Anne-baba parfümü erken ergenlik nedeni

Anne-baba parfümü erken ergenlik nedeni
Güncelleme:

Çocukların kullanacağı ürünler; anne-babalarının ürünleri ile aynı olamaz.

Çocuğun kullanacağı kozmetik ürünler, anne ve babanın ürünleriyle aynı olmamalı. Daha parfümsüz, katkı maddesiz ve kokusuz olanlar tercih edilmeli. Dr. Gökhan Okan'a göre; bilinçsiz kozmetik kullanımı, çocuklarda erken ergenlikten kronik alerjiye kadar birçok soruna neden olabiliyor
Medical Park Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; çocuklarına kozmetik ürünler alırken kafası karışan anne ve babalara yol gösterecek açıklamalar yaptı:

Sabah Gazetesi'nden Esra Tüzün'ün haberine göre, çocukların kullanacağı ürünler; anne-babalarının ürünleri ile aynı olamaz. Çocukların ciltlerinin, yağ ve nem yapısının erişkinlerden farklı olması; kullanılacak ürünlerin de farklı olmasını gerektirir.
Çocukta bilinçsiz kozmetik kullanımı; duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir, hormon dengesini bozabilir ve çocuğun erken ergenliğe girmesine yol açabilir.
Çocuklar için olan kozmetikler; toksik etkisi olmayan, alerjen içermeyen ve hormon dengesini bozmayan nitelikler taşımalıdır.

Çocuklarda en sık kullanılan kozmetikler; cilt nemlendiricileri, şampuanlar ve saç kremleri sayılabilir.
Deri kuruluğu, çocuklarda sık rastlanılan bir durumdur. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde, hassas cilt yapısına sahip olan alerjik bünyeli çocuklarda; nemlendiricilerin ayrı bir önemi vardır.

PH DEĞERİ 5.5-6 OLMALI
Her nemlendirici, her çocuk için uygun olmayabilir. Bazıları yanma yaratabilir, bazıları yeterince yağlı olmayabilir. Aşırı yağlı olanlar, sivilcelere neden olabilir.
Nemlendiricinin içeriğinde bulunan bazı maddeler, duyarlı çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle çocuklara nemlendirici ürün seçerken; içeriğinde katkı maddesi olmamasına, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde saçlar hassas ve incedir; dış faktörlerden kolayca etkilenirler. Saçlı deri de aynı şekilde hassas ve nemsizdir. Bebeklerin saçlarını temizlemek amacıyla kullanılan şampuanda aranılan özellikler; tahriş edici madde içermemesi ve gözleri yakmamasıdır. Bebeğin şampuanının Ph değeri; 5.5-6 arasında olmalıdır.

KONAĞA ZEYTİNYAĞI
Bebeklerin saçları çok fazla yıkanmamalıdır. Bebekler haftada iki defa, en fazla gün aşırı yıkanmalıdır.
Yeni doğan döneminde sık karşılaşılan konakları karşı; zeytinyağı saçlı deride bir süre bekletilmeli. Daha sonra, önce bebe tarağıyla saçlar taranmalı, arkasından konak için özel hazırlanmış olan şampuanlar kullanılmalıdır.

Çocukların ciltleri erişkinlere göre daha hassas ve nemsiz olduğundan, çocuk parfümlerinin alkol oranları daha azdır. Fakat parfüm içeriğinde yer alan bazı yağlar; duyarlı çocuklarda kaşıntı, kızarıklık, hapşırma ve nefes darlığına neden olabilir. Çocuk cildinin erişkine göre daha ince olması; deriden emilimi artıracak, toksik etkiye neden olacaktır. Bu yüzden çocukların derisine direkt parfüm sıkmaktan ziyade, parfümün kıyafetlere sıkılmasına dikkat edilmelidir.

YÜZÜNÜ BOYAMADAN ÖNCE KOLUNDA TEST EDİN!
Yüz boyama, çocuklarda sık yapılan bir uygulamadır. Ancak boyama amacıyla kullanılacak ürünün ambalajına, onayına, merdiven altı olup olmadığına bakılmalıdır.
Boya maddesi önceden denenmemiş ise; ön kolun iç yüzünde test edilmeli, boyanın burada oluşturduğu tepkiye bakılmalıdır. Boyalar; yatmadan önce temizlenmeli, göz çevresine değdirilmemelidir.
Çocuğun saçı kuruysa ve taranmada zorluk yaşanıyorsa; saç kremleri kullanılabilir. Şampuanlama sonrası kullanılacak kremlerin az miktarda alınıp saça yayılması yeterlidir. Erişkinler için satılanları, çocuklar da kullanılabilir.
Aileler, çocukların saçlarını şekillendirmede zorluk yaşıyorlarsa; saç spreylerini gözlerine asla temas ettirmemek şartıyla kullanabilirler.

ÇOCUĞUN OJESİ SU BAZLI OLMALI!
Ojelerin içinde bulunan bazı maddeler; toksik etkiye sahiptir. Çocukların parmak emme alışkanlıklarından dolayı, ojede bulunan toksik maddeler kana geçer. Bu yüzden çocuklar için su bazlı, kısa sürede tırnaktan çıkan ojeler tercih edilmelidir. Bu ojeler, normal ojeler gibi kimyasal bir çözücü içermez ve sonrasında oje çıkarıcıya ihtiyaç duyulmaz. n Oje çıkarmada kullanılan aseton; az miktarda yutulsa bile, çocuklarda toksik etkiye neden olur. Bu nedenle çocuklarda oje çıkartmak amacıyla asetonsuz oje çıkarıcılar tercih edilmelidir. 

Sabah