raporda, İran'a ambargonun kalkmasının pazarı büyüteceği öngörüsü yer aldı.
Raporda, kültürel, coğrafi ve tarihi yakınlık sebebiyle İran'ın Türkiye için öne çıkan turizm pazarlarından biri haline geldiği vurgulanarak, "Özellikle idari bakımdan birtakım kısıtlamalar altındaki ülke için Türkiye demokratik Müslüman bir ülke olması sebebiyle turizm ürünlerinin çeşitliliğiyle İran için önemli bir destinasyon niteliğini taşıyor" denildi.
Türkiye'nin ambargo döneminde de İran ile ticari ilişkilerini sürdürdüğü ve koruduğu belirtilen raporda, Türkiye'nin dış ticaret hacmi açısından İran ile iş yapan ülkeler arasında ilk 5 ülkeden biri olduğu aktarıldı.

Raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye, yurt dışına çıkışlarda İranlılar için Dubai ve Malezya'dan sonra en çok tercih edilen üçüncü ülke olmakla beraber, İranlıların Türkiye'yi tercih nedeni, alışveriş ve deniz, kum, güneş tatilidir. İranlıların tercih ettiği diğer önemli destinasyonlar ise Ermenistan ve Amerika'dır. Amerika seyahatlerinde Türkiye, İranlılar için önemli bir transit noktası durumunda. Alışveriş amaçlı gelenlerin tercihi, çoğunlukla İstanbul olurken, tatil için gelenler ise daha önce ağırlıklı olarak Antalya'yı tercih ederken, son dönemde Bodrum ve Marmaris'e de ilgi artmaya başladı. Türkiye'nin en önemli dış ticaret partnerlerinden biri olan İran, şimdi küresel yatırım ve dış ticaret olanakları açısından yeniden cazip bir pazar haline geldi"

İran'da otomotivden ev tekstiline, mobilyadan gıda sanayi makinelerine kadar pek çok sektörde ciddi yatırımları olan Türkiye'den, 200'ün üzerinde firma bulunduğuna işaret edilen raporda, "Ambargoların kalkması, Türkiye için ilişkilerin gelişmesi bakımından katkı sağlamakla beraber, diğer ülkelerin pazara girmesiyle rekabeti de artıracaktır. İran'da sıklıkla kullanılan pazarlama unsuru, işletim hakkı belediyelere ait olan şehir ilan panolarıdır. Radyo ve televizyon yayınları, devletin kontrolünde bulunuyor. 'Tehran Times' ve 'Iran Daily', İngilizce olarak yayınlanan günlük gazetelerdir. Ayrıca 'Press TV' adlı İngilizce kanal, uydu aracılığıyla izlenebilmektedir. Bu yayın organları aracılığıyla turizm pazarlaması yapılmasının etkili olacağı düşünülüyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TUROB Başkanı Timur Bayındır da İran'ın turizmde Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, son üç yıldır İran'dan gelen turist sayısının yükseliş eğiliminde olduğunu kaydetti.
Bayındır, "Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 1,6 oranında azaldı ancak İran'dan 1 milyon 700 bin turist geldi. İranlılar alışveriş turizminde de ülkeye en fazla gelir bırakan turist grupları arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Raporda, 2013'te bin 196, 2014'te bin 590, geçen yıl ise bin 700 İranlı turistin Türkiye'ye geldiği belirtildi.