Türk Polis Teşkilatı'nın 171. Kuruluş Yıl Dönümü

Türk Polis Teşkilatı'nın 171. Kuruluş Yıl Dönümü

İçişleri Bakanı Ala:- "Bölemeyecekler, parçalayamayacaklar, terör zarar verebilir, saldırılar zarar verebilir ama bizi sarsamaz, bizden herhangi bir çakıl taşı koparamaz"- "Sizlerin hakkını hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Pahaya vurulur bir hak değildir, ederi

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, terörle mücadeleye ilişkin, "Bölemeyecekler, parçalayamayacaklar, terör zarar verebilir, saldırılar zarar verebilir ama bizi sarsamaz, bizden herhangi bir çakıl taşı koparamaz." dedi.

İçişleri Bakanı Ala, bakanlık tarafından Emniyet Teşkilatının 171. kuruluş yıl dönümü kutlama programı kapsamında, bir otelde şehit aileleri ve gazilerle yemekte bir araya geldi.

Şehitler için Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasının ardından konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, vatan sevgisinin imandan geldiğini, vatanın sahibinin de toprağında sıra dağlar gibi yatanlar olduğunu belirtti. Ala, şehitlerin hatırasına duydukları saygı gereği bu programın gerçekleştiğini ifade etti.

Şehitleri rahmet, gazileri minnetle andığını belirten Bakan Ala, "Şehit ve gazilerimizin hepsi bu aziz milletin evlatlarıdır. Hepsine devlet ve millet olarak minnet ve şükran borçluyuz. Biz binlerce yıldır şehitlik nedir, gazilik nedir, sadece bu topraklarda yaşayanlara değil, dünyada bizi gıptayla izleyen milletlere de öğretmişizdir. Bu, bizim en büyük onurumuzdur, onlar ülkemizin bekasının, birlik ve beraberliğimizin, bütünlüğümüzün, milli ve manevi değerlerimizin, imanımızın, irfanımızın vatan sevgimizin en büyük sembolleri ve manevi mühürleridir. Allah tekrar mekanlarını cennet etsin. Bizleri de onlara layık olmaya çalışanlardan etsin." diye konuştu.

Bu ülkenin, şehitlerin emaneti olduğunu ifade eden Bakan Ala, "Bu emanete askerlerimizle, polisimizle, jandarmamızla ve korucularımızla, millet olarak bütün fertlerimiz ve bütün yüreğimizle sahip çıkıyoruz" dedi.

Şehit yakınları ve gazilere sonsuz şükran borçlu olduklarını dile getiren Bakan Ala, "Sizlerin hakkını hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Pahaya vurulur bir hak değildir, ederi tartışılabilir bir hak değildir, hiçbir şekilde pazarlık konusu olamaz. Onun değeri ancak milletimizin nezdinde ve yüce Rabbimizin indinde ölçülebilir" şeklinde konuştu.

- Şehit yakınları ve gaziler için özel büro

Devlet ve hükümet olarak şehitlerin emanetleri ile gazilere en iyi şekilde sahip çıkacaklarını ve arzularını bir nebze olsun yerine getirebilmek için çalışacaklarını söyleyen Ala, şehit yakınları ve gazilerin problemlerini bakanlığa iletmelerini beklemeyeceklerini, özel bir büro oluşturarak sık sık onları arayıp soracaklarını kaydetti.

Bakan Ala, "Sizleri sürekli telefonla arayarak, bütün şehit ailelerimizi ki yılda birkaç kez aranacağı anlamına gelir. O büronun işi sadece bu olacak, sizleri sürekli arayarak bir emriniz olup olmadığını soracaklar. O büroyu da biz sürekli takip edeceğiz, hangi talepler olmuş, hangisi yerine getirilebilmiş, hangisi yerine getirilememiş." dedi.

