Kış depresyonuna dur demenin zamanı geldi

Kış depresyonuna dur demenin zamanı geldi

İşte kışı da yaz gibi geçirmenizi sağlayacak formüller...

Bu sene kışın uzun sürmesi bekleniyor. Bu da demektir ki, hem az güneşli hem de soğuk günler bizleri bekliyor. Genelde kuzey ülkelerinin önemli bir sorunu olan kış depresyonu bu yıl ülkemizdeki uzun ve zor kış şartlarından dolayı pek çok kişide görülebilir. Eğer genel bir isteksizlik hali, iştah değişikliği, nedensiz ağrılar, genel ilgi azlığı, uyku bozukluğu, sıkıntı atakları, kilo alma, cinsel istekte azalma ya da unutkanlık yaşıyorsanız kışdepresyonu geçiriyor olabilirsiniz.

Belirli bir fiziksel hastalığa bağlı olmayan bu bulgular, aslında son yıllarda tıp literatürüne yeni giren “mevsimsel afektif bozukluğunun” yani bir cins depresyonun işaretleri olabilir. ABD’de yapılan bir araştırmada bu bulguları taşıyan insanların üçte ikisinin, yardıma ihtiyaçları olduğu halde, doktora başvurmadıkları saptanmış. Sanıyorum bizim ülkemizde bu oran daha da yüksek. Kış depresyonu özellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor.

Mutlaka yapın

Her gün öğle saatlerinde mutlaka 15 dakika kadar güneş ışığı alın.

Kışın bitmek üzere olduğu bu günlerde mümkün olduğunca canlı ruhu dinlendirici ve huzur verici müzik dinletilerini ihmal etmeyin.

Turuncu kırmızı veya parlak tondaki renkleri tercih edin.

Dolaşımı canlandırmak, sinir sistemini rahatlatmak, stres ve gerilimi azaltmak için masaj yaptırabilirsiniz.

Limon, nane, melissa, lavanta, gül, sandal ağacı, paçuli kokuları genelde sinir sistemini rahatlatan kokulardır.

Kırmızı pul biber özel bir baharattır. Genelde turuncu ve parlak kırmızı yiyeceklerin kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı etkisi vardır.

Nasıl beslenmeli?

Bol çiğ meyve ve sebze, soya fasulyesi, kabuklu pirinç, tam tahıllar, çekirdekler, çerezler, sebzeler, mısır, taze meyve suları, taze balık (özellikle somon ve beyaz etli balıklar) kırmızı pul biber, hindi tüketin. Kırmızı et, beyaz un ve şeker, suni tatlandırıcılı sodalar, aşırı doymuş yağlar, kızartmalar, alkol, fazla kafein ve işlenmiş gıdalardan kaçının.

Ender Saraç