TGC 8 Kasım’da Nail Güreli’yi anıyor

TGC 8 Kasım’da Nail Güreli’yi anıyor
Güncelleme:

Usta gazeteci Nail Güreli, 8 Kasım 2016 Salı günü saat 14.00’te Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda anılacak.

Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meslekte İz Bırakan usta isimleri anmaya devam ediyor. TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 19.’sunda, 26 Ekim’de vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 6. Başkanı usta gazeteci Nail Güreli anılacak.
8 Kasım 2016 Salı günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek toplantı Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak.

Toplantıya katılan gazeteciler Nail Güreli ile ilgili anılarını paylaşacak.

NAİL GÜRELİ KİMDİR?


1932 yılında İstanbul’da doğdu. Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı.
Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı, TDK’nin röportaj ödülünü aldı. Ayrıca, aralarında Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü de olmak üzere, çeşitli kuruluşların ödüllerine değer görüldü. Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya” ve “Dünden Bugüne Babıâli” yer alıyor. 20 yılı aşkın süre, TGS’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 Mart’ında Başkanlığa seçildi; 2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle başkanlıktan ve yönetimden istifa etti. Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete” yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkanlar Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu.
Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayınlandı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi” imzalandı.
Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Güreli bir çocuk babasıydı.

MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI

1. Şakir Süter / gazeteci

2. Niyazi Ahmet Banoğlu / gazeteci- tarihçi- yazar

3. Semih Balcıoğlu / karikatürist

4. Faruk Nafiz Çamlıbel / şair-yazar

5. Doğan Nadi / gazeteci-yazar

6. Burhan Arpad / çevirmen-yazar

7. Hrant Dink / gazeteci

8. Uğur Mumcu / gazeteci-araştırmacı yazar

9. Cevat Fehmi Başkut / gazeteci-tiyatro yazarı- TGC önceki başkanlarından

10. Vasfiye Özkoçak / gazeteci

11. İlhan Selçuk ve karikatürist Turhan Selçuk

12. Oktay Akbal / gazeteci- öykü yazarı

13. Necmi Tanyolaç / gazeteci- spor yazarı- TGC önceki başkanlarından

14. Yılmaz Öztürk / gazeteci

15. Sedat Simavi / gazeteci- TGC kurucu başkanı

16. Ali Gevgilili / gazeteci

17. Oktay Kurtböke / gazeteci- TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden

18. Onur Belge / gazeteci - TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Türkocağı Caddesi No.1
Cağaloğlu-İstanbul