Şehitlerin emanetlerine her türlü imkanı sunmanın boyunlarının borcu olduğunu ifade eden Bakan Ala, "Özellikle şehitlerimizin bize emaneti olan evlatlarımızın eğitimini çok önemsiyoruz. Bu konuda hiç bir eksiğe tahammül edemeyiz, ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Aziz şehitlerin manevi huzurlarında söz verdiklerini ve onlara layık olmak için sonuna kadar çalışacaklarını dile getiren Bakan Ala, çeşitli ulusal ve uluslararası şer odaklarının hep birlikte ülkenin dirliğini ve birliğini bozmak için ittifak yaptıklarını, saldırılar düzenlediklerini söyledi.

Bakan Ala, "Terörle mücadele, hem dışarıdan hem içeriden ittifakla yapılan saldırılara karşı mücadele, şehitlerimizin bize bıraktığı emanete layık bir biçimde yürümektedir. Kararlı bir biçimde bu meselenin üzerine giden bir irade söz konusudur. En büyük gücü de sizlerden alıyoruz" diye konuştu.

- Terörle mücadelede gelinen son durum

Kendilerini mahcup edecek derecede metanet sahibi, irfan sahibi şehit aileleriyle hep karşılaştıklarını, bunun kendilerine büyük sorumluluk ve büyük güç verdiğini, millete olan inançlarını artırdığını anlatan Bakan Ala, şöyle devam etti:

"Şu an itibarıyla, 5 yerleşim birimimizde, birisi il merkezi olmak üzere, 4 ilçemizde sokağa çıkma yasağı 24 saat devam ediyor, terörle mücadelemiz devam ediyor. Bunlar Şırnak il merkezi, Yüksekova, Nusaybin, Silopi ve Sur. Bazılarında operasyonlar bitti, bazılarında devam ediyor ve 24 saat sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Neden sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz. Silopi'ye gittik, şehit olmuş bir kardeşimizin ailesine uğradık, aynı ifadeleri bize orada söylediler. Aynı metaneti orada gösteriyorlar, Edirne'de aynı metanetle karşılaşıyoruz, Sinop'ta aynı, Antalya'da aynı, kuzeyi, güneyi, 780 bin kilometre karenin her bir santimetrekaresi aynı duygularla bize cevap veriyor. Bölemeyecekler, parçalayamayacaklar, terör zarar verebilir, saldırılar zarar verebilir ama bizi sarsamaz, bizden herhangi bir çakıl taşı koparamaz. Terörün yeryüzünde başarılı olduğu hiçbir yer görülmemiştir. Hele bizim ülkemizde, bu necip milletin, bu Osmanlı'nın torunlarının ülkesinde hiçbir şekilde olamayacaktır. Biz metanet nedir, insanlık nedir, vatan nedir, yedi düvele öğretmiş bir milletiz de bunlara mı pabuç bırakacağız, asla böyle bir şey mümkün olamaz. "

Vatandaşın kıllarına halel gelmesin diye çalıştıklarını belirten Bakan Ala, "Milletimizi ayırmayacağız, vatandaşlarımıza gerekli şekilde hürmet göstereceğiz ama teröristlerin, terörün de hakkından Allah'ın izniyle geleceğiz. Onun mücadelesi içerisindeyiz." dedi.

Bakan Ala, iki ilçede ise sadece gece sokağa çıkma yasağı uygulandığını belirterek, bu ilçelerin Cizre ve İdil olduğunu söyledi. Ala, "Buralarda da yakında inşallah bütün meseleleri çözüp yolumuza devam edeceğiz. Değerli kardeşlerim, maşa olabilirler ama hiçbir zaman esas olamayacaklardır. Bu millet birçok meseleyi çözdü, bu meseleyi de çözüp layık olduğu yere gelecektir." diye konuştu.

Bazı ilçelerde operasyonların tamamlandığını, gerekenlerin yapıldığını, sokağa çıkma yasaklarının da ortadan kaldırıldığını belirten Ala, "Bugün itibarıyla Şırnak merkezde, Yüksekova'da, Nusaybin'de ve Silopi'nin bir kısmında operasyonlar devam etmektedir." dedi.

