ABD Ekonomisi

Güncelleme:

Amerikan tüketicisi ve sanayicisi harcamaları artırınca, büyüme güçlü bir şekilde geri geldi. Son rakamlara göre, Amerikan ekonomisi yüzde 2.4 büyüdü. Bu belki ufak bir oran gibi gözükebilir. Ancak ABD milli gelirini yaklaşık 7 trilyon dolar kabul edersek, yüzde 2.4 büyüme 168 milyar dolar yani, Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 60'ı etmekte. Ne ki, bu büyüme oranı işsizlik oranını azaltıcı yeterli güce sahip değil. Yetersiz büyüme nedeni ile iş yeri sayısı son 6 ayda, her ay giderek, azaldı. Ekonomistlerin tahminlerine göre yeni iş imkanları yaratılması için büyüme oranının yüzde 3'ün üzerine çıkması gerekmekte.

Ulusal olarak ABD ekonomisi genelde toparlanma sinyalleri verse de, eyaletler bazında ekonomik durum fazla parlak değil. Örneğin Kaliforniya eyaletinin bütçesi muazzam açıklar vermekte.

Değerli okurlar ,burada ufak bir hatırlatma yapmak isterim Kaliforniya eyaletinin yarattığı 'milli gelir' eğer Kaliforniya bağımsız bir ülke olsa idi, İtalya'dan sonra dünyada 7. sırada yer alır, Kaliforniya da G-8 üyesi olurdu. Kaliforniya'dan daha ufakta olsa, diğer 45 eyaletin de bütçeleri açık vermekte. 90'lı yıllarda yaşanan spekülasyon balonundan ardından şirketler maliyetleri kontrol altına alabildiler.Şimdi sıra eyaletlere geldi. Eyaletler kendi yerel ekonomilerine çeki düzen verip daha verimli olarak çalışıp kendi bütçelerini kontrol altına almadan, ABD ekonomisinin yüzde 3 üzerinde büyüme şansı zor. Bu bağlamda, bütün paparazi havasına rağmen Kaliforniya eyalet valisi seçimleri önemli. Adayların bütçe açıklarını bertaraf etme planları seçim propagandasında öne çıkmakta.

Bono Boğaları Mezbaha Yolunda :

Yaz aylarında faiz oranları sert bir yükseliş gösterdi. Bu yükseliş şimdiye kadar görülmemiş bir bono satışı furyasını tetikledi. Federal Reserv ana faiz oranını beklentilerin tersine, yarım puan yerine, çeyrek puan düşürünce traderler ellerindeki bono stoklarını piyasaya döktüler. Üstüne üstelik Federal Reserv Başkanı Greenspan, yaraya tuz basma misali, piyasadan orta vadeli Hazine bonolarını toplamaktan vaz geçtiğini açıklayınca, satışlar dalga dalga geldi *.

Son ekonomik verilere göre ABD'nin büyüyen bütçe açıkları yakın gelecekte daha fazla borçlanma = daha fazla bono arzı, beklentisi de eklenince, yakın tarihin en büyük bono satışı gerçekleşti. Çok büyük bir olasılıkla 20 yıldır devam eden bono 'boğa' piyasalarının sonu gelmiş oldu.

Hisse Senetleri Yükseliyor :

Halka açık bir çok şirket ikinci çeyrek rakamları ile yatırımcıya güzel bir sürpriz yaptı. Enerji ve finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler en büyük karlılık oranı artışı gösteren şirketler oldular. Ayrıca teknoloji ve ekonomik hassasiyeti olan mallar üreten firmalar da borsada yükseliş trendine girdiler. Bu yükselişten en çok nasibini alan, orta ve ufak boy şirketler oldular. Ufak boy şirketlerin hisselerindeki artış büyük boy şirketleri üçe katladı. Yapılan tahminler önümüzdeki aylarda hisse senetlerinin artmaya devam edeceğini göstermekte. Borsa kuruluşları müşterilerine bono ve hisse senetlerinden oluşan portföylerinde, senetlere ağırlık vermelerini öğütlemekte. Amerikan yatırım şirketlerinin danışmanlarına göre sadece Amerikan borsasındaki hisseler cazip değil. Yükselen piyasaların senetleri alımlı. ( Türk Borsası için iyi haber !) Ayrıca Eurozone bölgesinde bulunan ülkelerin hisse senetleri alım için aday.


* Meraklısına Not : Federal Reserv'in niyeti orta vadeli bonoları piyasadan toplayarak piyasaya para sürmek ve parasal büyümeyi teşvik etmekti. Piyasadan toplanan bonolar para arzını artırırken bono arzını azaltacak böylece azalan arzla beraber bono fiyatları yükselecekti. Greenspan fikrini değiştirince beklentiler yerine gelmedi.

7 Eylül 2003 Virginia
joememet@hotmail.com


Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055