Yapılan bu operasyonlarda 2 bin 847 çukur ve barikatın kaldırılıp kapatıldığını, 4 bin 131 patlayıcı düzeneğinin imha edildiğini belirten Efkan Ala, çok sayıda da silah ve mühimmatın ele geçirildiğini ifade etti.

- Göçmenler

Suriye'den Türkiye'ye sığınan mültecilere ilişkin de bilgi veren Bakan Ala, Türkiye'nin, 2 milyon 700 bini Suriyeli olmak üzere 3 milyon mülteciyi tarihine ve milletine yakışır bir şekilde karşıladığını söyledi.

Ala, "Görüyorsunuz, Türkiye yine de 'bize birkaç kişi bile gelmesin' diyenlerden daha fazla büyüdü, ekonomimizi daha fazla geliştirdik, yüzde 4 büyümeyle dünyanın en fazla büyüyen üçüncü ekonomisi haline geldik." dedi.

Avrupa Biriliği ile yapılan mutabakata ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Ala, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zannedildi ki biz burada çok zor duruma düşeriz. Hayır. Bunu da yüzümüzün akıyla, bu memlekete layık bir şekilde bu süreci de yönetiyoruz. Mutabakat çerçevesinde 4 Nisan Pazartesi günü, '500 kişiyi bize gönderebilirsiniz' dedik, 202 kişi gönderebildiler, bunlardan 2'si Suriyeli. Ertesi gün de istedik ancak bugün 123 kişi gönderebildiler. Bunların içinde de hiç Suriyeli yok. Bu mutabakata göre, şu ana kadar bize sadece 2 Suriyeli gelmiş olmasına rağmen Avrupa Birliği ülkelerine, Almanya, Hollanda ve Finlandiya'ya 78 Suriyeliyi seçip gönderdik. Daha da göndereceğiz."

- Emniyet Genel Müdürü Lekesiz

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ise programa katılan şehit yakınları, gaziler ve ailelerini saygıyla selamladığını belirterek, "Bir milletin varlığını devam ettirebilmesi, onun bağımsızlığını koruyabilmesi ile mümkündür. Tarih boyunca bağımsızlığını koruyamayan milletler tarihin derin girdapları içerisinde kaybolup gitmişlerdir. Yüce Türk milleti ise tarih boyunca bağımsızlığından ve özgürlüğünden asla vazgeçmemiş, bu uğurda verilen mücadelelerde şehit ve gazilerimiz tarihe altın harflerle kaydedilen kahramanlıklar göstermiştir" dedi.

Türkiye'nin şan ve şerefle dolu tarihi ve köklü devlet geleneğinin kendilerine güç verdiğini ifade eden Emniyet Genel Müdürü Lekesiz, şöyle devam etti:

"Milletimiz zengin insan kaynağı ve gelişen ekonomisiyle bulunduğu coğrafyadaki tüm zorluklara rağmen hak ettiği yerlere ulaşmaya gayret göstermektedir. Bize düşen, atalarımızın birlik ve beraberlik içerisinde bizlere miras bıraktığı vatanımızı, yine birlik ve beraberlik içerisinde, birbirimize kenetlenerek gelecek nesillere aktarmaktır. Şehitlerimizin değerli yakınları ve gazilerimiz; sizler en kıymetli emanetlerimizsiniz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere hükümetimiz ve her kademedeki çalışma arkadaşlarımız bir nebze dahi hayatınızı rahatlatmak için elimizden gelen her şeyi yapmayı en kıymetli vazife addetti.

Sizler için ne yapılsa yetersizdir. Ancak devletimiz sizlerin de yakından takip ettiği ve bildiği birçok yasal düzenleme ile istihdamdan ulaşım giderlerindeki indirime kadar pek çok konuda sizler için kolaylıklar sağlamaya çalışmaktadır. Burada bizim için ne kadar kıymetli ve değerli olduğunuzu bir kez daha vurgulamak ve bugün olduğu gibi gelecekte de yanınızda olmaya devam edeceğimizi söylemek isterim."